JK2010 24.04.2015 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Działka około 1000m2 przy drodze asfaltowej ze wszystkimi mediami (prąd, woda, kanalizacja, gaz). Lokalizacja bardzo dobra. Wokół domy jednorodzinne. Jednak działka ma spadek (trudno mi określić jaki dokładnie) w kierunku drogi asfaltowej i wjazd od wschodu. Na pewno bez projektu indywidualnego się nie obędzie. ALe jak rozwiązać problem tarasy i salonu przy taki spadku, żeby nie były od strony asfaltu. Czy to jest trudna dzialka do budowy wygodnego i energooszczędnego domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 29.04.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Wszystko zależy pewnie od tego jak duży jest to spadek, oraz od wymiarów działki. Moi rodzice budowali się kilkanaście lat temu na działce ze spadkiem (spadek był z prawej na lewą stronę) - przed budową wyrównali teren - w rezultacie jedno boczne ogrodzenie jest na skarpie, a poziom działki sąsiedniej jest ok. 1,5 wyżej od działki rodziców. Ty też możesz spróbować wyrównać teren przed budową. Jeśli chodzi o inne parametry działki to z tego co widzę południe jest po lewej stronie Twojego szkicu więc jest dużo gotowców na Twoją działkę. Wschód od frontu, zachód z tyłu domu, południe z lewej strony - idealne ułożenie względem stron świata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 29.04.2015 10:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Lokalizacja względem stron świata nie jest idealna. Cóż nie każdy ma idealnie. Nie wiem jaka jest różnica terenu. Jeżeli jest spora to można wybudować garaż od ulicy nad tym część mieszkalną. Można to zaprojektować tak abyś miał wejście z trawnika na taras.Przy tego typu działkach unikałbym projektów gotowych. Trzeba liczyć się z wydatkiem kilku tysięcy więcej na projekt indywidualny spełniający wasze oczekiwania na takiej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 29.04.2015 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) A dlaczego taka lokalizacja względem stron świata nie jest idealna? Cały lewy bok domu i tył od południa i zachodu - cały czas nasłonecznione.Jaka wg Ciebie jest lepsza?Taki projekt:http://www.domoweklimaty.pl/pl/projects/search/nazwa_projektu//projekt_id//powierzchnia_uzytkowa_od/103/powierzchnia_uzytkowa_do/145/rodzaj_zabudowy//ilosc_pieter//ilosc_garazy//ilosc_pokoi_bez_salonu//ilosc_pokoi_na_parterze_bez_salonu//min_szerokosc_dzialki//min_dlugosc_dzialki//wejscie_do_domu_od//piwnica//dach//kat_dachu_od//kat_dachu_do//kategoria//technologia//project/3125/slug/projekt-domu-akord-ii-nf40jest idealny na tą działkę - kuchnia i salon od południa, pokój na dole od zachodu, podobnie 3 sypialnie na górze cały czas z dostępem od słońca. Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 29.04.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Trzeba zapytać o szerokość tej działki.Według mnie ogród na zachód to spore problemy. Długo przez to okno w lecie świeci słońce. To z kolei powoduje przegranie budynku. Według mnie Idealna to taka gdzie z tyłu byłoby południe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 29.04.2015 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Aha, o to Ci chodzi... Dla mnie to czy południe jest z boku, czy z tyłu to jest równoważne. W pierwszym przypadku szukałbym projektu z tarasem z boku, w drugim z tarasem z tyłu. Według mnie ogród na zachód to spore problemy. Długo przez to okno w lecie świeci słońce. Dla mnie to plus, ale jak widać każdy na inny gust Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 29.04.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Jako dziecko miałem pokój od zachodu. Wtedy jeszcze nie było rolet zewnętrznych a okiennic już nie stosowali.To są szczegóły dobrze zrobiony projekt niweluje takie niuanse. Ja też mam taras od zachodu. Tyle, że teraz są już zamontowane rolety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts