Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wycena ocieplenia - dziwny przypadek ...

taaatooo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No dobra nie manipuluj wiesz i co chodzi :)

ja i manipulacja - jak ja nawet nie wiem co to slowo znaczy. Prostym wykonawca docieplen jestem to skad mam znac takie pojecia?!

Tak swoja droga to wypadaloby u Ciebie zrobic w sumie tak (po jednej sztuce):

• zakolkowac zwyklym kolkiem
  • zakolkowac w termodybelku z zaslepki 17mm grafitowej (0,031)
  • zakolkowac z moim termodyblem 5cm z pira (0,022)
  • zakolkowac z moim termodyblem 10cm Z PIRA (0,022)

Przezyjesz jakos te 3 "zimniejsze" kolki?

bo tu zdj z termowizji od razu ladnie pokaze co jest czym :)

tak swoja droga myslalem jeszcze o termodyblu z aerogel-a ale to chyba by juz byla lekka przesada

Edytowane przez fighter1983

• 2 months później...
No właśnie....coś nowego w temacie...... karolek75 kiedy będzie robiona elewacja? Jakie termodyble?

Juz odpowiadam. Najlepiej na zdjeciach to pokazac:

Aktualne i niezbyt dobre rozwiazanie dostepne na rynku:

1termo.jpg

zdj1 - Frezujemy otwory frezem do styropianu: ok 20mm

2termo.jpg

zdj 2 Kołkujemy

3termo.jpg

zdj3. bierzemy zaslepke styropianowa ok 17-20mm z eps o lambdzie 0,031

4termo.jpg

zdj 4 Zaslepiamy w ten sposob.

Specjalnie zrobilem to na bialym styro zeby bylo widac :)

No i teraz moja koncepcja jest taka - frezujemy otwor na glebokosc: 5cm/10cm/12cm

I tak samo tylko zaslepiamy czyms takim:

5termo.jpg

No i teraz tak: moja zaslepka bedzie dostepna w grubosciach:

5cm

10cm

12cm

I wykonana z PIR-a o lambdzie 0,022 W/mkw

Zaleta dodatkowa: Dostepne do kolkowania sa kolki w zasadzie 30cm, powyzej sa piekielnie drogie, zastosowanie tak grubej zaslepki faktycznie tworzy solidna izolacje w miejscu kolkowania elewacji i skraca dlugosc kolka i mozna zastosowac kolek za 35gr a nie np taki:

http://astrobud.pl/pl/p/Kolek-do-styropianu-30cm-EKODRIVE-S-39cm-op.100szt/146

Bo przy duzych grubosciach eps jest problem z dlugoscia i cena lacznika mechanicznego.

O to chodziło:wave: opatentuj.....jaki do tego masz frez? Będziesz sprzedawał Twoje frezy i zaślepki? Jeżeli tak masz już klienta:yes:

z tym patentowaniem to ciezki temat: czaso, praco i kaso-chlonny.

W tym roku u karolek75 jest plan zeby zrobic "prototypowa" budowe z zastosowaniem wlasnie tego dybla 10cm.

Sposob na uzyskiwanie tych pirowych walcow juz mam :) czyli zaslepka jest gotowa, - nie ma jeszcze masowej produkcji.

Wymyslilem juz tez frez uniwersalny dla 5-10-12cm zakladany na wkretarke, prototyp jest, ale nie bedzie produkowany na masowa skale poki co.

Pewnie skonczy sie na wykonaniu 20-30szt frezu metalowego i bedzie dostepny.

W tym roku raczej przymiarki i wyniki po termowizji u karolek75 po zimie i od przyszlego sezonu bardziej masowa produkcja.

Jest tez plan zeby to wpisac w systemowe rozwiazania czolowych producentow, w aprobaty techniczne, no ale to juz chyba na 2016/2017 plan :p

a tu jeszcze jedno zdj - moj dybelek obsadzony poki co w standardowym otworze po frezie 20mm... tylko glebsza dziura potrzebna :)

6termo.jpg

Jezeli jestes zainteresowany daj znac, bo w tym roku chyba tylko na potrzeby tej pierwszej budowy bede robic dybelki i to jednorazowo, wiec jezeli mam zrobic wiecej - napisz ile i jakich :)

Edytowane przez fighter1983

Jak najbardziej zainteresowany, ale oczywiście w komplecie z frezem....mam ok.180m2 elewacji, grubość styro 22cm, jedna ścianka ok.20m2 o grubości 25cm.......Pomóż......Jaka grubość dybla 10cm. czy 5cm.? Ile bym potrzebował tych dybli na moje m2?

4szt na m2

dlugosc kolka dobiera sie tak:

6cm kotwienie+1cm, klej + grubosc styro - zaglebienie pod zaslepke.

Ale zaslepka nie wiecej niz 50% grubosci styro

• 1 month później...
z tym patentowaniem to ciezki temat: czaso, praco i kaso-chlonny.

W tym roku u karolek75 jest plan zeby zrobic "prototypowa" budowe z zastosowaniem wlasnie tego dybla 10cm.

Sposob na uzyskiwanie tych pirowych walcow juz mam :) czyli zaslepka jest gotowa, - nie ma jeszcze masowej produkcji.

Wymyslilem juz tez frez uniwersalny dla 5-10-12cm zakladany na wkretarke, prototyp jest, ale nie bedzie produkowany na masowa skale poki co.

Pewnie skonczy sie na wykonaniu 20-30szt frezu metalowego i bedzie dostepny.

W tym roku raczej przymiarki i wyniki po termowizji u karolek75 po zimie i od przyszlego sezonu bardziej masowa produkcja.

Jest tez plan zeby to wpisac w systemowe rozwiazania czolowych producentow, w aprobaty techniczne, no ale to juz chyba na 2016/2017 plan :p

a tu jeszcze jedno zdj - moj dybelek obsadzony poki co w standardowym otworze po frezie 20mm... tylko glebsza dziura potrzebna :)

[ATTACH=CONFIG]326862[/ATTACH]

Jezeli jestes zainteresowany daj znac, bo w tym roku chyba tylko na potrzeby tej pierwszej budowy bede robic dybelki i to jednorazowo, wiec jezeli mam zrobic wiecej - napisz ile i jakich :)

Zgodnie z ustaleniami z fighterem, po "malych" przebojach, ekipa z astrobudu i dybelki wchodza na budowe w pierwszy poniedzialek pazdziernika. Oby pogoda sprzyjala.

• 3 years później...
  • 7 months później...