Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ocieplenie stropu na poddaszu użytkowym.

tomku77

Recommended Posts

Witam Wszystkich !!!

Mam dom piętrówkę w którym zimą jest strasznie zimno tzn. trzeba dużo więcej spalić, żeby było w miarę.

Na dole jest dużo cieplej, ale idąc ku górze robi się co raz zimniej.

Dom kupiłem, a nie budowałem, więc do końca nie wiem z czego jest. Na dachu jest tylko blacha i na poddaszu przykręciłem takie płyty piankowe, ale to nie jest tematem.

Chodzi o to, że chciałem wyłożyć strych styropianem 10 cm na zakładkę i to wszystko zalać (firma) cienką warstwą cementu.

Fachowiec, który to oglądał powiedział, że najpierw muszę skuć cały strych bo już na nim jest jakaś cienka warstwa cementu , a pod nią małe kawałki suporeksu. Wszystko po to, żeby nie obciążać stropu, który raczej nie jest ze zbyt solidnych materiałów zrobiony.

Troszkę przestraszyło mnie to kucie tego i pomyślałem, czy nie da rady zrobić tego tak:

Cały strych wyłożyć odpowiednio grubą i twardą wełną mineralną i na niej porozkładać w miarę szczelnie jakieś płyty wiórowe, czy płyty OSB.

Na strych się wnosi różne rzeczy i zależy mi na tym, aby się swobodnie poruszać.

Pytanie do Was to, czy taki pomysł ma sens ?

Jeżeli tak to jaka wełna miała by być gruba i twarda, zwijana, czy w płytach i na zakładkę.

Czym będzie najlepiej to przykryć, aby na to wejść bez problemu ?

• 2 weeks później...

Daj 2 warstwy styro, tak by druga warstwa zakrywała łączenia płyt styropianowych pierwszej warstwy. Na to osb. Pod osb na rogach daj kawałki blachy (lepiej jakiegoś tworzywa, mocnego i cienkiego), by w trakcie chodzenia rogi płyt osb nie wbijały się w styro.

To najtańszy i najszybszy sposób.

Może inni coś więcej podpowiedzą?

Zdecydowałem się na wełnę 0,035 o grubości w sumie 20 cm, kładziona na krzyż (2x10), myślę, że starczy.

Styropian układa się chyba troszkę gorzej, a wełna ładnie wypełni wszystkie luki. Mam znajomego który handluje takimi rzeczami i mówi, że wełna jest bardziej trwała, mniejsze prawdopodobieństwo zamieszkania myszy, możliwość późniejszego wykorzystania wełny, no i jego zdanie jest takie, że wełna bardziej izoluje od styropianu.

W sumie to położenie styropianu może i będzie szybsze, ale jeżeli chodzi o koszt można powiedzieć, że ten sam. Wełna jest tańsza, ale jest jeszcze do tego koszt legarów, a to też parę złotych.

• 3 weeks później...
Cześć! My z mężem mamy poddasze nieużytkowe i zastanawiamy się nad jego zagospodarowaniem. Na stropie leży wełna mineralna, a dach jest nieocieplony. Czy możemy użyć tej wełny ze stropu do ocieplenia dachu? Czy lepiej ocieplić i podłogę, i dach?

Możliwe są trzy opcje:):

1. Pozostawiamy wełnę na stropie poddasza i zabudowujemy ją na legarach, a całość przykrywamy na przykład płytą OSB lub deskami – wełnę trzeba dokładnie zabudować, ponieważ chodzenie po niej uszkadza materiał i traci on swoje właściwości izolacyjne. W tym wypadku możemy nieco podnieść komfort akustyczny pomieszczeń poniżej poddasza. Nie radzę zabudowywać wełny, która jest zawilgocona, dlatego warto to sprawdzić zanim ją zabudujemy.

2. Przenosimy wełnę z podłogi na połacie dachu między krokwie i dokładamy jeszcze jedną warstwę wełny (jedna warstwa to niestety za mało). Jednak wełnę można przenieść tylko wówczas, gdy nie jest ona uszkodzona ani zawilgocona. Jeżeli stwierdzi się jakieś nieprawidłowości to nie wolno montować tej wełny na połaciach.

3. Jeżeli wełna na posadzce jest zniszczona, można ją wyrzucić i w tym wypadku nie ocieplać już stropu, tylko zakupić nową wełnę, którą zamontujemy na połaciach dachu – pamiętając o dobraniu odpowiedniej grubości, aby nie było nadmiernych strat ciepła uciekającego przez dach:)

Decyzja, jaką Pani podejmie powinna zależeć przede wszystkim od jakości istniejącej wełny:)

--------------------------------

Ekspert ISOVER online

Weronika Kubacka

Obawiam się, że wełna nie jest w najlepszym stanie... Lezała już trochę czasu, niczym nie przykryta... A jeśli okaże się, że się już nie nadaje i tak trzeba będzie kupic nową, to lepiej jest ocieplać połacie, a stropu już nie trzeba?

Ktorego stropu, tego z ktorego wyciagniesz welne ?

Go nie ma sensu ocieplac bo i po co ? Skoro grzejesz przesten nad nim i pod nim.

Trzeba go tylko tak zrobic aby nie przenosil dzwiekow.

Czy tu nikt nie umie czytać ze zrozumieniem ???

Strych używany jest jako graciarnia. Co wedle autora wątku znaczy "użytkowy", ale tak nie jest za bardzo.

Bo użytkowe poddasze to takie zamienione w mieszkanie, ogrzewane.

Jeśli nie jest ogrzewane, jedyne rozwiązanie to ocieplenie stropu nad ostatnią kondygnacją ogrzewaną.

Akustyką można się przejmować tylko jeśli np będą wnoszone tam graty w godzinach nocnych :cool:

Czyli rozwiązanie reklamiarza Isovera wersja 1.

A tak merytorycznie Zeusie - to może coś napisz oprócz ataku na mnie. Dosyć bezczelnego.

A tak w ogóle jak do mnie piszesz to racz przestrzegać zasad polskiej pisowni, nie rób w 7 linijkach 25 błędów ortograficznych,

bo nie przywykłem polemizować z półanalfabetami - matołkami. Oczywiście EOT, trolu.

Trolu ? Kto tu troluje - tylko Ty, nie wnosisz nic sensownego do tematu i jeszcze wprowadzasz w blad.

Welna do tego zadania sie nie nadaje.

Niech Kolezanka wpisze sobie w google slepy pulap i takie cos ma zrobic.

Wyciagnac welne, nabic do bokow belek laty, wykonac slepy pula, ulozyc jakas tekture/papier, wsypac tam perlit do wysokosci belek, na to z 5 cm warstwa perlitobetonu i ma gotowy strop nawet pod podlogowke. Strop ktory tlumi i termoizoluje.

PS na tym forum jest bardzo duzo o wykonaniu takiego stropu. Wystarczy poszukac.

Pozdrawiam