butterfly94 24.04.2015 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Poszukuję klimatyzacji do kawalerki 20m.kw. Mieszkanie znajduję się na 10 piętrze, pokój jest w ciągu dnia nasłoneczniony. Czy ktoś z was mógłby polecić coś ciekawego? Ewentualnie doradzić na co zwracać uwagę przy zakupie klimatyzatora do pomieszczenia o takich parametrach. Z góry dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKarkut 30.04.2015 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 witam,ja również mam pytanie... chcę zamontować klimatyzator w salonie, który jest centralnym pomieszczeniem na poddaszu połączonym z otwartą kuchnia. łączna powierzchnia to 36m2. Pomieszczenie ma dwa okna dachowe i jedno niskie na ścianie od wschodu. Wysokość pomieszczenia to 2,4 m ale są też skosy. Znajomy zaproponował mi klimatyzator Airwell HDDE o mocy 3,5 kW. czy to będzie dobry wybór? czy moc będzie wystarczająca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.04.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 witam, ja również mam pytanie... chcę zamontować klimatyzator w salonie, który jest centralnym pomieszczeniem na poddaszu połączonym z otwartą kuchnia. łączna powierzchnia to 36m2. Pomieszczenie ma dwa okna dachowe i jedno niskie na ścianie od wschodu. Wysokość pomieszczenia to 2,4 m ale są też skosy. Znajomy zaproponował mi klimatyzator Airwell HDDE o mocy 3,5 kW. czy to będzie dobry wybór? czy moc będzie wystarczająca? Przede wszystkim, należy ustalić czy można montować klimatyzację. Klimatyzacja wymaga wentylacji mechanicznej najlepiej z odzyskiem ciepłą. Żaden szanujący się instalator czy firma, nie założy klimatyzacji w domu czy mieszkaniu z wentylacją grawitacyjną, bo to bardzo szkodliwe dla zdrowia i mało komfortowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek2121 30.04.2015 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Może kolega uzasadni na czym polega szkodliwość klimatyzacji w przypadku wentylacji grawitacyjnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.04.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Może kolega uzasadni na czym polega szkodliwość klimatyzacji w przypadku wentylacji grawitacyjnej? O szkodliwości braku wentylacji w połączeniu z ciepłem i wilgocią chce Kolega usłyszeć? Proszę. Wentylacja grawitacyjna to tak naprawdę wentylacja konwekcyjna, ciepłe powietrze wychodząc kanałami pionowymi robi podciśnienie i nieszczelnościami w oknach wchodzi świeże. tak się dzieje gdy jest sezon grzewczy. Latem okna są po prostu otwarte. W przypadku klimatyzacji okna się zamyka, a wentylacja "zimowa" nie ma prawa działać, bo w domu czy mieszkaniu jest cięższe powietrze niż na zewnątrz. Musi więc być wentylacja mechaniczna nawiewno wywiewna. Idąc dalej, wykonanie wentylacji nawiewno wywiewnej bez odzysku ciepła nie bardzo ma sens, bo podniesie to rachunki i wymusi kupno inwertora o większej mocy a więc i niższej sprawności. Dlatego uczciwy fachowiec, lub firma montują te rzeczy ( wentylację mechaniczną i klimatyzację ) razem. Wszyscy (praktycznie) producenci klimatyzacji mają do niej tanie podwieszane do sufitu centrale wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MKarkut 01.05.2015 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Przede wszystkim, należy ustalić czy można montować klimatyzację. Klimatyzacja wymaga wentylacji mechanicznej najlepiej z odzyskiem ciepłą. Żaden szanujący się instalator czy firma, nie założy klimatyzacji w domu czy mieszkaniu z wentylacją grawitacyjną, bo to bardzo szkodliwe dla zdrowia i mało komfortowe. Ustaliłem, że można montować klimatyzację. Sąsiad ma również poddasze, nie ma wentylacji mechanicznej i klimatyzator działa wyśmienicie. Wiec nie wymyślaj mi tu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.05.2015 05:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 (edytowane) Ustaliłem, że można montować klimatyzację. Sąsiad ma również poddasze, nie ma wentylacji mechanicznej i klimatyzator działa wyśmienicie. Wiec nie wymyślaj mi tu. Nie napisałem, że nie da się zamontować. Nie napisałem też, że nie działa. Działa!! Chłodzi. TYLKO WENTYLACJA NIE DZIAŁA. Napisałem tylko, że żaden fachowiec ani firma, która się na tym zna tego nie zrobi. Montowanie klimatyzacji przy wentylacji grawitacyjnej to nie jest tylko brak wiedzy, to zwykłe szkodnictwo. Edytowane 2 Maja 2015 przez Tomasz Brzęczkowski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik37 02.05.2015 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Wydaje mi się że TB ma rację bo gdzieś już o tym czytałem a zresztą dość dokładnie to wytłumaczył. Zimne powietrze nie wyleci kanałami wentylacji grawitacyjnej w lecie. Będzie chłodno ale wymiana powietrza będzie słaba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 02.05.