Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niskoenergetyczny na Feurteventura (Bocianek w Chudowie) - Dziennik Budowy

Recommended Posts

Międzyczasie coś o instalacji elektrycznej... prace co prawda zakończyły się już, ale fotorelacja jak zwykle spóźniona. Instalacja to pomieszanie konwencjonalnej z inteligentną. Tzn. wszystkie włączniki będą na przyciskach zwiernych oraz spięte osobnymi magistralami do szafy do klocków z KNX. Zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie głównie z wygody i kosztów. Ponieważ będzie można programować każde przyciski na kilka sposobów (np. krótkie przyciśnięcie, długie przyciśnięcie). Ponadto w kilku miejscach będą główne priony z ABB prawdopodobnie z większą ilością funkcji 8-16 w tym w sypialni przy moim miejscu na łóżku ;) a także w salonie x 3 (1 przy kuchni , 1 w jadalni, 1 w holu - u nas to jedna przestrzeń). Dodatkowo w centralnym miejscu koło kanapy będzie panel sterowniczy sprzęgający wszystkie funkcje sterowania domu oparty albo na jakimś tablecie z androidem lub iPadem ver.3 - się zobaczy później :)

Oczywiście moduł z bramką IP do sterowania zdalnego.

Alarm będzie spięty osobno, dla bezpieczeństwa. (pewnie tu się wtrąci Mysław ze swoim zdaniem)

Do zasterowania jest dość sporo bo między innymi:

11 żaluzji fasadowych + sterowanie położeniem lamelek

oświetlenie zewnętrzne tarasu, podjazdu, oraz elewacji i tarasu nad garażem

bramą wjazdową

bramą garażową

kilkadziesiąt obwodów oświetlenia wewnątrz domu

projektorem tj. windą

ekranem do projektora

zasłony / kotary na szynach przy dużych oknach (wiem, fanaberia)

instalacją nagłośnienia w domu i na tarasie a także w łazienkach

oraz kilka gniazdek kontaktów sterowanych np. pod lampki choinkowe lub zewn. dekoracje świetlne

Całość wyszła w rozsądnych pieniądzach dzięki fachowemu doradztwu firmy elPac - na prawdę świetne chłopaki, każdemu kto jest jeszcze przed, polecam w 101%

Kilka fotek... tutaj częściowo kabelki z góry z poddasza (jeszcze nie wszystkie)

kable1.jpg

Kable na poziomie lecą w takich rynnach, tutaj są zapełnione w połowie, ale tuż przed ich zakryciem były tak pełne że nie dało się wieczka zamknąć... sporo tych kabli

kable3.jpg

Efekt, wszystko schludnie i czysto

kable2.jpg

A wszystko to dzięki ekipie z koszulkami, które nigdy nie gasną :p (ultrafioletowe nadruki, świetna reklama)

knx1.jpg

knx2.jpg

A po wszystkim... fajrant! :)

knx3.jpg

Przy okazji napiszę coś o instalacji ODKURZACZA CENTRALNEGO

Tutaj długo wybierałem firmę, jedna robiła mi wyceny przez 2 miesiące i finalnie nic nie wysłała :D chyba mają za dużo zleceń, kolejna przyjechała na miejsce, powiedziała konkretną cenę tj. 1800 zł za punkt HaH , po czym jak wpłaciłem im zaliczkę, do tej ceny doliczyli sobie drugie tyle za każdy punkt twierdząć że wycena nie zawierała: węża chowanego, gniazda, koncówek sprzątających... bezczelność nie zna granic wsród firm instalatorskich. Natychmiast wysłałem pismo z wezwaniem o zwrot zaliczki, na szczęście bez większych kłopotów. Aż w końcu natrafiłem na firmę Pani Agnieszki Maier z Rybnika (elektrosprzęt).

Przede wszystkim świetny kontakt, błyskawiczna realizacja oraz doradztwo. Nie mówiąc o kosztach - które zaskoczyły mnie bardzo pozytywnie. Pani Agnieszka na prawdę dba o rozwój firmy a nie tylko kieszeni. Pełen profesjonalizm.

Panowie z ekipy wykonali mi instalację w ciągu jednego dnia (60 mb rury i 2 gniazda z chowanym wężem + 1 gniazdo w garażu + 1 w kuchni tzw. flex) - bez muzyki, bez jedzenia, bez picia - normalnie szacunek :p Gdyby ktoś był zainteresowany to chętnie opowiem więcej na priv. Mam instalację z gniazdem na poddaszu oraz na parterze gdzie każde z nich ma chowany wąż w instalacji po 12mb - obejmując wszystkie pomieszczenia.

Fotka dla przykładu, na czerwono zaznaczyłem elementy z instalacji na parterze. To żółte to będzie gniazdo z którego wyciągam wąż. Jest na takiej wysokości ponieważ nie muszę się schylać i na jednym poziomie włącznikami światła (oczywiście na to później jest nakładka w dobranym kolorze).

odkurzacz.jpg

• Odpowiedzi 191
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Rzutem na taśmę przed zasłużonym urlopem zrobiliśmy z Tatą i Teściem izolację wewnętrzną garażu na ścianie od domu oraz na suficie/stropie. Na wew. ścianie jest 20 cm oraz 5 cm na stropie (nie , punkt rosy nie wystąpi, policzone).

Na to siatka i klej, oraz oczywiście kołkowanie styro głównie tego na suficie.

Od razu powiem , że znacznie lepiej klei się styro na zwykły klej rozrabiany z wodą niż na pianki specjalnie do tego przystosowane (pistoletowe). Na piance często odchodziły i wiele razy musiałem odklejać lub nawet same spadły. Na zwykłym kleju nie było tego efektu, trzymały natychmiast. Już wiem dlaczego wykonawcy nie chcą robić na tych piankach...

Zabawy było na 4 dni.. a niby tak nie wiele.

styro.jpg

tynk1.jpg

Nie mam zdjęcia z bliska, ale zakupiłem taką oto skrzynkę do zabudowy za jedyne 130 zł, na wodomierz, filtry i całe przyłącze w garażu. Skrzynka dość spora bo szerokośc to 110 cm.

tynk2.jpg

tynk3.jpg

Następnego dnia o poranku przywitał mnie już taki widok... uff w końcu można poleżeć i odpocząć z rodziną :)

wakacje.jpg

Przy takich różnicach w długościach pętli będziesz musiał tłumić przepływ w niektórych na rozdzielaczu, a to bez sensu.

Myślałeś o chłodzeniu podłogówką? Trzeba trochę więcej wydajności niż przy ogrzewaniu. U mnie to działa. Jak na razie nie miałem wyższej temp. niż 24C, a chłodzę tylko w nocy bo w dzień bajtel lata...

Międzyczasie coś o instalacji elektrycznej... (ciach :D)

Oczywiście moduł z bramką IP do sterowania zdalnego.

Alarm będzie spięty osobno, dla bezpieczeństwa. (pewnie tu się wtrąci Mysław ze swoim zdaniem)

A jasne, że się wtrącę :D chyba że kolega szanowny nie chce, to będę milczał (usunę wpis ;) )

Zatem dobry pomysł z oddzielnym alarmem, podpiętym przez moduł komunikacji (najlepiej DA/AD z izolacją na optoelementach - ale może być i magistralnie... choć to większe ryzyko, zwłaszcza jak w automatyce będzie FIFI WIFI + dostęp z/do Internetu + bluetooth + urządzenia wystawione na zewnątrz chronionych stref i budynku, komunikują się po tej samej magistrali...)

To tyle mojego wtrącenia :cool:

Do zasterowania jest dość sporo bo między innymi:

11 żaluzji fasadowych + sterowanie położeniem lamelek

oświetlenie zewnętrzne tarasu, podjazdu, oraz elewacji i tarasu nad garażem

bramą wjazdową

bramą garażową

kilkadziesiąt obwodów oświetlenia wewnątrz domu

projektorem tj. windą

ekranem do projektora

zasłony / kotary na szynach przy dużych oknach (wiem, fanaberia)

instalacją nagłośnienia w domu i na tarasie a także w łazienkach

oraz kilka gniazdek kontaktów sterowanych np. pod lampki choinkowe lub zewn. dekoracje świetlne

To pytanka:

- jaki sterownik do żaluzji?

- jakie masz oświetlenie elewacji? :stirthepot:

- jakiej firmy i za wiela winda do projektora (wymiarki)?

- ekran też możesz zdradzić?

- producent szyn do kotar?

- jakiej firmy nagłośnienie (bardziej mnie interesuje: głośniki i końcówka i czym to sterujesz)

Wyjaśniając, teraz hydraulika i piony, kanalizacja, jutro brama, a od następnego tygodnia elektryka itd... więc :D

Kable na poziomie lecą w takich rynnach, tutaj są zapełnione w połowie, ale tuż przed ich zakryciem były tak pełne że nie dało się wieczka zamknąć... sporo tych kabli

kable3.jpg

Efekt, wszystko schludnie i czysto

Fajnie wyszło :D

Też się zastanawiam czy pod sufitem, czy na podłodze (na podłodze plus bo nie widać i nie zajmuje miejsca - a przy wielu kablach prościej o koordynację międzybranżową, na suficie plus bo można dorzucić kable bez dużych zniszczeń, a jak się zrobi rewizję, całkiem bez zniszczeń... ale te koryta mnie na razie nie przekonały... wiem co się z nimi dzieje po iluś tam latach, do tego mają ostre krawędzie i wymiana kabla jest potem niemożliwa...

Przy okazji napiszę coś o instalacji ODKURZACZA CENTRALNEGO

(ciach) kolejna przyjechała na miejsce, powiedziała konkretną cenę tj. 1800 zł za punkt HaH , po czym jak wpłaciłem im zaliczkę, do tej ceny doliczyli sobie drugie tyle za każdy punkt twierdząć że wycena nie zawierała: węża chowanego, gniazda, koncówek sprzątających... bezczelność nie zna granic wsród firm instalatorskich. Natychmiast wysłałem pismo z wezwaniem o zwrot zaliczki, na szczęście bez większych kłopotów. (ciach)

Panowie z ekipy wykonali mi instalację w ciągu jednego dnia (60 mb rury i 2 gniazda z chowanym wężem + 1 gniazdo w garażu + 1 w kuchni tzw. flex) - bez muzyki, bez jedzenia, bez picia - normalnie szacunek :p (ciach)

Fotka dla przykładu, na czerwono zaznaczyłem elementy z instalacji na parterze. To żółte to będzie gniazdo z którego wyciągam wąż. Jest na takiej wysokości ponieważ nie muszę się schylać i na jednym poziomie włącznikami światła (oczywiście na to później jest nakładka w dobranym kolorze).

odkurzacz.jpg

Dlatego ja zrobiłem sam, ale jeden HAH (Retraflex identyczny jak twój) na 12m na parterze, i zwykłe gniazdka (5 sztuk porozrzucane).

Zamiast jednostki centralnej na razie musi starczyć Karcher MV6... jak będzie kasa, będzie coś innego :)

Pozdrawiam i zazdroszczę postępów, u mnie dziś 1,5h temu skończyło się kładzenie tynku pod bramy garażowe... (taki wymóg) więc styro tylko przerzucałem.

Tak chciałbym też co nie co chłodzić za pomocą podłogówki. Ale czy to nie jest tak że wraz ze wzrostem przepływów przy większych pętlach znacznie rośnie delta T ?

Ja też obawiam się chłodzenia podłogówką, ale rozmawiałem z dwoma osobami które mają takie rozwiązanie, oraz z kilkoma instalatorami, w tym z Asolt'em i jeżeli zastosujemy obieg pierwotny PC, np poprzez dodatkowy wymiennik, to instalacja się upraszcza, temperatura nie musi być specjalnie niska, bo chodzi o stopniowe wychłodzenie podłogi - patrz katedry, kościoły, pałace - ciągnie chłodem od podłóg.

Przy wentylacji jest jednak obawa o wkraplanie się wody w przewodach wentylacyjnych, stąd może warto zrobić oddzielny nawiew tylko do chłodzenia 1-2 pomieszczeń, skąd rekuperacja już pociągnie dalej chłód... hmm?

Pozdr.

Ja też obawiam się chłodzenia podłogówką, ale rozmawiałem z dwoma osobami które mają takie rozwiązanie, oraz z kilkoma instalatorami, w tym z Asolt'em i jeżeli zastosujemy obieg pierwotny PC, np poprzez dodatkowy wymiennik, to instalacja się upraszcza, temperatura nie musi być specjalnie niska, bo chodzi o stopniowe wychłodzenie podłogi - patrz katedry, kościoły, pałace - ciągnie chłodem od podłóg.

Przy wentylacji jest jednak obawa o wkraplanie się wody w przewodach wentylacyjnych, stąd może warto zrobić oddzielny nawiew tylko do chłodzenia 1-2 pomieszczeń, skąd rekuperacja już pociągnie dalej chłód... hmm?

Pozdr.

Po co komplikować z chłodzeniem wentylacją skoro i tak będzie zbyt mała wydajność? Albo chłodzenie podłogówką albo dedykowana klima.

A z przepływem i wzrostem delty to tak nie jest do końca. Na zasilaniu dasz powiedzmy 16 C to powrót ma 19... jak zwiększysz przepływ to powrót ma 18 C - woda nie zdąży się wychłodzić czyt. przyjąć ciepła od podłogi.

???

jak pociągnie ? i gdzie? w lato masz bypass a nie wymiennik, więc jedyne gdzie wentylacja pociągnie to wyrzutnia.. chyba że zrobisz tam gdzie nawiewy do pomieszczeń.. ale tu zgodzę się z kolegą:

Po co komplikować z chłodzeniem wentylacją skoro i tak będzie zbyt mała wydajność? Albo chłodzenie podłogówką albo dedykowana klima.

A z przepływem i wzrostem delty to tak nie jest do końca. Na zasilaniu dasz powiedzmy 16 C to powrót ma 19... jak zwiększysz przepływ to powrót ma 18 C - woda nie zdąży się wychłodzić czyt. przyjąć ciepła od podłogi.

IMHO dożo zabawy a efekty będą znikome

Zatem dobry pomysł z oddzielnym alarmem, podpiętym przez moduł komunikacji (najlepiej DA/AD z izolacją na optoelementach - ale może być i magistralnie... choć to większe ryzyko, zwłaszcza jak w automatyce będzie FIFI WIFI + dostęp z/do Internetu + bluetooth + urządzenia wystawione na zewnątrz chronionych stref i budynku, komunikują się po tej samej magistrali...)

Tu masz rację z tymi strefami na zewnątrz, ale już pracuję nad tym by to zabezpieczyć w inny sposób (chyba że na priva wrzucisz jakiś prosty sprawdzony wg Ciebie?) :)

To pytanka:

- jaki sterownik do żaluzji?

Żaluzje są na siłownikach somfy, j406 lub j410 (szczerze to nawet nie wiem jakie są różnice między nimi)

- jakie masz oświetlenie elewacji?

A co masz na myśli ? Będą kinkiety na stronie S i E, oraz oświetlenie od dołu. Chyba że pytasz o konkretne modele? (nie wybrane jeszcze :p)

- jakiej firmy i za wiela winda do projektora (wymiarki)?

Wida będzie z tych tańszych do 3 tyś. z wysuwem do -100 cm i kątem nachylenia projektora, na priva jak chcesz to podeślę skąd biorę. Nie jestem jakimś fanem kina, więc też nie mam super wymagań :)

- ekran też możesz zdradzić?

Nad ekranem myślę czy kupić z napinaczami czy bez... ale chyba bez... bo te z... są wiele wiele droższe. Na początek myślę wydać na to do 1000 zł, jak obędę się z tematem i po czasie zobaczę wady tego rozwiązania to kupię lepszy. Grunt to nie napalać się i nie przepłacić by mieć za co wykończyć choćby wokół domu.

- producent szyn do kotar?

Szyny są z MD Line plus (google Ci podpowie), na silnikach somfy. Długość 5,8 i 3,5 mb + 2 siłowniki. Z tym że kwota za to 6500 zł - albo coś ponegocjujemy przed zakupem, albo wstrzymam się z tą inwestycją. Liczyłem wstępnie że do 3500-4000 się zmieścimy.

- jakiej firmy nagłośnienie (bardziej mnie interesuje: głośniki i końcówka i czym to sterujesz)

Tu Ci nie odpowiem, bo główny sprzęt do nagłośnienia będzie kupowany finalnie na końcu, a nic konkretnego nie wybrałem na dziś. Obecnego nie chcę podpinać. Ewentualnie odnośnie łazienek to głośniki i panel sterowania w łazienkach będzie z Gira Esprit lub ABB, jeszcze nie zapadła decyzja to będzie zostawione na finał wykończeń.

Dlatego ja zrobiłem sam, ale jeden HAH (Retraflex identyczny jak twój) na 12m na parterze, i zwykłe gniazdka (5 sztuk porozrzucane).

A z czego wynika że aż tyle gniazd rozmieściłeś, dlaczego nie robiłeś drugiego HaH na górze ?

Pozdrawiam i zazdroszczę postępów, u mnie dziś 1,5h temu skończyło się kładzenie tynku pod bramy garażowe... (taki wymóg) więc styro tylko przerzucałem.

