Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Niskoenergetyczny na Feurteventura (Bocianek w Chudowie) - Dziennik Budowy

Recommended Posts

• Odpowiedzi 191
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tu masz rację z tymi strefami na zewnątrz, ale już pracuję nad tym by to zabezpieczyć w inny sposób (chyba że na priva wrzucisz jakiś prosty sprawdzony wg Ciebie?) :)

Tutaj przykłady sprzętu do separacji galwanicznej, dla czujników zewnętrznych: http://www.apar.pl/separatory-i-konwertery.html

Tutaj przykład dla kamer: http://sklep.asserwis.com/separator-optyczny-dla-16-kamer-sv1000-16-rack.html

Natomiast generalnie chodziło mi o to, że dla czujek zewnętrznych proponuję oddzielny moduł lub mniejszą centralkę alarmową (Satel, Ropam GE Security /ATS/) zamiast urządzeń pracujących na magistrali systemu wewnątrz domu, do tego i tak urządzenia zewnętrzne przepuścił bym przez separator, z ochronnikiem przynajmniej 1000V.

Żaluzje są na siłownikach somfy, j406 lub j410 (szczerze to nawet nie wiem jakie są różnice między nimi)

Dzięki - poniżej na szybko wyjaśnienia czym się różnią (mocą - czyli do większych pewnie 410, chyba, że nie przeszkadza ci wolniejsze zwijanie itd.)

http://www.enobi.de/bilder/detail/somfy-ilmo-daten.gif

A co masz na myśli ? Będą kinkiety na stronie S i E, oraz oświetlenie od dołu. Chyba że pytasz o konkretne modele? (nie wybrane jeszcze :p)

Ciekawość - bo sam kombinuję ile i gdzie kabli wystawić zanim styro położę... mam pomysł na "udziwnienie" elewacji światłem, ale nie wiem na ile to wypali, a na testy czasu brak.. ale chyba bez sprawdzenia nic nie wyjdzie - póki słońce i gorąc, muszę wykonać testy, do tego czasu - sza.

Wida będzie z tych tańszych do 3 tyś. z wysuwem do -100 cm i kątem nachylenia projektora, na priva jak chcesz to podeślę skąd biorę. Nie jestem jakimś fanem kina, więc też nie mam super wymagań :)

:D Dobre - tych tańszych do 3kpln... hmm, to nie wiem czy nie taniej będzie stały uchwyt plus lustro... i można samemu zrobić :D

Szukam i poniżej 4kpln nie widzę... nieźle ;/

Nad ekranem myślę czy kupić z napinaczami czy bez... ale chyba bez... bo te z... są wiele wiele droższe. Na początek myślę wydać na to do 1000 zł, jak obędę się z tematem i po czasie zobaczę wady tego rozwiązania to kupię lepszy. Grunt to nie napalać się i nie przepłacić by mieć za co wykończyć choćby wokół domu.

Ja na razie kupię standardowy, bez napinaczy i sądzę, że te będzie.. jak się popsuje i będzie fundusz - kupię inny, może lepszy. :D

Szyny są z MD Line plus (google Ci podpowie), na silnikach somfy. Długość 5,8 i 3,5 mb + 2 siłowniki. Z tym że kwota za to 6500 zł - albo coś ponegocjujemy przed zakupem, albo wstrzymam się z tą inwestycją. Liczyłem wstępnie że do 3500-4000 się zmieścimy.

No to mnie zmartwiłeś ceną... wprawdzie u mnie salon i sypialnia tylko, ale cena wyrwała mnie z butów... poszperam zatem.

Tu Ci nie odpowiem, bo główny sprzęt do nagłośnienia będzie kupowany finalnie na końcu, a nic konkretnego nie wybrałem na dziś. Obecnego nie chcę podpinać. Ewentualnie odnośnie łazienek to głośniki i panel sterowania w łazienkach będzie z Gira Esprit lub ABB, jeszcze nie zapadła decyzja to będzie zostawione na finał wykończeń.

Ale skoro zaplanowałeś tyle głośników, to sądziłem, ze chociaż jakiś wzmak + krosownicę już masz na myśli - przynajmniej schemat jak chcesz to zaaranżować i jak to ma działać. Mnie podoba się BOSE lub JBL.. cena kosmos, ale dźwięk... cudny. Inne rozwiązania zapewne jednak zawitają... jak mam cokolwiek skończyć i wykończyć (zamiast siebie - dziś zwolnienie lekarskie, praca w pyle i przeciągu i coś tam z gardłem ...).

A z czego wynika że aż tyle gniazd rozmieściłeś, dlaczego nie robiłeś drugiego HaH na górze ?

HAH 12mb na górze z powodu zawiłości naszej tylko sypialni i przynależności - nie ogarnąłby.

A dwa po 9m już spory koszt, więc na górze będzie zwykła rura (schowek się planuje) i dwa gniazda korytarzowe,

plus gniazdo w gabinecie ale to już do celów hobbystycznych itd... (wyciąg może do dymu z lutownicy na najniższym biegu odkurzacza, odkurzanie pyłu ze szlifowania, itd.)

plus gniazdo w kotłowni (do czyszczenia filtra itd w reku)

plus gniazdo w garażu/warsztacie

plus rura na przyszłość, na gniazdo na poddaszu (jeden punkt na okazjonalne sprzątanie).

Heh jutro czeka mnie to samo, też mam tam styro :p a swoją droga to garaż tynkowałeś osobno ? w sensie że nie za jednym...zamachem :) ?

Hej, ja do tynków mam jeszcze z miesiąc.

U mnie najpierw wylewka, potem tynki.

Tak, wiem, zabrudzenia, etc.. ale nikt mi rur nie podepcze! Zresztą... przy styro i równym układaniu pod podłogówkę, aby wylewka anhydrytowa była w miarę możliwości +/- 0,5cm na całej powierzchni i tak trzeba skuwać placki z innych materiałów.. więc tutaj na wylane podłogi z pomocą przyjdzie papier budowlany - trochę go pójdzie, ale mam w miarę tanie źródło - zawsze też mogę kupić folię, do tego sporo pomieszczeń parteru, żona chce w żywicy, więc i tak będzie trzeba przeszlifować powierzchnię anhydrytu.

A że gwaranci zalecają wytynkowanie pod miejscem mocowania bramy, to i tak też zrobiłem... jedna ściana do której zamocowane są ściany, została ręcznie wytynkowana i obrobiona w 5h, przez jednego człowieka - Knaufem. Owszem, gładź to nie jest, ale prawie - prawie.

???

jak pociągnie ? i gdzie? w lato masz bypass a nie wymiennik, więc jedyne gdzie wentylacja pociągnie to wyrzutnia.. chyba że zrobisz tam gdzie nawiewy do pomieszczeń.. ale tu zgodzę się z kolegą:

IMHO dożo zabawy a efekty będą znikome

Przez pociągnie mam na myśli pracę REKU bez bypassu w celu chłodzenia wydmuchiwanym na wdmuchiwane w ciągu dnia i w nocy praca na bypassie ale z zachowaniem filtracji.

IMO - wszystko zależy od tego jaką wynikową temperaturę będziesz miał we wnętrzu... nie wiem jak wasze domy, ale mój ma sporą kubaturkę, nieużytkowe poddasze, które jakieś ciepło na pewno zachowa, do tego 5 osób + zyski ciepła z jakiegoś sprzętu IT, RTV, AGD + kuchnia (tylko elektryczna), instalacja odprowadzania choć części ciepła z kuchni bezpośrednio na zewnątrz (nie przez wymiennik, sterowanie temperaturowe, wyciąg blisko garów :D).

Do tego dwa systemy chłodzenia powietrza (nie zamrażania czy klimatyzacji!), więc po 1 - to GGWC (grunt mam piaszczysty wilgotny - więc warunki dobre, a instalacja jest w dwóch sekcjach po 150mb), po 2 - to chłodzenie wywiewanego lub nawiewanego powietrza, ale przed wymiennikiem REKU chłodem z obiegu pierwotnego PC (będę sprawdzał działanie przed i za z pomiarami, z i bez bypassu, itd. więc sami zobaczymy jak to się sprawdzi i czy w ogóle...?)

Tak, zadziwiający pomysł, zły, niedobry, nie sprawdzi się - ale nikt tego u nas nie sprawdzał lub jak sprawdzał to nie opisał - bo to nie ma prawa działać przecież!

Przy 20 C na zewnątrz i bypasie reku dmucha 22 C co tym schłodzisz?

Tak złośliwie trochę, ale całe USA korzysta z obiegu pierwotnego PC do chłodzenia w domu, z użyciem tej samej centrali wentylacyjnej, którą w chłodnych dniach się dogrzewają... więc ja idę w tym kierunku... czy się sprawdzi, kiedyś wam powiem.

Sorki Dropsec za dyskusje w Twoim dzieniku, ale do mojego nikt nie zagląda (a przynajmniej nie pisze). ;)

Edytowane przez Mysław

• 1 month później...
  • 1 month później...
  • 3 months później...
Napisz mi o sposobie montażu okien i drzwi tarasowych , widzę cokół ze styro a między podłogą a drzwiami ? też ? napisz coś więcej o systemie .

Przepraszam że teraz..., ale wykończeniówka pochłonęła mnie całkowicie.

Jeśli chodzi o montaż okien, to myślę że to był najlepszy z możliwych sposobów, bo było już kilka dobrych ekip na budowie u mnie i każdy aż dziwił się że to nie jest standardem.

U mnie dokładnie jest 4 cm twardego styroduru przyklejone na około wnęki okiennej, a pod ten wymiar dopiero robione okna. Oczywiście wtedy montaż już na taśmach paroszczelnych i paroprzepuszczalnych + pianka montażowa do wypełnienia. W taki sposób mam ciepłe ramy okienne i bez przedmuchów, bo nie przemarzają i zachodzi na nie styropian z fasady i obróbek zewnętrznych szpalet okien.

Oczywiście styrodur dawałem tylko na boki + górę. Na dole mam ciepłe progi i ciepłe parapety, które de facto też są wykonane ze styroduru tylko systemowe.

W drzwiach robiłem tak samo.

Plecam.

• 1 year później...

Hej

Gratulacje fajnego domku i super postępów

Śledzę dziennik od dawna ale się nie ujawniałem:)

Na. Pytanko o szkło. Planuję się budować w Orzeszu i planuję też szkło pod płytą

Czy ta warstwa była jakoś drenowana?

Czy zagęszczanie x3 było od góry czy 3 osobne cienkie warstwy?

Jak łączysz styro na elewacji że szkłem?

Kanalizację układałes w szkle czy pod nim? Odcinki poziome

Ile dałeś styro na płycie? Myślałeś aby zakończyć na płycie? Tj więcej szkla i bez dodatkowych izolacji?

Pozdrawiam:)