Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pompa Ciepła - Pierwsze uruchomienie zuzycie pradu

sszakallx

Recommended Posts

Masz wysoko ostawiona krzywa grzewcza, Ja dla 22-23 stopni w domu mam sporo nizsze Jak ty dla 19. Wieczorem wstawie zdjecie. Co do podgrzewu grzalka, ja jej w ogole nie mam wiec i opcji czasowego ustawienia nia mam, ale na fotce jest ustawione grzanie grzalka bez przerwy 24 h. Wejdz w te opcje i tam gdzie jest napisane stop3 ustaw brak lub cos podobnego.

W ksiazce eksploatacyjnej masz temperatury na wejsciu i wyjsciu w poszczegolnych tygodniach i godziny pracy pompy. Zobacz ile godzin ona pracowała. Masz nawet 150 godzin tygodniowo to prawie 24 godziny na dobe. Wcale sie nie dziwie ze masz takie rachunki. Teraz zadaja sobie pytanie dlaczego tyle pracowala i docipeplaj jak najszybciej

Edytowane przez photos

mi sie zdaje ze to wina nieocieplonego dachu i stropu bo ciepło ciągle ucieka i pompa musi pracować od grudnia do dnia dzisiejszego mam 2100h pracy :/ zamiast te rachunki na prąd już dawno wełne bym kupił:/ te ogrzewanie wyłączę znalazlem fajna stronke z ociepleniem i faktycznie jak dach ustawiebez ocieplenie to rachunki sa wysokie http://ziemianarozdrozu.pl/apps/HM/Heatmaster.html

faktycznie jak dach ustawiebez ocieplenie to rachunki sa wysokie

Cudów nie ma. Żeby potwierdzić wiedzę "papierowo-internetową" zrób sobie mały eksperyment - nalej gorącej wody do termosu, ale go nie zakręcaj ani nie przykrywaj zakrętką i sprawdź jak szybko woda się wyziębi - choćby palcem. Następnie zrób drugi eksperyment - nalej tyle samo wody i zakręć termos i wykonaj te same pomiarym. Na końcu porównaj wyniki i przestaniesz się dziwić, dlaczego masz takie rachunki jakie masz.