sszakallx 24.04.2015 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 WitamJestem początkujący na forum mam zapytanie odnośnie zużycia prądu za ogrzewanie pompy ciepłaMoja pompa ciepła to VITOCAL 242-GW 2014 roku sie wybudowałem sciany porotherm 25 + styropian grafitowy 15cm na zakładke pierwsze uruchomienie pompy nastapiło w listopadzie 2014do tego czasu przyszły mi 2 rachunki za prąd i troch mnie zaszokowało zużycie 1998kw okres grudzień styczeń i 1800kw luty-marzec czy to jest normalne ze az tyle KW pobrało przy pierwszym uruchomieniu pompy ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Antymateria 24.04.2015 16:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 (edytowane) Samochód kupiłem w 2014r, ma średniej grubości opony, marki Ziutek. Pierwsze tankowanie kosztowało mnie 2359 zł a drugie 3344zł. Czy to normalnie przy pierwszych tankowaniach? A teraz zagadka - zgadnij jakim autem jeżdżę? Może to TIR? Może bolid F1? Może czołg? No i powiedzcie mi czy to normalne, że to auto tyle pali. Dość znęcania się (trzeba się w piątek po pracy zrelaksować, a co!). Chyba drogi autorze już dotarło o co chodzi. Podaj więcej danych! Przykładowo: - powierzchnia ogrzewanego budynku po podłogach 100m? 300m?, - ilość kondygnacji - nie wiemy czy masz dom piętrowy czy parterowy... - ocieplenie poddasza, parteru, a może masz płytę? a może zwykłe fundamenty? grubość izolacji? - rodzaj ogrzewania (grzejiniki? podłogówka? mix?) - jakie źródło - odwierty pionowe, poziome? - moc pompy - ilość zużywanej ciepłej wody / dzień - rodzaj klimatyzacji - może masz rekuperator? - rodzaj okien Można jeszcze wymienić sporo. Pozwól sobie pomóc Ok wyżyłem się, dziękuję. Do widzenia. Edytowane 24 Kwietnia 2015 przez Antymateria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 24.04.2015 18:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Witam A wiec odpisuje na wszystkie pytania:) Ogrzewanie podłogowe 120m2 wylewka jastrych parter ( poddasze bez ogrzewania 80m dach dopiero bedzie ocieplany) strop wylewka betnowa nieocieplona) Dwa otwierty po 100m pionowe moc pompy 7,2KW Vitocal 242-G z funkcją "Solar" Bez rekuporatora Okna firmy redan eco plus Zużycie cieplej wody ciężko powiedzieć ale raczej nie dużo Grzałkę mam wyłączona tylko co zauważyłem to w instalacji mam opcje program czasowy ogrzewania elektrycznego i jest włączona temperatura wody ustawiona na 42C Pompa ciepła na 19C i mimo to duze rachunki wychodzą teraz jak sprawdziłem zuzycie za 1miesiac 700kw a zimno wcale nie jest :/ maksymalna moc poboru na liczniku wskazuje 4,7KW. Instalator twierdzi ze to jest normalne zużycie prądu przy pierwszym uruchomieniu pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxx.adik 24.04.2015 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 kolejny ktory nie ociepla dachu i sie dziwi ze wysoke rachunki ma Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 24.04.2015 18:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Teraz za ocieplenie bede sie brał i w jakims stopniu jest to przyczyna ale teraz jest ladna pogoda cieplo i mimo to juz naliczylo 700 kw za pierwszy miesiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.04.2015 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Teraz za ocieplenie bede sie brał i w jakims stopniu jest to przyczyna ale teraz jest ladna pogoda cieplo i mimo to juz naliczylo 700 kw za pierwszy miesiac Może powiesz cośkolwiek po polsku a nie z dialektem kostrzyńsko-frankfurckim ? Jakie masz zapotrzebowanie domu na ciepło ? Czy wpakowałes wcześniej odpowiednią ilośc kWh w wygrzewanie domu,jakie jest zużycie na cwu,co to znaczy "pierwszy miesiąc". Swoją drogą 5cm w izolację podłogi to bezmyślność nie godna mieszkańca strefy przygranicznej.I dziwić,że,że Polaków traktują w niemcach jak bezmózgów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 25.04.2015 04:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Jak otworzysz okna weźmie i więcej . Z PC jak gotowaniem ziemniaków z przykrywką i bez. Jak przykryjesz to to trzeba zmniejszyć gaz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 25.04.2015 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 poddasze bez ogrzewania 80m dach dopiero bedzie ocieplany Na razie wynik inie są miarodajne, bo bez "czapki" zużycie może być dowolne. Zrób dobrze czapkę i wtedy pogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 26.04.2015 06:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 rwxw tez mi sie tak zdaje szukam przyczyny a dach jak i stop mam nie ocieplony tylo zastanawialo mnie czemu tyle kw pobiera skoro nie jest zimno martwi mnie posadzka instalator mowil mi ze 8cm z mata grzewcza do wystarczajace ocieplenie sam wkoncu zakladal jak sie natym nieznalem gdyz on sie natym znal a gdzie kolwiek cos czytam do 10cm min. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrmak 26.04.2015 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 martwi mnie posadzka instalator mowil mi ze 8cm z mata grzewcza do wystarczajace ocieplenie sam wkoncu zakladal jak sie natym nieznalem gdyz on sie natym znal A mój dobry kolega murarz 14 lat temu pukał się w czoło, że daję więcej niż 5 cm na ściany, bo powyżej 3-4 cm to i tak nic nie daje. Fachowcy od podłogi uważali, że styropian w podłodze też za wiele nie daje, bo ciepło idzie do góry. I na koniec najlepsze: Ok. rok temu na imprezie znajomy znajomego przekonywał, że jak mur ma powyżej iluś cm (nie pamiętam dokładnie, była przecież impreza) to nie ma potrzeby dawania styro i dziwi się ludziom, że kleją styropian. Najlepsze jest to, że jest.........właścicielem hurtowni budowlanej!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 26.04.2015 07:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Popatrz jak teraz ludzie izolują domy. Wykonują płyty a jak nie to izolacja od gruntu to często 20 cm dobrego styropianu. Ty masz 5 (nie wiadomo czego) i 3 czegoś kiepskiego, bo te maty najczęściej nie mają izolować tylko ułatwić układanie rurek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasprzyk 26.04.2015 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 A jaką temp. wyciągasz z dolnego źródła, jaką masz deltę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 26.04.2015 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 posadzka styropian 5cm termoorganika lambda 38 a MATA STYROPIANOWA grzewcza 3cm , fundamenty termoorganika 10cm , sciany 15cm knauf grafitowy lambda 33 , jezeli chodzi o temp gdzie to moge sprawdzic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 26.04.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 W wiesku jak naciśnięciu ok i znaczek wejścia do menu przez 3 sekundy to wejdziesz w tryb serwisowy i tam masz fajnie przedstawione temperatury. Poza tym w jednym miejscu jest książka eksploatacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 26.04.2015 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 a ja jestem ciekawy jak masz ustawiona krzywa grzewcza...bo mozesz ustawic i 15 stopni a jak krzywa jest plaska i wysoko to bedzie grzala, grzala i grzala, az przyjdzie temperatura zewnetrzna plus 30 (wtedy pompa się wyłącza ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 27.04.2015 10:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 witam Krzywa mam ustawiona na 0,7 w kazdym razie zrobie zdjecia w stawie na forum moje ustawienia pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 27.04.2015 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 witam Krzywa mam ustawiona na 0,7 w kazdym razie zrobie zdjecia w stawie na forum moje ustawienia pompy krzywa jest ustawiana w dwoch plaszczyznach, nachylenie i poziom. Musisz podac obie wartosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 28.04.2015 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 wroce z pracy to wstawie wkoncu te zdjecia wczoraj zabardzo czasu niemialem dzis przed wyjscie zobaczylem w ksiazke eksplotacyjna t.in pokazywalo 2.7 a jak powinno byc prawidlowo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 28.04.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 to jest temperatura dolnego zrodla na wejsciu do pompy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sszakallx 29.04.2015 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 wstawiam zdjecia ustawienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts