Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena ocieplenia - dziwny przypadek ...

taaatooo

Recommended Posts

Drodzy Forumowicze,

zaskoczyła mnie wycena mojego wykonawcy ocieplenia, który podając cenę za ocieplenie nie powiedział, że to za położenie / przyklejenie samego styropianu, a teraz się okazuje że za położenie siatki i kleju życzy sobie osobną kwotę - podobno to jest standard w wycenach, że tak się rozbija.

Druga sprawa czy przy wycenie ocieplenia liczy się powierzchnię z otworami czy bez otworów ??

Dlatego poproszę fachowców zajmujących się tym tematem i wypowiedzi.

Wg mnie wykonawca podając niższą cenę powinien zaznaczyć, czego ona dotyczy ... a może się mylę ??

Edytowane przez taaatooo

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Powierzchnię z reguły liczy się po całości natomiast co do ceny obaj popełniliście błąd. On nie poinformował czego dotyczy cena a ty nie dopytałeś choć pewnie coś powinno Ci zaświtać w głowie gdy zorientowałeś się iż cena odbiega w znaczący sposób od normy.

nie jest to standard.

Normalna wycena uwzglednia w koszcie robocizny nastepujace etapy:

1 - przywiezienie i rozstawienie rusztowan

2 - zabezpieczenia (tasmy, folie na stolarke otworowa i elementy wymagajace zabezpieczenia)

3 - przygotowanie podloza

4 - przyklejenie materialu izolacyjnego

5 - kolkowanie

6 - przetarcie styropianu

7 - obsadzenie naroznikow, listew okapnikowych, listew przyokiennych

8 - wykonanie warstwy zbrojacej wraz ze zbrojeniami diagonalnymi

9 - gruntowanie przed tynkiem

10 - polozenie tynku

11 - zlozenie rusztowan i uprzatniecie placu budowy

No i to jest taki standardowy zakres prac dociepleniowych, ktory powinien zawierac sie w normalnej wycenie.

Dodatkowo lub kwestia umowna jest:

- montaz parapetow

- montaz bonii

- ulozenie tynku mozaikowego na cokole

- podsufitka

- montaz rur spustowych

Co do powierzchni: zazwyczaj nie wytraca sie z powierzchni otworow, lub wytraca sie je, ale liczy sie wtedy 1mb obrobki glifow przy otworach w stosunku: 1m2 = 1mb

Drodzy Forumowicze,

zaskoczyła mnie wycena mojego wykonawcy ocieplenia, który podając cenę za ocieplenie nie powiedział, że to za położenie / przyklejenie samego styropianu,.................................... Druga sprawa czy przy wycenie ocieplenia liczy się powierzchnię z otworami czy bez otworów ??

Ale jaja...nawet nie wiedziałem że może być taka wycena? Musiała być bardzo niska skoro tylko przyklejenie w nią wchodziło.

Co do drugiego pytania - jest liczone tak jakby okien nie było.

Pozdrawiam

dziękuję wszystkim za odpowiedzi.

moja interpretacja "ocieplenia" była bardzo zbliżona do tej, którą podał fighter1983, dla mnie ocieplenie to kompletna usługa z położeniem siatki i kleju, to że za wykończenie tynkiem trzeba dopłacić - byłem świadomy. No cóż po raz kolejny człowiek uczy się na błędach i sam wszystko musi wiedzieć i przewidzieć, bo potem są takie właśnie sytuacje.

Będę negocjował z wykonawcą podzielenie się kosztami, jako że obydwaj nie dogadaliśmy szczegółów. Może mi nie wrzucą zgniłych jajek pod tynk ;)

no ja bym powiedzial inaczej - to jest jawne naciaganie ... postawienie klienta przed faktem dokonanym.

Gdybym w ten sposob robil wyceny to prosze bardzo:

Oferta na docieplenie:

1 - przywiezienie i rozstawienie rusztowan 5zl/m2

2 - zabezpieczenia (tasmy, folie na stolarke otworowa i elementy wymagajace zabezpieczenia) 2zl/m2

3 - przygotowanie podloza - 2zl/m2

4 - przyklejenie materialu izolacyjnego 8zl/m2

5 - kolkowanie 2zl/m2

6 - przetarcie styropianu 3zl/m2

7 - obsadzenie naroznikow, listew okapnikowych, listew przyokiennych - 4zl/m2

8 - wykonanie warstwy zbrojacej wraz ze zbrojeniami diagonalnymi 7zl/m2

9 - gruntowanie przed tynkiem 8zl/m2

10 - polozenie tynku 10zl/m2

11 - zlozenie rusztowan i uprzatniecie placu budowy 5zl/m2

i wtedy cena wychodzi 56 netto/m2 ... i jest realna.

To co ... powiedziec klientowi ktory chce "na szaro" ze zrobie to za 8zl/m2 i podoliczac wszystko?

bez sensu.

I tak to wlasnie moja "konkurencja" sklada oferty:

hurtownie ilosci pozanizane, a wykonawcy nie uwzgledniaja wszystkiego i pozniej trzeba doplacac.

A kto ma najwiecej zlecen, ze sie nie moze obrobic - wlasnie taki "super tani" wykonawca, ale nazwijmy rzeczy po imieniu - oszust....

Edytowane przez fighter1983

moja interpretacja "ocieplenia" była bardzo zbliżona do tej, którą podał fighter1983, dla mnie ocieplenie to kompletna usługa z położeniem siatki i kleju, to że za wykończenie tynkiem trzeba dopłacić - byłem świadomy. No cóż po raz kolejny człowiek uczy się na błędach i sam wszystko musi wiedzieć i przewidzieć, bo potem są takie właśnie sytuacje.

Będę negocjował z wykonawcą podzielenie się kosztami, jako że obydwaj nie dogadaliśmy szczegółów. Może mi nie wrzucą zgniłych jajek pod tynk ;)

a tak btw to ile wycenil robocizne za samo przyklejenie styropianu?

ewbuxxxo - zaczynamy tak samo wyceniac?

Ale przeciez zawarłeś z nim umowę. Jak nie pisemną, to przynajmniej ustną. To Ty powinienes zadbać, zeby była precyzyjna.

To teraz ma Ci wykonawca siatkę za pol darmo połozyć ?

A swoją droga ile zaplaciłeś ?nbo może die okazać, ze to była normalna, rynkowa cena za klejenie.

Nie ma to jak najtaniej i najlepiej. W jednym. Niestety to jedynie ułuda i fikcja literacka. Nie lepiej było dowiedzieć się ile kosztuje dniówka zwykłego pomagiera od mieszania, pomnożyć razy ilość dniówek, dodać do tego dwójkę dwóch średnich macherów pomnożyć razy ilość dni - plus dniówkę majstra i razy ilość dni... i wszystko co poniżej tego traktować jako próbę naciągania albo na robocie albo na jakości albo na jednym i drugim?

Ale przeciez zawarłeś z nim umowę. Jak nie pisemną, to przynajmniej ustną. To Ty powinienes zadbać, zeby była precyzyjna.

To teraz ma Ci wykonawca siatkę za pol darmo połozyć ?

A swoją droga ile zaplaciłeś ?nbo może die okazać, ze to była normalna, rynkowa cena za klejenie.

tu winy zaistnialej sytuacji raczej doszukiwalbym sie po stronie wykonawcy. Jest to proba zatajenia i ukrycia kosztow dodatkowych. Co tak czesto pojawia sie w obecnym handlu i uslugach. Pierwsza cena niska zeby przyciagnac... i dopier... na dodatkach.

w sumie bardzo pozyteczny watek. ja w swoich wycenach zaczne wstawiac informacje co wchodzi w sklad wyceny robocizny, bo oczywiste jak sie okazuje - nie jest oczywiste :)

tu winy zaistnialej sytuacji raczej doszukiwalbym sie po stronie wykonawcy. Jest to proba zatajenia i ukrycia kosztow dodatkowych. Co tak czesto pojawia sie w obecnym handlu i uslugach. Pierwsza cena niska zeby przyciagnac... i dopier... na dodatkach.

w sumie bardzo pozyteczny watek. ja w swoich wycenach zaczne wstawiac informacje co wchodzi w sklad wyceny robocizny, bo oczywiste jak sie okazuje - nie jest oczywiste :)

Trudno mi jest po prostu zrozumiec, jak można się umówic na robotę za parę tysiecy złotych bez porozumienia się co do konkretnego zakresu robót.

To chyba nie na tym polega, ze przychodzi inwestor i mówi "proszę mi to ocieplić, ile zaplacę ?"

Próby wyłudzenia sie nie doszukuję. Bylaby takową, gdyby wykonawca policzyl sobie np 20zl za klejenie.

Ta oferta i tak wyglądalaby taniej od konkurencyjnych z siatka i klejem, a odbiegalaby od ceny rynkowej

Trudno mi jest po prostu zrozumiec, jak można się umówic na robotę za parę tysiecy złotych bez porozumienia się co do konkretnego zakresu robót.

To chyba nie na tym polega, ze przychodzi inwestor i mówi "proszę mi to ocieplić, ile zaplacę ?"

Próby wyłudzenia sie nie doszukuję. Bylaby takową, gdyby wykonawca policzyl sobie np 20zl za klejenie.

Ta oferta i tak wyglądalaby taniej od konkurencyjnych z siatka i klejem, a odbiegalaby od ceny rynkowej

stawka jest normalna. Ale w tym przypadku inwestor porownujac oferty wybral te pozornie najkorzystniejsza, a nie zawierala tak na prawde elementarnych elementow zwiazanych z wykonawanymi pracami. Jest to wg mnie zatajenie kosztow - a to nie jest w porzadku podejscie.

Porownujac oferty 2 "jadlodajni" w centrum handlowym:

1 - rosól za 12zl

2 - rosół za 9zł

wybieramy niższa oferte czyli idziemy na rosół za 9zł ... a tu okazuje sie że trzeba doplacic jeszcze za "wsad makaronowy" 4zł.

wiec oferta zawiera utajnione koszty swiadomie nie podane przez wykonawce rosolu w celu wprowadzenia zjadacza rosolu w blad :)