dropsec 20.05.2016 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 nk - obawiam się tylko czy po tynkach nie będzie to później brzydko wyglądało w okolicy naroży, bo jednak trzeba będzie to zrobić od nowa (kto? tynkarze?). Ty masz o tyle dobrą sytuacje że u Ciebie jest jeden wykonawca i jemu wszystko zlecasz i nie obchodzi Cie czy komu on to zleci i ile za to zapłaci U mnie już teraz widzę np. że elektrycy będą się z tynkarzami "dogadywać" co do osadzania puszek pod włączniki elektryczne. Przy okazji robisz tego KNX ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 20.05.2016 11:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Maja 2016 Dokladnie tak. Ja mam parapety z aglomarmuru i zamontowalem je przed tynkami coby od razy tynkarze ladnie je obrobili. Trzeba je dobrze zabezpieczyc. Mam tynki cw... Sam je montowałeś? jakoś się obawiam samemu, choć nie wiem czego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hektor80 21.05.2016 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Maja 2016 Sam je montowałeś? jakoś się obawiam samemu, choć nie wiem czego Tak, sam montowalem. Majac cieple parapety, montaz jest banalnie prosty. Pianka/klej lekko docisnac np. pustakimi i tyle. U mnie byla troche trudniej bo zamowilem cieple parapety pod 3cm parapety wew. ale ostatecznie wiekszoc kupilem 2cm. Musialem dodatkowo podkleic 1cm paska styroduru... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 22.05.2016 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Maja 2016 Tak najprościej, ale czy to wystarczy ? U Ciebie też tak jest? Kto u Ciebie te parapety montował (w sensie jaka ekipa) ? Sam to zrobiłem, parę podkładek z płyty gk żeby wypoziomować, pianka i pustakiem docisnąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 30.05.2016 08:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Sam to zrobiłem, parę podkładek z płyty gk żeby wypoziomować, pianka i pustakiem docisnąć. A jak daleko wypuszczałeś je w głąb domu oraz na szerokości poza mur ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hajnel 30.05.2016 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 Minimalnie po 1-2cm - rzecz gustu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 30.05.2016 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Maja 2016 nk - obawiam się tylko czy po tynkach nie będzie to później brzydko wyglądało w okolicy naroży, bo jednak trzeba będzie to zrobić od nowa (kto? tynkarze?). Ty masz o tyle dobrą sytuacje że u Ciebie jest jeden wykonawca i jemu wszystko zlecasz i nie obchodzi Cie czy komu on to zleci i ile za to zapłaci U mnie już teraz widzę np. że elektrycy będą się z tynkarzami "dogadywać" co do osadzania puszek pod włączniki elektryczne. Przy okazji robisz tego KNX ? To prawda, po tynkach montaż będzie wymagał ingerencji w ścianę. Założyliśmy 1 cm wsunięcia w mur. Tak, musisz tynkarzom wskazać jak mają być osadzone puszki. U mnie szczęśliwie zatynkowali "tylko" jeden punkt odkurzacza centralnego. KNX - nie, bo za drogie, ale ogólnie temat jest interesujący. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 13.06.2016 09:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Ktoś pomoże przy analizie próbki wody? 1. pH 6,82. KH 3*n3. GH 7*n4. CO2 14,3 mg/l 5. NH4 <0,5 mg/l6. NO2 <0,1 mg/l7. NO3 18. PO4 <0,2 mg/l9. Fe 0,1 mg/l10. Ca 30 mg/l11 Mg 12 mg/l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 13.06.2016 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Ktoś pomoże przy analizie próbki wody? Wg mnie jest ok, choć brakuje Mn i biologii w tych badaniach. Możesz porównać sobie z bardzo twardą wodą w Gliwicach: http://pwik.gliwice.pl/tabele-z-parametrami.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 13.06.2016 11:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Dzięki, o ile dobrze pamiętam pamiętam... to zapewne fachowa opinia Próbkę wysłałem do jednej z firm ogłaszających się na Allegro za jedyne 20 zł. Nie zwróciłem uwagi że te badania są pod kątem wody w akwarium i wysłali mi zwrotną opinię, z tym że napisali jakie rybki mogę hodować i roślinki haha Myślisz że mikrobiologia jest wymagana? Chyba woda jest pod tym kątem badana na bieżąco w wodociągach? Mn - co daje mi ten pierwiastek, lub co może grozić wodzie gdy nie mam jego wyniku ? Co do twardości to który parametr jest najbardziej wymowny KH czy GH ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aisa222 13.06.2016 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 ...... z tym że napisali jakie rybki mogę hodować i roślinki haha hahahahhah ..... sorki, nie mogłam się powstrzymać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 13.06.2016 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2016 Dzięki, o ile dobrze pamiętam pamiętam... to zapewne fachowa opinia Myślisz że mikrobiologia jest wymagana? Chyba woda jest pod tym kątem badana na bieżąco w wodociągach? Mn - co daje mi ten pierwiastek, lub co może grozić wodzie gdy nie mam jego wyniku ? Co do twardości to który parametr jest najbardziej wymowny KH czy GH ? To jest woda wodociągowa? Myślałem, że ze studni. Jeśli wodociągowa, to mikrobiologią nie musisz się martwić. Woda dość miękka. KH - twardość węglanowa, przepmijająca, GH - twardośc ogólna. Oba składniki mają swój sens. Ogólnie minerały, między innymi Mn są ok, byle nie za dużo. Zerknij na stronę gliwickiach wodociągów, tam jest zakres, w którym poszczególne parametry powinny się mieścić. Generalnie wodociągi powinny zapewnić wodę dobrej jakości. ... chciałbym mieć taką wodę w wodociągu. U nas niestety bez zmiękczacza trudno żyć... Które wodociągi Was obsługują? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 16.06.2016 07:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2016 nk - dzięki , a u Ciebie jest woda ze studni ? Mnie obsługują wodociągi Przyszowice (choć około 100mb musieliśmy sami ciągnąć sieć do naszych domów). Z tego wynika że mam w miarę dobrą wodę i miękką. Zakładam tylko filtry: Dafi przepływowy - 50um siatkowy a za nim też Dafi siatkowy tylko 20um. By wyłowić większe zanieczyszczenia i chyba na tym poprzestanę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 27.06.2016 13:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Etap na dziś: Woda - zakończona - własnoręcznie przy kierownictwie Taty Kanalizacja - zakończona - również jak wyżej Odkurzacz centralny z instalacją węża chowanego w rurach - zakończona - firma z Rybnika ELEKTROSPRZĘT pod kierownictwem fachowej ale równie przyjemnej p. AGNIESZKI MAIER Eletryka wraz z rozprowadzeniem pod KNX - zakończony etap pod tynkowanie (pozostało postawienie szafy i programowanie) - Najlepsza ekipa z jaką miałem doczynienia Instalacje Inteligentne KNX Łukasz Pacak - ElPac z Knurowa Wentylacja - zakończone rozprowadzanie kanałów - pozostało ustawić centralę reku i sterownik - Firma z Zabrza EKO-Instal pod nadzorem Pana Dariusza Najbliższe tygodnie: - tynkowanie (o tym więcej napiszę bo tu miałem spięcie z poprzednią ekipą którą wyrzuciłem) - Ogrzewanie - podłogówka Ponadto odnośnie podłogówki zleciłem projekt do firmy Centino z Głogowa w oparciu o OZC. Dziś otrzymałem projekt wraz z wykazem materiałów. Z ciekawości zamieszczę go poniżej i będę bardzo wdzięczny za ewentualne uwagi które muszę wnieść do 7 dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nk 27.06.2016 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 CO - widzę temperaturę zasilania i oczekiwane temp. w pomieszczeniach. Jaką deltę załążyliście? Mi do gruntowej PC producent zalecił deltę 7-8 st. C i wtedy z obliczeń wychodzą rurki położone co 10 cm. Dzięki temu jest więcej wody w obiegu i jest to zarazem bufor dla instalacji. Przynajmniej w teorii... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wykona 27.06.2016 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Ponadto odnośnie podłogówki zleciłem projekt do firmy Centino z Głogowa w oparciu o OZC. Dziś otrzymałem projekt wraz z wykazem materiałów. Z ciekawości zamieszczę go poniżej i będę bardzo wdzięczny za ewentualne uwagi które muszę wnieść do 7 dni. Pieniądze wydane i tyle. Każdy doświadczony instalator powie strefy brzegowe i łazienka co 10, reszta co 15 cm. Co byś nie liczył wychodzi niemal na to samo. Pilnuj dylatacji i będzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 27.06.2016 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Wyniki ogólne: Źródło i rozdzielacze Pomieszczenia Wykaz produktów montażowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 27.06.2016 20:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 A teraz uwaga! zanudzę wszystkich, ale wyniki w każdym z pomieszczeń oraz szczegóły: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 27.06.2016 20:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 CO - widzę temperaturę zasilania i oczekiwane temp. w pomieszczeniach. Jaką deltę załążyliście? Mi do gruntowej PC producent zalecił deltę 7-8 st. C i wtedy z obliczeń wychodzą rurki położone co 10 cm. Dzięki temu jest więcej wody w obiegu i jest to zarazem bufor dla instalacji. Przynajmniej w teorii... Z tego co widze to mam deltę 5,7 st.C - pamiętam faktycznie jak rozmawiałem z jednym z instalatorów, że czym większa delta tym lepsza sprawność PC, bo przede wszystkim nie będzie się tak często załączać. Czy u Ciebie z obliczeń faktycznie wyszło wszędzie co 10 cm ? Bo zastanawiam się jak to jest że w niektórych pomieszczeniach mam co 10 cm np górnej sypialni, a już w pokoju obok mam co 25 cm... z czego to wynika, poza oknem/stroną świata?/izolacją?/powierzchnią? Myślę że na logikę to masz rację co do buforu instalacji - ile masz dm3 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 27.06.2016 20:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2016 Pieniądze wydane i tyle. Każdy doświadczony instalator powie strefy brzegowe i łazienka co 10, reszta co 15 cm. Co byś nie liczył wychodzi niemal na to samo. Pilnuj dylatacji i będzie dobrze Co masz na mysli "dylatacji" chodzi o brzegowe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts