Rikimaru77 23.04.2015 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Witam,mam pytanie odnośnie dziwnego dźwięku w rurach. Dzwięk pojawia się podczas włączenia zraszaczy. Jak leję wodę w domu jest ok. Rura idąca w dół jest na ogród, reszta na dom. Znacie się więc pewnie kojarzycie. Pytanie brzmi czy mogę coś zrobić sam? Nie jestem fachowcem z hydrauliki. Jedyne co ogarniam to tworzenie wewnętrznej instalacji ale zawory główne itp to już czarna magia!!! Poniżej link do filmiku (nagrałem zdarzenie) jak odkręcam odpowietrzenie to przestaje buczeć i tak samo jak zamknę zawór główny do ogrodu jak chodzą zraszacze.LINK DO KRÓTKIEGO FILMIKU Z SYTUACJĄ\https://youtu.be/xOtGy4IFAf0Dziękuję z góry za porady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 23.04.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Witam, Znacie się więc pewnie kojarzycie.. Ewidentna kawitacja. Dla mnie podejrzany jest któryś z zaworów grzybkowych (tych tradycyjnie "zakręcanych"), ale może się ona też tworzyć na dowolnym kolanie czy trójniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.04.2015 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Na pewno któryś z grzybków zaworów - nawet tych widocznych na zdjęciach - a powoduje to gwałtowny spadek ciśnienia. Jestem ciekaw czy masz reduktor ciśnienia na nawadnianie czy "tak sobie leci ile w sieci" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikimaru77 23.04.2015 17:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Super, dzięki. Sprawdziłem w słowniku:):) Czy coś można zrobić nie wymieniając tychże części czy po prostu na chybił trafił wymiana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 23.04.2015 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 powoduje to gwałtowny spadek ciśnienia. ... a dokładniej mówiąc, za duża prędkość przepływu wody przez któryś element. Możesz spróbować z reduktorem ciśnienia, jak radzi CityMatic, ale to ci ...zredukuje ciśnienie Czyli zraszacze będą pracowały inaczej niż do tej pory. Ja bym raczej proponował zmniejszyć pobór wody, np. gdybyś mógł podzielić zraszacze na dwie sekcje i puszczać je jedną po drugiej. Aby się przekonać, czy mam rację, wyłącz część zraszaczy na próbę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikimaru77 23.04.2015 19:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Na pewno któryś z grzybków zaworów - nawet tych widocznych na zdjęciach - a powoduje to gwałtowny spadek ciśnienia. Jestem ciekaw czy masz reduktor ciśnienia na nawadnianie czy "tak sobie leci ile w sieci" Z tego co widzę reduktor ciśnienia jest tylko w drodze do filtra wody a ta idzie tylko na dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikimaru77 23.04.2015 19:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Sprawdzę i dam znać czy działa. Dziękuję!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.04.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Sprawdzę i dam znać czy działa. Dziękuję!!! Nie wiem jakie masz ciśnienie w sieci ale na spryskiwacze nie może być więcej niż 3,8 Bara( a i tak takie są nieliczne)przeważnie 2,1 do 2,7 Bar, więc każde większe z czasem powoduje ich uszkodzenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikimaru77 26.04.2015 20:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Sprawdziłem dokładnie. Problem pojawia się kiedy zraszacze nie chodzą. Ciśnienie jest na poziomie 3,0 mniej więcej. Chyba czas wezwać fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikimaru77 26.04.2015 20:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Nie chodzą ale jesty włączony dopływ wody do nich bo jak się go wyłączy to przestaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.04.2015 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Nie chodzą ale jesty włączony dopływ wody do nich bo jak się go wyłączy to przestaje. Zamontuj zawór zwrotny na zasilaniu zraszaczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Beja 27.04.2015 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Nie chodzą ale jesty włączony dopływ wody do nich bo jak się go wyłączy to przestaje. Nie rozumiem - jak to nie chodzą, ale dopływ jest włączony? Czyli nie ma żadnego przepływu w kierunku zraszaczy, a i tak jest hałas? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rikimaru77 28.04.2015 10:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Dokładnie tak. A jak tylko wyłączę dopływ wody do zraszaczy to hałas ustaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts