_John 03.05.2015 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 (edytowane) A tak na marginesie... ile jest na swiecie "window type" A/C.... ? te faktycznie nie spotykane w PL... a powietrze zaciagaja z zewnatrz. I nie koniecznie wspolpracuja z went mechaniczna http://www.mfhp.net/wp-content/uploads/2015/01/windowtype-300x158.jpg http://inspectapedia.com/aircond/Room_Air_Conditioner_156_DJFs.jpg Sam sobie w stopę strzeliłes kolego. To, że żyjesz w strefie umiarkowanej, gdzie króluje split, nie znaczy że tak jest na całym świecie. W dużym błędzie jesteś myśląc, że klimatyzatory okienne to nisza. Te klimatyzatory to większość rynku usa i chin. Między innymi dlatego, że chłodząc również wymieniają powietrze w domu. Z tym, że stosuje się je tam, gdzie klimat na to pozwala i nikomu dziura w ścianie nie przeszkadza. Wszystkie klimatyzacje typu split powinny być montowane w pomieszczeniach ze SPRAWNĄ wentylacją. Nie jest istotne jaka to wentylacja, oraz u kogo kupiona. Przestań siać tym "polaczkowym" jadem. Wentylacja grawitacyjna przestaje działać w sytuacji gdy na zewnątrz panuje wyższa temperatura niż w pomieszczeniu. Nie potrzebna jest klima, by się przekonać, że w lecie w ciągu dnia WG nie działa. Jeśli sprzedajesz splity nie uświadamiając o tym klientów to jesteś zwykłym handlarzem eternitu, albo kredytów we frankach. Edytowane 3 Maja 2015 przez _John Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 03.05.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 No.... a jak dziala normalna klimatyzacja i.e PC ktora grzeje i chlodzi..... jednostka wewnetrzna i zewnetrzna.... zwykly split? Bo moja zadnego powietrza z zewnatrz nie pobiera ,,,, Värmepumpsägare ja interpretuje to co zacytowałem w moim poście tak. (oczywiście, mogę się mylić) ,,,, Jednocześnie wyłączono spod zakazu przypadek pomieszczeń (z urządzeniami klimatyzacyjnymi) niepobierającymi powietrza zewnętrznego (ust. 2). ,,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.05.2015 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 TB - czy obniżenie temperatury w domu w upalny dzień przy załóżmy 30st na dworze o powiedzmy 3-4 stopnie coś zmienia w kwestii skuteczności wentylacji grawitacyjnej ? Czy nadal jest słaba jak była (a może lepsza bo powietrze w domu staje się suchsze więc i lżejsze) ? Czy uchylenie okien to większa strata na skuteczności chłodzenia od np pozbywania się schłodzonego powietrza WM bez odzysku ? Czy zamknięte okna na powiedzmy 3 godziny największego południowego upału, gdy słońce zagląda do domu przez południowe okna spowodowało przypadki uduszenia się mieszkańców, czy poważne ograniczenie wymiany lub brak wymiany powietrza w powiedzmy 500m3 domu w zamian z ograniczeniem temperatury do znośnych warunków przez te kilka godzin jest w stanie pogorszyć komfort życia czy raczej go poprawia ? Szanowny Panie, wystarczy miernik CO2. po pół godzinie, jest w mieszkaniu przy dwóch osobach 2000ppm. Żaden instalator nie zamontuje splita czy kanałów bez zrobienia wentylacji mechanicznej, O CO WIĘC PANU CHODZI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 04.05.2015 04:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Taka sytuacja zdarza się prawie codziennie latem. W nocy ciągnie w jedną stronę, za dnia w drugą. Ludzie jakoś żyją i nikt WG jeszcze nie zdelegalizował. Nie popadajmy w skrajność, klima jest fajna do szybkiego schłodzenia wieczorem sypialni do spania. Nie ! Nie zdarza się. Przy klimatyzacji, cofka jest bardzo krótka potem wszystko "stoi" , Wystarczy wziąć miernik. Dlatego też nie zdarza się by instalator montował klimatyzację bez WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 04.05.2015 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Nawet gdyby ktoś miał się udusić w domu pozbawionym na parę godzin właściwej wentylacji (nie wiem jakie jest zapotrzebowanie człowieka na powietrze, że w 500-700m3 domu po godzinie rośnie z akceptowalnych 500-600 ppm do 2000) to rada dla kolegi chcącego założyć klimę by się i tego problemu pozbyć - wentylatory wyciągowe za parę stówek na wszystkich kominach wywiewnych doliczyć do inwestycji w klimę i mieć je załączone stale latem lub załączać na czas używania klimy i całe rozważania na temat - instalować klimę bez WM lub nie instalować myślę można zakończyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 05.05.2015 04:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Nawet gdyby ktoś miał się udusić w domu pozbawionym na parę godzin właściwej wentylacji (nie wiem jakie jest zapotrzebowanie człowieka na powietrze, że w 500-700m3 domu po godzinie rośnie z akceptowalnych 500-600 ppm do 2000) to rada dla kolegi chcącego założyć klimę by się i tego problemu pozbyć - wentylatory wyciągowe za parę stówek na wszystkich kominach wywiewnych doliczyć do inwestycji w klimę i mieć je załączone stale latem lub załączać na czas używania klimy i całe rozważania na temat - instalować klimę bez WM lub nie instalować myślę można zakończyć. Wentylator wyciągowy... po pierwsze, że prawo zabrania, ale to zostawmy. Wentylator taki będzie zaciągał rozgrzana przy murze powietrze. W konsekwencji, wydłuży się czas pracy i zużycie kWh klimatyzacji. Będzie trzeba kupić większą a więc i droższą jednostkę. Przy wentylacji z odzyskiem ciepła, 3.5kW klimatyzacją załatwiamy 150m2 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlaczetto 03.07.2015 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2015 (edytowane) W biurze mamy dwa klimatyzatory AIRWELL HDDE 09 DCI i naprawdę dają radę a dwa pomieszczenia mają raptem 80m2 Założyli mi go w firmie klima system Edytowane 3 Lipca 2015 przez pawlaczetto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fredt 11.03.2016 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2016 Klimatyzacja do pomieszczeń o powierzchni do 35m2. Chwale sobie ten model, chociaż trochę za mocny kupiłem, ale na większy pokój jak znalazł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts