Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

nk - obawiam się tylko czy po tynkach nie będzie to później brzydko wyglądało w okolicy naroży, bo jednak trzeba będzie to zrobić od nowa (kto? tynkarze?). Ty masz o tyle dobrą sytuacje że u Ciebie jest jeden wykonawca i jemu wszystko zlecasz i nie obchodzi Cie czy komu on to zleci i ile za to zapłaci :)

U mnie już teraz widzę np. że elektrycy będą się z tynkarzami "dogadywać" co do osadzania puszek pod włączniki elektryczne. Przy okazji robisz tego KNX ?

• Odpowiedzi 191
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dokladnie tak. Ja mam parapety z aglomarmuru i zamontowalem je przed tynkami coby od razy tynkarze ladnie je obrobili. Trzeba je dobrze zabezpieczyc. Mam tynki cw...

Sam je montowałeś? jakoś się obawiam samemu, choć nie wiem czego :)

Sam je montowałeś? jakoś się obawiam samemu, choć nie wiem czego :)

Tak, sam montowalem. Majac cieple parapety, montaz jest banalnie prosty. Pianka/klej lekko docisnac np. pustakimi i tyle. U mnie byla troche trudniej bo zamowilem cieple parapety pod 3cm parapety wew. ale ostatecznie wiekszoc kupilem 2cm. Musialem dodatkowo podkleic 1cm paska styroduru...

Tak najprościej, ale czy to wystarczy ? U Ciebie też tak jest? Kto u Ciebie te parapety montował (w sensie jaka ekipa) ?

Sam to zrobiłem, parę podkładek z płyty gk żeby wypoziomować, pianka i pustakiem docisnąć.

Sam to zrobiłem, parę podkładek z płyty gk żeby wypoziomować, pianka i pustakiem docisnąć.

A jak daleko wypuszczałeś je w głąb domu oraz na szerokości poza mur ?

nk - obawiam się tylko czy po tynkach nie będzie to później brzydko wyglądało w okolicy naroży, bo jednak trzeba będzie to zrobić od nowa (kto? tynkarze?). Ty masz o tyle dobrą sytuacje że u Ciebie jest jeden wykonawca i jemu wszystko zlecasz i nie obchodzi Cie czy komu on to zleci i ile za to zapłaci :)

U mnie już teraz widzę np. że elektrycy będą się z tynkarzami "dogadywać" co do osadzania puszek pod włączniki elektryczne. Przy okazji robisz tego KNX ?

To prawda, po tynkach montaż będzie wymagał ingerencji w ścianę. Założyliśmy 1 cm wsunięcia w mur.

Tak, musisz tynkarzom wskazać jak mają być osadzone puszki. U mnie szczęśliwie zatynkowali "tylko" jeden punkt odkurzacza centralnego. :-)

KNX - nie, bo za drogie, ale ogólnie temat jest interesujący.

• 2 weeks później...

Ktoś pomoże przy analizie próbki wody?

1. pH 6,8

2. KH 3*n

3. GH 7*n

4. CO2 14,3 mg/l

5. NH4 <0,5 mg/l

6. NO2 <0,1 mg/l

7. NO3 1

8. PO4 <0,2 mg/l

9. Fe 0,1 mg/l

10. Ca 30 mg/l

11 Mg 12 mg/l

Ktoś pomoże przy analizie próbki wody?

Wg mnie jest ok, choć brakuje Mn i biologii w tych badaniach.

Możesz porównać sobie z bardzo twardą wodą w Gliwicach:

http://pwik.gliwice.pl/tabele-z-parametrami.html

Dzięki, o ile dobrze pamiętam pamiętam... to zapewne fachowa opinia :)

Próbkę wysłałem do jednej z firm ogłaszających się na Allegro za jedyne 20 zł. Nie zwróciłem uwagi że te badania są pod kątem wody w akwarium i wysłali mi zwrotną opinię, z tym że napisali jakie rybki mogę hodować i roślinki :p haha

Myślisz że mikrobiologia jest wymagana? Chyba woda jest pod tym kątem badana na bieżąco w wodociągach?

Mn - co daje mi ten pierwiastek, lub co może grozić wodzie gdy nie mam jego wyniku ?

Co do twardości to który parametr jest najbardziej wymowny KH czy GH ?

Dzięki, o ile dobrze pamiętam pamiętam... to zapewne fachowa opinia :)

Myślisz że mikrobiologia jest wymagana? Chyba woda jest pod tym kątem badana na bieżąco w wodociągach?

Mn - co daje mi ten pierwiastek, lub co może grozić wodzie gdy nie mam jego wyniku ?

Co do twardości to który parametr jest najbardziej wymowny KH czy GH ?

To jest woda wodociągowa? Myślałem, że ze studni. Jeśli wodociągowa, to mikrobiologią nie musisz się martwić. Woda dość miękka. KH - twardość węglanowa, przepmijająca, GH - twardośc ogólna. Oba składniki mają swój sens.