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Wydaje mi się że TB ma rację bo gdzieś już o tym czytałem a zresztą dość dokładnie to wytłumaczył. Zimne powietrze nie wyleci kanałami wentylacji grawitacyjnej w lecie. Będzie chłodno ale wymiana powietrza będzie słaba. Przez pseudoinstalatorów, którzy nie wiedzą, że klimatyzacji nie montuje się przy wentylacji grawitacyjnej, krążą mity o szkodliwości klimatyzacji o chorobach czy dyskomforcie. Nie wyobrażam sobie, by średnio inteligentny człowiek nie rozumiał, że wentylacja polegająca na unoszeniu się ogrzanego powietrza pionowymi kanałami, gdy nie grzejemy a chłodzimy, nie będzie działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.05.2015 12:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Przez pseudoinstalatorów, którzy nie wiedzą, że klimatyzacji nie montuje się przy wentylacji grawitacyjnej, krążą mity o szkodliwości klimatyzacji o chorobach czy dyskomforcie. Nie wyobrażam sobie, by średnio inteligentny człowiek nie rozumiał, że wentylacja polegająca na unoszeniu się ogrzanego powietrza pionowymi kanałami, gdy nie grzejemy a chłodzimy, nie będzie działać. Co więc proponujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 03.05.2015 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Co więc proponujesz? Proponuje, by instalujący klimatyzację miał przynajmniej podstawowe wiadomości, jak to działa, by nie wyjść na głąba. Jeżeli montuje się klimatyzację a nie ma wentylacji mechanicznej, to należy ją założyć, lub odmówić montażu, tłumacząc, że wentylacja jest ważniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 03.05.2015 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 TB - czy obniżenie temperatury w domu w upalny dzień przy załóżmy 30st na dworze o powiedzmy 3-4 stopnie coś zmienia w kwestii skuteczności wentylacji grawitacyjnej ? Czy nadal jest słaba jak była (a może lepsza bo powietrze w domu staje się suchsze więc i lżejsze) ? Czy uchylenie okien to większa strata na skuteczności chłodzenia od np pozbywania się schłodzonego powietrza WM bez odzysku ? Czy zamknięte okna na powiedzmy 3 godziny największego południowego upału, gdy słońce zagląda do domu przez południowe okna spowodowało przypadki uduszenia się mieszkańców, czy poważne ograniczenie wymiany lub brak wymiany powietrza w powiedzmy 500m3 domu w zamian z ograniczeniem temperatury do znośnych warunków przez te kilka godzin jest w stanie pogorszyć komfort życia czy raczej go poprawia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 03.05.2015 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 TB - czy obniżenie temperatury w domu w upalny dzień przy załóżmy 30st na dworze o powiedzmy 3-4 stopnie coś zmienia w kwestii skuteczności wentylacji grawitacyjnej ? ,,,, Nastąpi odwrotny ciąg w kanale wentylacyjnym (kanałach) z wszystkimi tego konsekwencjami . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 03.05.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Nastąpi odwrotny ciąg w kanale wentylacyjnym (kanałach) z wszystkimi tego konsekwencjami . Taka sytuacja zdarza się prawie codziennie latem. W nocy ciągnie w jedną stronę, za dnia w drugą. Ludzie jakoś żyją i nikt WG jeszcze nie zdelegalizował. Nie popadajmy w skrajność, klima jest fajna do szybkiego schłodzenia wieczorem sypialni do spania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 03.05.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Nastąpi odwrotny ciąg w kanale wentylacyjnym (kanałach) z wszystkimi tego konsekwencjami . Na dworze jest 30, w domu 26 - wilgotność a więc masa powietrza zbliżona - w którą stronę stronę ciąg powietrza ? Załączona klima - na dworze 30 w domu 22, wilgotność a więc masa powietrza w domu niższa niż na dworze - w którą stronę stronę ciąg powietrza ? Wydaje mi się, że przy WG w najgorszym przypadku nic się nie zmieni z kierunkiem przepływu powietrza, będzie tak samo nie w tą stronę co trzeba, a komfort przetrwania upału znacznie wzrośnie a nie spadnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 03.05.2015 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Taka sytuacja zdarza się prawie codziennie latem. W nocy ciągnie w jedną stronę, za dnia w drugą. Ludzie jakoś żyją i nikt WG jeszcze nie zdelegalizował. ,,,, Vld tym argumentem, raczej mnie nie przekonałeś. Kotły na paliwa stałe ciągle są użytkowane, a MY (ludzie) musieliśmy się jakoś dostosować do tak skażonego i zapylonego powietrza. ps. Wyjaśniam, że z Vld-em znamy się z różnych forum o kotłach na paliwa stałe z automatycznym załadunkiem opału, dlatego taki przykład podałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 03.05.2015 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Na dworze jest 30, w domu 26 - wilgotność a więc masa powietrza zbliżona - w którą stronę stronę ciąg powietrza ? Załączona klima - na dworze 30 w domu 22, wilgotność a więc masa powietrza w domu niższa niż na dworze - w którą stronę stronę ciąg powietrza ? Wydaje mi się, że przy WG w najgorszym przypadku nic się nie zmieni z kierunkiem przepływu powietrza, będzie tak samo nie w tą stronę co trzeba, a komfort przetrwania upału znacznie wzrośnie a nie spadnie. _Olo_ Twoja interpretacja zjawisk jest warta rozważenia. Moje doświadczenia w tej dziedzinie są raczej skromne. Mogę tylko na podstawie obserwacji w kilku zakładach pracy, gdzie zamontowano w pomieszczeniach biurowych, tylko klimakonwektory potwierdzić, że są problemy z wymianą powietrza w pomieszczeniu. Przez pewien okres czasu montowaliśmy w jednym z zakładów pracy czujniki otwarcia (uchylenia) okna, które na czas otwarcia okna wyłączały klimakonwektor. Obserwacje osób decyzyjnych w tym zakładzie doprowadziły do wniosku, że należy wprowadzić wentylacje mechaniczną pomieszczeń. Ostatnio brałem udział w projekcie uruchomienia instalacji wody lodowej z wentylacją mechaniczną wywiewną. Jest to pomieszczenie gdzie pracuje do 20 osób, wnioski z wdrożenia instalacji będą po okresie letnim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inxrt 03.05.2015 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Poczytaj jakieś specjalistyczne artykuły na ten temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 03.05.2015 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Värmepumpsägare z tego powodu, że nie znam tematu dogłębnie, pozwolisz, że zacytuje to co znalazłem w SIECI.W dniu 01.01.2014 zaszły zmiany w przepisach techniczno-budowlanych. Formatowanie tekstu moje ,,,, Zmiany w Dziale IV „Wyposażenie Techniczne Budynków” Rozdział 6 „Wentylacja i klimatyzacja” .b) Stosowanie wentylacji grawitacyjnej i wentylacji hybrydowej (§ 148 ust. 1, 2 i 5).Zgodnie z nowym brzmieniem § 148 ust. 1 wentylację hybrydową, jako alternatywę dla wentylacji grawitacyjnej, można stosować w budynkach, w których nie jest wymagana wentylacja mechaniczna wywiewna lub nawiewno-wywiewna. Utrzymano, obowiązujący dla przypadku wentylacji grawitacyjnej, zakaz stosowania także wentylacji hybrydowej w pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja. Jednocześnie wyłączono spod zakazu przypadek pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego (ust. 2). ,,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 03.05.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Andrzej_M_W cytowanych zapisach raczej miano na myśli klimatyzatory monoblok coraz mniej popularne - one pobierają powietrze z zewnątrz którędy popadnie, ciepłe wydmuchują rurą przez otwór w ścianie, odwracają powietrze w kominach bo wytwarzają w domu spore podciśnienie, sprawność mają żadną bo tyle samo powietrza ile wydmuchują w celu ochłodzenia skraplacza muszą pobrać z dworu wszystkimi możliwymi otworami w domu. A czy klimy okienne też tak działają tego nie wiem, nie sądzą bo jaka była by celowość ich montowania w przegrodzie jak nie taka, że mimo konstrukcji monobloku to co ma być na dworze jest na dworze a to co ma być w domu jest w domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts