nemeis-17 23.04.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 WitamJestem nowy ale potrzebuję pomocy. Projektant nie wiedział co to znaczy mieszkalno-pensjonatowy a jest młody i wspólnymi siłami próbujemy doprowadzić plan do końca. Na działce są zaprojektowane 3 budynki. Interesują mnie wymagania wewnętrzne klatki drzwi. Dwa budynki to podwójne domki parter i piętro w dachu. Wejście z prawej i lewej. W domku parter... łazienka, pokój, pokój dzienny z klatką i aneksem kuchennym do którego jest bezpośrednie wejście, na górze dwa małe pokoje po ok 8m2. Taki układ 4x w dwóch domkach. Czy jedna łazienka na taki domek jest ok czy wymagają węzeł przy pokoju? Trzeci budynek to budynek większy 20mx10m część parteru dla domowników reszta dla wynajmu pokoi. wszystkie z łazienkami. Tu interesuje mnie sprawa wymogów wewnętrznych mowię o łazience dla niepełnosprawnych... jak ma być jesli musi czy na stałe musi być wyposażona w osprzęt dla niepełnosprawnych. (nadmienię że dom jest na drapie i ledwo tam bus dojedzie a niepełnosprawny się tam nie zjawi.) jak wygląda sprawa z recepcją są jakieś wymogi czy może być pod schodami. Pomieszczenie dla tego niepełnosprawnego czy potrzebuję tylko do odbioru czy przez całe życie będzie z tym problem, że znajduje się ono w strefie mieszkalnej właściciela. Jadalnia kuchnia? Czy strefa właściciela (mieszkalna)musi być na parterze. I najważniejsze jak nazwać kompleks tych budynków! Czy domki moga być nazwane mieszkalne, a duży mieszkalno pensjonatowy, pawilony czy jak to wygląda? Oraz czy w małych domkach klatka schodowa do dwóch pokoi po ok. 8m2 jest wymagana klatka jak do pensjonatu... skoro musi to być wszsystko mieszkalno pensjonatowe. Wiem że jest tego dużo ale mam wyrysowany plan i w takim kształcie chcę go zrealizować a namnażają sie problemy. Bardzo dziękuje za odpowiedzi. Bądź podesłanie dokumentów z wymogami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 23.04.2015 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Inwestor zatrudnia architekta i ten nie zna przepisów? Co z tego że młody? Może nie ma uprawnień sprawdzałeś? Projekt jak już narysujesz opiniujesz w sanepidzie, straży pożarnej, i pod względem, bhp pracy. Wiec spokojnie "oni" Ci wytłumaczą co i jak a architekt pozna trochę przepisów jak 6 razy ten sam projekt przerysuje. Edit: Co do nazwy inwestycji co mówi miejscowy plan zagospodarowania ? wolno tam budować pensjonaty, hotele? Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez jajmar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts