Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła - Pierwsze uruchomienie zuzycie pradu

sszakallx

Recommended Posts

Witam

Jestem początkujący na forum mam zapytanie odnośnie zużycia prądu za ogrzewanie pompy ciepła

Moja pompa ciepła to VITOCAL 242-G

W 2014 roku sie wybudowałem sciany porotherm 25 + styropian grafitowy 15cm na zakładke pierwsze uruchomienie pompy nastapiło w listopadzie 2014

do tego czasu przyszły mi 2 rachunki za prąd i troch mnie zaszokowało zużycie 1998kw okres grudzień styczeń i 1800kw luty-marzec czy to jest normalne ze az tyle KW pobrało przy pierwszym uruchomieniu pompy ??

Samochód kupiłem w 2014r, ma średniej grubości opony, marki Ziutek. Pierwsze tankowanie kosztowało mnie 2359 zł a drugie 3344zł. Czy to normalnie przy pierwszych tankowaniach?

A teraz zagadka - zgadnij jakim autem jeżdżę? Może to TIR? Może bolid F1? Może czołg? No i powiedzcie mi czy to normalne, że to auto tyle pali.

Dość znęcania się (trzeba się w piątek po pracy zrelaksować, a co!). Chyba drogi autorze już dotarło o co chodzi. :)

Podaj więcej danych! Przykładowo:

- powierzchnia ogrzewanego budynku po podłogach 100m? 300m?,

- ilość kondygnacji - nie wiemy czy masz dom piętrowy czy parterowy...

- ocieplenie poddasza, parteru, a może masz płytę? a może zwykłe fundamenty? grubość izolacji?

- rodzaj ogrzewania (grzejiniki? podłogówka? mix?)

- jakie źródło - odwierty pionowe, poziome?

- moc pompy

- ilość zużywanej ciepłej wody / dzień

- rodzaj klimatyzacji - może masz rekuperator?

- rodzaj okien

Można jeszcze wymienić sporo. Pozwól sobie pomóc ;)

Ok wyżyłem się, dziękuję. Do widzenia.

Edytowane przez Antymateria

Witam

A wiec odpisuje na wszystkie pytania:)

Ogrzewanie podłogowe 120m2 wylewka jastrych parter ( poddasze bez ogrzewania 80m dach dopiero bedzie ocieplany) strop wylewka betnowa nieocieplona)

Dwa otwierty po 100m pionowe

moc pompy 7,2KW Vitocal 242-G z funkcją "Solar"

Bez rekuporatora

Okna firmy redan eco plus

Zużycie cieplej wody ciężko powiedzieć ale raczej nie dużo

Grzałkę mam wyłączona tylko co zauważyłem to w instalacji mam opcje program czasowy ogrzewania elektrycznego i jest włączona

temperatura wody ustawiona na 42C Pompa ciepła na 19C i mimo to duze rachunki wychodzą teraz jak sprawdziłem zuzycie za 1miesiac 700kw :(

a zimno wcale nie jest :/ maksymalna moc poboru na liczniku wskazuje 4,7KW.

Instalator twierdzi ze to jest normalne zużycie prądu przy pierwszym uruchomieniu pompy

Gość Arturo72
Teraz za ocieplenie bede sie brał i w jakims stopniu jest to przyczyna ale teraz jest ladna pogoda cieplo i mimo to juz naliczylo 700 kw za pierwszy miesiac

Może powiesz cośkolwiek po polsku a nie z dialektem kostrzyńsko-frankfurckim ?

Jakie masz zapotrzebowanie domu na ciepło ? Czy wpakowałes wcześniej odpowiednią ilośc kWh w wygrzewanie domu,jakie jest zużycie na cwu,co to znaczy "pierwszy miesiąc".

Swoją drogą 5cm w izolację podłogi to bezmyślność nie godna mieszkańca strefy przygranicznej.I dziwić,że,że Polaków traktują w niemcach jak bezmózgów...

rwxw tez mi sie tak zdaje szukam przyczyny a dach jak i stop mam nie ocieplony tylo zastanawialo mnie czemu tyle kw pobiera skoro nie jest zimno martwi mnie posadzka instalator mowil mi ze 8cm z mata grzewcza do wystarczajace ocieplenie sam wkoncu zakladal jak sie natym nieznalem gdyz on sie natym znal a gdzie kolwiek cos czytam do 10cm min.

martwi mnie posadzka instalator mowil mi ze 8cm z mata grzewcza do wystarczajace ocieplenie sam wkoncu zakladal jak sie natym nieznalem gdyz on sie natym znal

A mój dobry kolega murarz 14 lat temu pukał się w czoło, że daję więcej niż 5 cm na ściany, bo powyżej 3-4 cm to i tak nic nie daje. Fachowcy od podłogi uważali, że styropian w podłodze też za wiele nie daje, bo ciepło idzie do góry.

I na koniec najlepsze:

Ok. rok temu na imprezie znajomy znajomego przekonywał, że jak mur ma powyżej iluś cm (nie pamiętam dokładnie, była przecież impreza) to nie ma potrzeby dawania styro i dziwi się ludziom, że kleją styropian. Najlepsze jest to, że jest.........właścicielem hurtowni budowlanej!!!!!!!!