Ogólnie minerały, między innymi Mn są ok, byle nie za dużo. Zerknij na stronę gliwickiach wodociągów, tam jest zakres, w którym poszczególne parametry powinny się mieścić. Generalnie wodociągi powinny zapewnić wodę dobrej jakości.

... chciałbym mieć taką wodę w wodociągu. U nas niestety bez zmiękczacza trudno żyć...

Które wodociągi Was obsługują?

nk - dzięki , a u Ciebie jest woda ze studni ? Mnie obsługują wodociągi Przyszowice (choć około 100mb musieliśmy sami ciągnąć sieć do naszych domów).

Z tego wynika że mam w miarę dobrą wodę i miękką.

Zakładam tylko filtry: Dafi przepływowy - 50um siatkowy a za nim też Dafi siatkowy tylko 20um. By wyłowić większe zanieczyszczenia i chyba na tym poprzestanę.

• 2 weeks później...

Etap na dziś:

• Woda - zakończona - własnoręcznie przy kierownictwie Taty :)
  • Kanalizacja - zakończona - również jak wyżej
  • Odkurzacz centralny z instalacją węża chowanego w rurach - zakończona - firma z Rybnika ELEKTROSPRZĘT pod kierownictwem fachowej ale równie przyjemnej p. AGNIESZKI MAIER
  • Eletryka wraz z rozprowadzeniem pod KNX - zakończony etap pod tynkowanie (pozostało postawienie szafy i programowanie) - Najlepsza ekipa z jaką miałem doczynienia Instalacje Inteligentne KNX Łukasz Pacak - ElPac z Knurowa :)
  • Wentylacja - zakończone rozprowadzanie kanałów - pozostało ustawić centralę reku i sterownik - Firma z Zabrza EKO-Instal pod nadzorem Pana Dariusza

Najbliższe tygodnie:

- tynkowanie (o tym więcej napiszę bo tu miałem spięcie z poprzednią ekipą którą wyrzuciłem)

- Ogrzewanie - podłogówka

Ponadto odnośnie podłogówki zleciłem projekt do firmy Centino z Głogowa w oparciu o OZC.

Dziś otrzymałem projekt wraz z wykazem materiałów. Z ciekawości zamieszczę go poniżej i będę bardzo wdzięczny za ewentualne uwagi które muszę wnieść do 7 dni.

Poddaszemini.jpg

Partermini.jpg

CO - widzę temperaturę zasilania i oczekiwane temp. w pomieszczeniach. Jaką deltę załążyliście? Mi do gruntowej PC producent zalecił deltę 7-8 st. C i wtedy z obliczeń wychodzą rurki położone co 10 cm. Dzięki temu jest więcej wody w obiegu i jest to zarazem bufor dla instalacji. Przynajmniej w teorii...

Ponadto odnośnie podłogówki zleciłem projekt do firmy Centino z Głogowa w oparciu o OZC.

Dziś otrzymałem projekt wraz z wykazem materiałów. Z ciekawości zamieszczę go poniżej i będę bardzo wdzięczny za ewentualne uwagi które muszę wnieść do 7 dni.

Pieniądze wydane i tyle. Każdy doświadczony instalator powie strefy brzegowe i łazienka co 10, reszta co 15 cm. Co byś nie liczył wychodzi niemal na to samo.

Pilnuj dylatacji i będzie dobrze

CO - widzę temperaturę zasilania i oczekiwane temp. w pomieszczeniach. Jaką deltę załążyliście? Mi do gruntowej PC producent zalecił deltę 7-8 st. C i wtedy z obliczeń wychodzą rurki położone co 10 cm. Dzięki temu jest więcej wody w obiegu i jest to zarazem bufor dla instalacji. Przynajmniej w teorii...

Z tego co widze to mam deltę 5,7 st.C - pamiętam faktycznie jak rozmawiałem z jednym z instalatorów, że czym większa delta tym lepsza sprawność PC, bo przede wszystkim nie będzie się tak często załączać.

Czy u Ciebie z obliczeń faktycznie wyszło wszędzie co 10 cm ? Bo zastanawiam się jak to jest że w niektórych pomieszczeniach mam co 10 cm np górnej sypialni, a już w pokoju obok mam co 25 cm... z czego to wynika, poza oknem/stroną świata?/izolacją?/powierzchnią?

Myślę że na logikę to masz rację co do buforu instalacji - ile masz dm3 ?

Pieniądze wydane i tyle. Każdy doświadczony instalator powie strefy brzegowe i łazienka co 10, reszta co 15 cm. Co byś nie liczył wychodzi niemal na to samo.

Pilnuj dylatacji i będzie dobrze

Co masz na mysli "dylatacji" chodzi o brzegowe?