Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

pęknięcia warstwy nośnej deski trójwarstwowej a użytkowanie podłogi

mistle21

Recommended Posts

Witam wszytskich serdecznie,

Mam problem z zakupionym materiałem. Na wiekszosci desek na stronie nosnej znajduja sie wzdluzne spekania o szerokosci dochodzacej do 5mm. Zmiany przechodza czasami przez ponad polowe deski 240cm W szczegolnosci niepokoja mnie pekniecia przebiegajace przy samej krawedzi desek - w tych meijscach sklejka odchodzi od warstwy srodkowej.

Reklamacja zostala odrzucona - pan powiedzial ze w tym stanie podloga jest sprzedawana i nie ma w tym nic dziwnego oraz nei ma to wplywu na pozniejsze jej uzytkowanie.

Czy faktycznie pekniecia warstwy nosnej nie beda przyczyna pozniejszych problemow? W umowie mam zapis dot braku gwarancji na wady wynikajace z zaakceptowanego przed montazem stanu materialu.

Z gory dziekuje za wszystkie odpowiedzi i pozdraiwam.

• 3 weeks później...
Podbijam, a deskach zauwazylam mniejsze i wieksze ubytki/pekniecia... Czy deski w takim standardzie to norma? :bash:

na zdjęciach wygląda, że jest wszystko w porządku. Otwory po sękach i ubytki od spodu nie maja wpływu na użytkowanie. Te pękniecia na warstwie licowej nie sa groźne. Odspojenia warstwy licowej od podłoża należy sprawdzić metoda dłuta. Oczywiście sprawdzany fragment deski jest już nie do użytku. Sprawdź koniecznie grubość warstwy wierzchniej (lica).

• 4 weeks później...