Heh jutro czeka mnie to samo, też mam tam styro :p a swoją droga to garaż tynkowałeś osobno ? w sensie że nie za jednym...zamachem :) ?

A tak w temacie chłodzenia... tak się zastanawiam czy na prawdę myślicie że to będzie wymagane w domu murowanym i dobrze zaizolowanym cieplnie z każdej strony + w moim przypadku ciągle zaciągnięte żaluzje z półprzymkniętymi lamelami ? Ja myślę ale to się zweryfikuje niebawem że temperatura będzie w okolicy 24 stopni i nie ruszy więcej nawet przy 32-34 upałach na zewnątrz. Tym bardziej że w moim przypadku to akurat jest silka mocno akumulacyjna cieplnie.

Fakt jak ktoś ma konstrukcję lekką czyt. modułową to w takim domu wiem z doświadczenia że wymagana jest klima. Taki dom ma jeden z rodziny i ciągle robią przeciąg oknami by coś przewiewało w takie upały (choć to chyba nie najlepsze wyjście)

Ps. wczoraj weszli tynkarze, standardowo jak większość robię Kanufem Diamantem.

Chłopcy mówią że będe musiał to jeszcze szpachlować ale ja liczę na to że tylko pomaluje :)

Ja swoją Zetę traktuje w wolnej chwili gąbką 120, a szpachlowania wymagają jedynie miejsca gdzie obity tynk jest. A tak to też malowanie bez kombinacji. Fajnie gładko jest.

A tak w temacie chłodzenia... tak się zastanawiam czy na prawdę myślicie że to będzie wymagane w domu murowanym i dobrze zaizolowanym cieplnie z każdej strony + w moim przypadku ciągle zaciągnięte żaluzje z półprzymkniętymi lamelami ? Ja myślę ale to się zweryfikuje niebawem że temperatura będzie w okolicy 24 stopni i nie ruszy więcej nawet przy 32-34 upałach na zewnątrz. Tym bardziej że w moim przypadku to akurat jest silka mocno akumulacyjna cieplnie.

Fakt jak ktoś ma konstrukcję lekką czyt. modułową to w takim domu wiem z doświadczenia że wymagana jest klima. Taki dom ma jeden z rodziny i ciągle robią przeciąg oknami by coś przewiewało w takie upały (choć to chyba nie najlepsze wyjście)

I tu się mylisz. Mam dom jak ty i gdybym nie chłodził na poddaszu by było pewnie z 28 C. Druga sprawa, że mocno akumulacyjnego domu nie schłodzisz otwierając okna na pół h wieczorem.

hejnel - w tym roku chyba już nie zdąże, ale za rok będę już mógł powiedzieć na podstawie własnych doświadczeń. Pamiętaj że nasze projekty trochę się różnią, tj. ja nie mam żadnych okien na poddaszu. Dodatkowo wszędzie w całym domu będą żaluzje zew. Ale póki co nie mogę Ci tego udowodnić :p

A propo wieczora, czy też nocy, nie wystarczy że na zew. jest 20 st. i wentylacja idzie przez bypass ?

nie wystarczy, szczególnie że przy upałach jest przez większość doby więcej niż 20°C. mam 30 cm styropianu na ścianach, 50 cm izolacji w stropie, brak okien dachowych. WM chodziła na minimum w dzień, na 50-60% nocą, cały czas na bajpasie i mieliśmy już 24°C w domu - uchylaliśmy jedno okno i upały nie trwały jakoś długo w tym roku (przynajmniej w porównaniu do zeszłego). i jak się już przegrzeje, to potem nie ma jak schłodzić. do tego dochodzą zyski bytowe - ludzie, CWU, tv, gotowanie, prasowanie. czasem trzeba otworzyć jedno lub więcej okien, żeby utrzymać komfortową temperaturę

hejnel - w tym roku chyba już nie zdąże, ale za rok będę już mógł powiedzieć na podstawie własnych doświadczeń. Pamiętaj że nasze projekty trochę się różnią, tj. ja nie mam żadnych okien na poddaszu. Dodatkowo wszędzie w całym domu będą żaluzje zew. Ale póki co nie mogę Ci tego udowodnić :p

A propo wieczora, czy też nocy, nie wystarczy że na zew. jest 20 st. i wentylacja idzie przez bypass ?

Jeśli piszesz o oknach dachowych to ja też nie mam. Bo nie sądzę że nie masz okien na poddaszu w ogóle. I tak mam rolety zewnętrzne, na dzien opuszczone w 2/3.