Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dziwne dzwięki w rurach!!!

Rikimaru77

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie odnośnie dziwnego dźwięku w rurach. Dzwięk pojawia się podczas włączenia zraszaczy. Jak leję wodę w domu jest ok. Rura idąca w dół jest na ogród, reszta na dom. Znacie się więc pewnie kojarzycie. Pytanie brzmi czy mogę coś zrobić sam? Nie jestem fachowcem z hydrauliki. Jedyne co ogarniam to tworzenie wewnętrznej instalacji ale zawory główne itp to już czarna magia!!! Poniżej link do filmiku (nagrałem zdarzenie) jak odkręcam odpowietrzenie to przestaje buczeć i tak samo jak zamknę zawór główny do ogrodu jak chodzą zraszacze.

LINK DO KRÓTKIEGO FILMIKU Z SYTUACJĄ\

https://youtu.be/xOtGy4IFAf0

Dziękuję z góry za porady.

powoduje to gwałtowny spadek ciśnienia.

... a dokładniej mówiąc, za duża prędkość przepływu wody przez któryś element.

Możesz spróbować z reduktorem ciśnienia, jak radzi CityMatic, ale to ci ...zredukuje ciśnienie :) Czyli zraszacze będą pracowały inaczej niż do tej pory.

Ja bym raczej proponował zmniejszyć pobór wody, np. gdybyś mógł podzielić zraszacze na dwie sekcje i puszczać je jedną po drugiej. Aby się przekonać, czy mam rację, wyłącz część zraszaczy na próbę.

Na pewno któryś z grzybków zaworów - nawet tych widocznych na zdjęciach - a powoduje to gwałtowny spadek ciśnienia.

Jestem ciekaw czy masz reduktor ciśnienia na nawadnianie czy "tak sobie leci ile w sieci" :)

Z tego co widzę reduktor ciśnienia jest tylko w drodze do filtra wody a ta idzie tylko na dom.

Sprawdzę i dam znać czy działa. Dziękuję!!!

Nie wiem jakie masz ciśnienie w sieci ale na spryskiwacze nie może być więcej niż 3,8 Bara( a i tak takie są nieliczne)przeważnie 2,1 do 2,7 Bar, więc każde większe z czasem powoduje ich uszkodzenie.