taaatooo 23.04.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) Drodzy Forumowicze, zaskoczyła mnie wycena mojego wykonawcy ocieplenia, który podając cenę za ocieplenie nie powiedział, że to za położenie / przyklejenie samego styropianu, a teraz się okazuje że za położenie siatki i kleju życzy sobie osobną kwotę - podobno to jest standard w wycenach, że tak się rozbija. Druga sprawa czy przy wycenie ocieplenia liczy się powierzchnię z otworami czy bez otworów ?? Dlatego poproszę fachowców zajmujących się tym tematem i wypowiedzi. Wg mnie wykonawca podając niższą cenę powinien zaznaczyć, czego ona dotyczy ... a może się mylę ?? Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez taaatooo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.04.2015 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Powierzchnię z reguły liczy się po całości natomiast co do ceny obaj popełniliście błąd. On nie poinformował czego dotyczy cena a ty nie dopytałeś choć pewnie coś powinno Ci zaświtać w głowie gdy zorientowałeś się iż cena odbiega w znaczący sposób od normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.04.2015 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 nie jest to standard.Normalna wycena uwzglednia w koszcie robocizny nastepujace etapy:1 - przywiezienie i rozstawienie rusztowan2 - zabezpieczenia (tasmy, folie na stolarke otworowa i elementy wymagajace zabezpieczenia)3 - przygotowanie podloza4 - przyklejenie materialu izolacyjnego5 - kolkowanie6 - przetarcie styropianu7 - obsadzenie naroznikow, listew okapnikowych, listew przyokiennych8 - wykonanie warstwy zbrojacej wraz ze zbrojeniami diagonalnymi9 - gruntowanie przed tynkiem10 - polozenie tynku 11 - zlozenie rusztowan i uprzatniecie placu budowy No i to jest taki standardowy zakres prac dociepleniowych, ktory powinien zawierac sie w normalnej wycenie.Dodatkowo lub kwestia umowna jest:- montaz parapetow- montaz bonii- ulozenie tynku mozaikowego na cokole- podsufitka- montaz rur spustowych Co do powierzchni: zazwyczaj nie wytraca sie z powierzchni otworow, lub wytraca sie je, ale liczy sie wtedy 1mb obrobki glifow przy otworach w stosunku: 1m2 = 1mb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 23.04.2015 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Drodzy Forumowicze, zaskoczyła mnie wycena mojego wykonawcy ocieplenia, który podając cenę za ocieplenie nie powiedział, że to za położenie / przyklejenie samego styropianu,.................................... Druga sprawa czy przy wycenie ocieplenia liczy się powierzchnię z otworami czy bez otworów ?? Ale jaja...nawet nie wiedziałem że może być taka wycena? Musiała być bardzo niska skoro tylko przyklejenie w nią wchodziło. Co do drugiego pytania - jest liczone tak jakby okien nie było. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taaatooo 23.04.2015 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 dziękuję wszystkim za odpowiedzi. moja interpretacja "ocieplenia" była bardzo zbliżona do tej, którą podał fighter1983, dla mnie ocieplenie to kompletna usługa z położeniem siatki i kleju, to że za wykończenie tynkiem trzeba dopłacić - byłem świadomy. No cóż po raz kolejny człowiek uczy się na błędach i sam wszystko musi wiedzieć i przewidzieć, bo potem są takie właśnie sytuacje. Będę negocjował z wykonawcą podzielenie się kosztami, jako że obydwaj nie dogadaliśmy szczegółów. Może mi nie wrzucą zgniłych jajek pod tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.04.2015 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 (edytowane) no ja bym powiedzial inaczej - to jest jawne naciaganie ... postawienie klienta przed faktem dokonanym. Gdybym w ten sposob robil wyceny to prosze bardzo:Oferta na docieplenie:1 - przywiezienie i rozstawienie rusztowan 5zl/m22 - zabezpieczenia (tasmy, folie na stolarke otworowa i elementy wymagajace zabezpieczenia) 2zl/m23 - przygotowanie podloza - 2zl/m24 - przyklejenie materialu izolacyjnego 8zl/m25 - kolkowanie 2zl/m26 - przetarcie styropianu 3zl/m27 - obsadzenie naroznikow, listew okapnikowych, listew przyokiennych - 4zl/m28 - wykonanie warstwy zbrojacej wraz ze zbrojeniami diagonalnymi 7zl/m29 - gruntowanie przed tynkiem 8zl/m210 - polozenie tynku 10zl/m211 - zlozenie rusztowan i uprzatniecie placu budowy 5zl/m2i wtedy cena wychodzi 56 netto/m2 ... i jest realna. To co ... powiedziec klientowi ktory chce "na szaro" ze zrobie to za 8zl/m2 i podoliczac wszystko?bez sensu. I tak to wlasnie moja "konkurencja" sklada oferty:hurtownie ilosci pozanizane, a wykonawcy nie uwzgledniaja wszystkiego i pozniej trzeba doplacac. A kto ma najwiecej zlecen, ze sie nie moze obrobic - wlasnie taki "super tani" wykonawca, ale nazwijmy rzeczy po imieniu - oszust.... Edytowane 23 Kwietnia 2015 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.04.2015 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 dziękuję wszystkim za odpowiedzi. moja interpretacja "ocieplenia" była bardzo zbliżona do tej, którą podał fighter1983, dla mnie ocieplenie to kompletna usługa z położeniem siatki i kleju, to że za wykończenie tynkiem trzeba dopłacić - byłem świadomy. No cóż po raz kolejny człowiek uczy się na błędach i sam wszystko musi wiedzieć i przewidzieć, bo potem są takie właśnie sytuacje. Będę negocjował z wykonawcą podzielenie się kosztami, jako że obydwaj nie dogadaliśmy szczegółów. Może mi nie wrzucą zgniłych jajek pod tynk a tak btw to ile wycenil robocizne za samo przyklejenie styropianu? ewbuxxxo - zaczynamy tak samo wyceniac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.04.2015 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 dziękuję wszystkim za odpowiedzi. moja interpretacja "ocieplenia" była bardzo zbliżona do tej, którą podał fighter1983, dla mnie ocieplenie to kompletna usługa z położeniem siatki i kleju, to że za wykończenie tynkiem trzeba dopłacić - byłem świadomy. No cóż po raz kolejny człowiek uczy się na błędach i sam wszystko musi wiedzieć i przewidzieć, bo potem są takie właśnie sytuacje. Będę negocjował z wykonawcą podzielenie się kosztami, jako że obydwaj nie dogadaliśmy szczegółów. Może mi nie wrzucą zgniłych jajek pod tynk Ale przeciez zawarłeś z nim umowę. Jak nie pisemną, to przynajmniej ustną. To Ty powinienes zadbać, zeby była precyzyjna. To teraz ma Ci wykonawca siatkę za pol darmo połozyć ? A swoją droga ile zaplaciłeś ?nbo może die okazać, ze to była normalna, rynkowa cena za klejenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taaatooo 23.04.2015 14:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 15 zł / m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 23.04.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 No i wszystko jasne:rolleyes:. Zapłaciłeś za to co masz zrobione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taaatooo 23.04.2015 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Nie chcę nikogo naciągać, jak również nie chcę być naciągniętym, stąd poprosiłem Was o komentarze.Jeśli to jest cena za klejenie bliska normalnej to OK. jeszcze raz dziękuję za szybki odzew i kolejną dawkę wiedzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SO-JER 23.04.2015 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 15zł to standard. Jak masz dobrze i solidnie zrobione to nic nie negocjuj tylko dopłać drugie tyle za klej siatka klej. A trzecie 15 za tynk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 23.04.2015 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 15 zł / m2 I Ty chciales miec za to siatke i klej ? Dasz drugie tyle, bedziesz miał. Dasz kolejnej 15zł/m2 i bedziesz miał tynk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 23.04.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Nie ma to jak najtaniej i najlepiej. W jednym. Niestety to jedynie ułuda i fikcja literacka. Nie lepiej było dowiedzieć się ile kosztuje dniówka zwykłego pomagiera od mieszania, pomnożyć razy ilość dniówek, dodać do tego dwójkę dwóch średnich macherów pomnożyć razy ilość dni - plus dniówkę majstra i razy ilość dni... i wszystko co poniżej tego traktować jako próbę naciągania albo na robocie albo na jakości albo na jednym i drugim? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 23.04.2015 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Ale przeciez zawarłeś z nim umowę. Jak nie pisemną, to przynajmniej ustną. To Ty powinienes zadbać, zeby była precyzyjna. To teraz ma Ci wykonawca siatkę za pol darmo połozyć ? A swoją droga ile zaplaciłeś ?nbo może die okazać, ze to była normalna, rynkowa cena za klejenie. tu winy zaistnialej sytuacji raczej doszukiwalbym sie po stronie wykonawcy. Jest to proba zatajenia i ukrycia kosztow dodatkowych. Co tak czesto pojawia sie w obecnym handlu i uslugach. Pierwsza cena niska zeby przyciagnac... i dopier... na dodatkach. w sumie bardzo pozyteczny watek. ja w swoich wycenach zaczne wstawiac informacje co wchodzi w sklad wyceny robocizny, bo oczywiste jak sie okazuje - nie jest oczywiste Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 24.04.2015 06:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 15 zł / m2 Spokojnie - to dobra cena za ułożenie - tak jak koledzy piszą teraz 3x tyle za poszczególne etapy i cena tynku i będzie ładnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.04.2015 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 tu winy zaistnialej sytuacji raczej doszukiwalbym sie po stronie wykonawcy. Jest to proba zatajenia i ukrycia kosztow dodatkowych. Co tak czesto pojawia sie w obecnym handlu i uslugach. Pierwsza cena niska zeby przyciagnac... i dopier... na dodatkach. w sumie bardzo pozyteczny watek. ja w swoich wycenach zaczne wstawiac informacje co wchodzi w sklad wyceny robocizny, bo oczywiste jak sie okazuje - nie jest oczywiste Trudno mi jest po prostu zrozumiec, jak można się umówic na robotę za parę tysiecy złotych bez porozumienia się co do konkretnego zakresu robót. To chyba nie na tym polega, ze przychodzi inwestor i mówi "proszę mi to ocieplić, ile zaplacę ?" Próby wyłudzenia sie nie doszukuję. Bylaby takową, gdyby wykonawca policzyl sobie np 20zl za klejenie. Ta oferta i tak wyglądalaby taniej od konkurencyjnych z siatka i klejem, a odbiegalaby od ceny rynkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.04.2015 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Trudno mi jest po prostu zrozumiec, jak można się umówic na robotę za parę tysiecy złotych bez porozumienia się co do konkretnego zakresu robót. To chyba nie na tym polega, ze przychodzi inwestor i mówi "proszę mi to ocieplić, ile zaplacę ?" Próby wyłudzenia sie nie doszukuję. Bylaby takową, gdyby wykonawca policzyl sobie np 20zl za klejenie. Ta oferta i tak wyglądalaby taniej od konkurencyjnych z siatka i klejem, a odbiegalaby od ceny rynkowej stawka jest normalna. Ale w tym przypadku inwestor porownujac oferty wybral te pozornie najkorzystniejsza, a nie zawierala tak na prawde elementarnych elementow zwiazanych z wykonawanymi pracami. Jest to wg mnie zatajenie kosztow - a to nie jest w porzadku podejscie. Porownujac oferty 2 "jadlodajni" w centrum handlowym: 1 - rosól za 12zl 2 - rosół za 9zł wybieramy niższa oferte czyli idziemy na rosół za 9zł ... a tu okazuje sie że trzeba doplacic jeszcze za "wsad makaronowy" 4zł. wiec oferta zawiera utajnione koszty swiadomie nie podane przez wykonawce rosolu w celu wprowadzenia zjadacza rosolu w blad Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 24.04.2015 08:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Bo rosół to czysta zupa, niektorzy ją piją Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 24.04.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Bo rosół to czysta zupa, niektorzy ją piją no i jeszcze moze byc z ryżem w sumie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts