Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy to jest trudna dzialka do budowy domu?

JK2010

Recommended Posts

1.jpgDziałka około 1000m2 przy drodze asfaltowej ze wszystkimi mediami (prąd, woda, kanalizacja, gaz). Lokalizacja bardzo dobra. Wokół domy jednorodzinne. Jednak działka ma spadek (trudno mi określić jaki dokładnie) w kierunku drogi asfaltowej i wjazd od wschodu. Na pewno bez projektu indywidualnego się nie obędzie. ALe jak rozwiązać problem tarasy i salonu przy taki spadku, żeby nie były od strony asfaltu. Czy to jest trudna dzialka do budowy wygodnego i energooszczędnego domu ?

1.jpg

Wszystko zależy pewnie od tego jak duży jest to spadek, oraz od wymiarów działki. Moi rodzice budowali się kilkanaście lat temu na działce ze spadkiem (spadek był z prawej na lewą stronę) - przed budową wyrównali teren - w rezultacie jedno boczne ogrodzenie jest na skarpie, a poziom działki sąsiedniej jest ok. 1,5 wyżej od działki rodziców.

teren.jpg

Ty też możesz spróbować wyrównać teren przed budową.

Jeśli chodzi o inne parametry działki to z tego co widzę południe jest po lewej stronie Twojego szkicu więc jest dużo gotowców na Twoją działkę. Wschód od frontu, zachód z tyłu domu, południe z lewej strony - idealne ułożenie względem stron świata.

Lokalizacja względem stron świata nie jest idealna. Cóż nie każdy ma idealnie. Nie wiem jaka jest różnica terenu. Jeżeli jest spora to można wybudować garaż od ulicy nad tym część mieszkalną. Można to zaprojektować tak abyś miał wejście z trawnika na taras.

Przy tego typu działkach unikałbym projektów gotowych. Trzeba liczyć się z wydatkiem kilku tysięcy więcej na projekt indywidualny spełniający wasze oczekiwania na takiej działce.

A dlaczego taka lokalizacja względem stron świata nie jest idealna? Cały lewy bok domu i tył od południa i zachodu - cały czas nasłonecznione.

Jaka wg Ciebie jest lepsza?

Taki projekt:

http://www.domoweklimaty.pl/pl/projects/search/nazwa_projektu//projekt_id//powierzchnia_uzytkowa_od/103/powierzchnia_uzytkowa_do/145/rodzaj_zabudowy//ilosc_pieter//ilosc_garazy//ilosc_pokoi_bez_salonu//ilosc_pokoi_na_parterze_bez_salonu//min_szerokosc_dzialki//min_dlugosc_dzialki//wejscie_do_domu_od//piwnica//dach//kat_dachu_od//kat_dachu_do//kategoria//technologia//project/3125/slug/projekt-domu-akord-ii-nf40

jest idealny na tą działkę - kuchnia i salon od południa, pokój na dole od zachodu, podobnie 3 sypialnie na górze cały czas z dostępem od słońca.

Edytowane przez kemot_p

Aha, o to Ci chodzi...

Dla mnie to czy południe jest z boku, czy z tyłu to jest równoważne. W pierwszym przypadku szukałbym projektu z tarasem z boku, w drugim z tarasem z tyłu.

Według mnie ogród na zachód to spore problemy. Długo przez to okno w lecie świeci słońce.

Dla mnie to plus, ale jak widać każdy na inny gust :)