iso2 24.09.2017 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2017 No dobra, a co z ew. wykorzystaniem kanału wentylacyjnego do tego celu(doprowadzenie powietrza), przy reku jest on niepotrzebny, robię go tak, bo może kiedyś się przyda,żeby coś nim przepuścić. Dobrze kombinujesz. Powietrze można doprowadzić do kominka poprzez kanał wentylacyjny tak jak wyżej napisałem dając przykład Niemiec: http://www.schiedel.com%2Fde%2Fprodukte%2Fkeramik-schornsteinsysteme%2Fabsolut-xpert%2F Tylko że jak już wykorzystasz ten kanał wentylacyjny to w przyszłości raczej już go nie wykorzystasz. Musiałbyś postawić komin z 2 kanałami wentylacyjnymi z których wykorzystasz teraz jeden a w przyszłosci może drugi. Tylko po co tak kombinować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki Piotr Batura 04.03.2018 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2018 Przedstawione przez Pana rozwiązania są rodem z poprzedniej epoki. Rura ciągnięta z zewnątrz pod podłogą to siedlisko pleśni i grzybów a czasem nawet gryzoni. Widziałem takie cudo na własne oczy. Wkład bez doprowadzenia powietrza po to żeby czerpać go z rozszczelnionych okien ? Czyli co ? Pomieszczenie będzie cały czas wychładzane ? Panie obudź się Pan bo technologia poszła do przodu a dziś budownictwo idzie w kierunku energooszczędnego i pasywnego.I taki pasywny lub energooszczędny dom najlepiej wychładzać ciągnąć mróz do kominka za ścianką z pustaka o grubości 5-6 cm? Panie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mb90 15.03.2024 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2024 Cześć, odświeżam stary temat, jak się u was sprawdzają kominy Jawar nord? Zastanawiam sie czy taki dolot powietrza w kominie który będzie używany okazjonalnie ma rację bytu? Czy nie będzie ochładzała domu kiedy nie będzie używany? Dolot pod ławą mogę zamknąć przepustnica na wejściu a tego w kominie nie. Jak to się ma do domów energooszczędnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts