danremo.chorzele 25.04.2015 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 (edytowane) witam forumowiczów, mam problem z piecem polegający na dymieniu pieca w stanie podtrzymania. przy obecnych temperaturach piec glownie pracuje w tym trybie i zauwazylem ze w tym stanie w srodku pieca jest duzo dymu i nie wiem do konca jak ten problem rozwiazac,bo juz nawet zaczyna sie troche osadzac smola mokra na sciankach pieca. i zauwazylem tez ze temperatura podajnika nawet ma 50 stopni. piec mam defro ekr 24 ze sterownikiem OK system.moje parametry pieca to: temp. pieca 55 stopnihistereza 5 stopniczas podawania 10spauza 80 ssiła nadmuchu 26%czas podawania w podtrzymaniu 15 spauza w podtrzymaniu 20 minnadmuch w podtrzymaniu praca 5snadmuch w podtrzymaniu siła 26%nadmuch pauza w podtrzymaniu 20 min dodam tez ze w instalacji mam tylko jedna pompe od co i cwu jednoczesnie natomiast w obecnej sytuacji wszystkie grzejniki mam juz zakrecone a grzeje tylko ciepla wode i na pol gwizdka podlogowke w lazience.pale ekogroszkiem. proszę o pomoc bo koncza mi sie pomysly niestety. Edytowane 25 Kwietnia 2015 przez danremo.chorzele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 25.04.2015 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 nadmuch w podtrzymaniu praca 5s moze zwiekszyc te nastawienie i obserwowac ,pewnie tez przesypuje niedopalony opał do popielnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcinbbb 25.04.2015 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 24kW kocioł znaczy ogrzewa pół osiedla domków jednorodzinnych. Zawór 4D i będzie coś z tego na dom 42oC a kocioł niech chodzi na 65oC i będzie czysty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danremo.chorzele 26.04.2015 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 moze zwiekszyc te nastawienie i obserwowac ,pewnie tez przesypuje niedopalony opał do popielnika zwiekszylem czas nadmuchu do 10s narazie,poobserwuje i zobaczymy;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danremo.chorzele 26.04.2015 06:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 24kW kocioł znaczy ogrzewa pół osiedla domków jednorodzinnych. Zawór 4D i będzie coś z tego na dom 42oC a kocioł niech chodzi na 65oC i będzie czysty zastanawiam sie nad tym zaworem bo na chwile obecna mam tylko zawor 3d Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcus312 26.04.2015 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 zwiekszylem czas nadmuchu do 10s narazie, Mozliwe ze to jeszcze bedzie mało chodzi o to ze jak stoi długo w podtrzymaniu to przygasa ,bo korzysta mozliwe ze cały czas tylko z pracy w podtrzymaniu dostaje kolejna porcje opalu a za mało powietrza i dymi i przesypuje do popielnika niedopalony opał ,Twoim zadaniem jest to tak ustawic zeby nadmuch w podtrzymaniu rozpalił to co lezy na palniku i utrzymywał sie zar wtedy przestanie dymic ,oczywiscie inna sprawa jest przewymiarowanie kotła ,ale który nie jest przewymiarowany jezeli chodzi o grzanie samego CWU a jakos da sie to zrobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 26.04.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 temp. pieca 55 stopni histereza 5 stopni czas podawania 10s pauza 80 s siła nadmuchu 26% czas podawania w podtrzymaniu 15 s pauza w podtrzymaniu 20 min nadmuch w podtrzymaniu praca 5s nadmuch w podtrzymaniu siła 26% nadmuch pauza w podtrzymaniu 20 min. Podstawą jest wiedzieć jakim ekogroszkiem palisz, przede wszystkim ile ma popiołu i czy jest kamienny - jeśli tak wtedy zmień parametry podtrzymania na: czas podawania w podtrzymaniu 10 s pauza w podtrzymaniu 40 min nadmuch w podtrzymaniu praca 60s nadmuch w podtrzymaniu siła 26% nadmuch pauza w podtrzymaniu 120 min. i daj znać czy jest ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaskowisnia 26.04.2015 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Ponieważ mam piec, co prawda też Defro, ale typu "śmieciuch" więc chcę się upewnić, czy dobrze zrozumiałem:w trybie podtrzymania opał (ekogroszek) jest podawany przez 15 sekund, nadmuch działa przez 5 s (26%), a potem 20 minutpauzy i opał tylko się tli bez żadnego nadmuchu;w trybie pracy nadmuch cały czas 26%.Czy jest jakiś naturalny dopływ powietrza oprócz nadmuchu??Jeśli nie ma to musi się dymić bo ten opał w komorze spalania tli się tylko korzystając z zasobów tlenu w komorze spalania.Czyli sadza, kopeć, smoła.Spróbuj ustawić nadmuch 2-3% (o ile jest to możliwe) na zasadzie 10 sekund nadmuchu, 10 przerwy, pobawić się tymi czasami (stosunkiem).Nie mam pieca z podajnikiem więc te rady tak na zdrowy rozum.I jeszcze pytanie - jaką powierzchnię ma dom i jak ocieplony??Te 24 KW to na 250-300m2 przy typowym ociepleniu (12-18cm styropianu) i przeciętne okna. Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez jaskowisnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danremo.chorzele 26.04.2015 18:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Podstawą jest wiedzieć jakim ekogroszkiem palisz, przede wszystkim ile ma popiołu i czy jest kamienny - jeśli tak wtedy zmień parametry podtrzymania na: czas podawania w podtrzymaniu 10 s pauza w podtrzymaniu 40 min nadmuch w podtrzymaniu praca 60s nadmuch w podtrzymaniu siła 26% nadmuch pauza w podtrzymaniu 120 min. i daj znać czy jest ok a co z temperatura podajnika jesli zrobie takie ustawienia jakie piszesz?obecnie mam wg czujnika temperature podajnika tak 50-53 stopnie C.a pauza nadmuchu w podtrzymaniu 120 min? tzn ze nadmuch w podtrzymaniu sie w ogole nie zalaczy obecnie? i czy przy 10 s podawania i 40 min przerwy zar nie zejdzie zbyt nisko? a wegiel jest kamienny ale ile ma popiolu to nie wiem niestety. Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez danremo.chorzele Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danremo.chorzele 26.04.2015 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Mozliwe ze to jeszcze bedzie mało chodzi o to ze jak stoi długo w podtrzymaniu to przygasa ,bo korzysta mozliwe ze cały czas tylko z pracy w podtrzymaniu dostaje kolejna porcje opalu a za mało powietrza i dymi i przesypuje do popielnika niedopalony opał ,Twoim zadaniem jest to tak ustawic zeby nadmuch w podtrzymaniu rozpalił to co lezy na palniku i utrzymywał sie zar wtedy przestanie dymic ,oczywiscie inna sprawa jest przewymiarowanie kotła ,ale który nie jest przewymiarowany jezeli chodzi o grzanie samego CWU a jakos da sie to zrobic a jesli na chwile obecna jest narazie przewymiarowany? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danremo.chorzele 26.04.2015 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Ponieważ mam piec, co prawda też Defro, ale typu "śmieciuch" więc chcę się upewnić, czy dobrze zrozumiałem: w trybie podtrzymania opał (ekogroszek) jest podawany przez 15 sekund, nadmuch działa przez 5 s (26%), a potem 20 minut pauzy i opał tylko się tli bez żadnego nadmuchu; w trybie pracy nadmuch cały czas 26%. Czy jest jakiś naturalny dopływ powietrza oprócz nadmuchu?? Jeśli nie ma to musi się dymić bo ten opał w komorze spalania tli się tylko korzystając z zasobów tlenu w komorze spalania. Czyli sadza, kopeć, smoła. Spróbuj ustawić nadmuch 2-3% (o ile jest to możliwe) na zasadzie 10 sekund nadmuchu, 10 przerwy, pobawić się tymi czasami (stosunkiem). Nie mam pieca z podajnikiem więc te rady tak na zdrowy rozum. I jeszcze pytanie - jaką powierzchnię ma dom i jak ocieplony?? Te 24 KW to na 250-300m2 przy typowym ociepleniu (12-18cm styropianu) i przeciętne okna. narazie tym piecem ogrzewamy jakies 120 m2 domu z 280 m2 jeszcze niegotowych do ogrzewania,pewnie za kilka lat dopiero i dlatego od razu taki piec kupowalismy.a dom to jest stare budownictwo i nie jest jeszcze ocieplony a wybudowany tak ze pustak 24cm - pustka jakies 6cm - cegla 12cm wiec to daje jakies 42 cm scian zewnetrznych domu. okna nowe plastiki ciepla rama i potrojna szyba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danremo.chorzele 27.04.2015 05:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Podstawą jest wiedzieć jakim ekogroszkiem palisz, przede wszystkim ile ma popiołu i czy jest kamienny - jeśli tak wtedy zmień parametry podtrzymania na: czas podawania w podtrzymaniu 10 s pauza w podtrzymaniu 40 min nadmuch w podtrzymaniu praca 60s nadmuch w podtrzymaniu siła 26% nadmuch pauza w podtrzymaniu 120 min. i daj znać czy jest ok zrobilem takie ustawienia na noc w podtrzymaniu: czas podawania 10s pauza 20 min czas nadmuchu 30s siła nadmuchu 26% pauza nadmuchu 40 min i tak, w środku pieca prawie w ogole dymu, żar nisko i ledwo widoczny i temperatura podajnika 57 stopni C. troche martwi mnie ta temperatura podajnika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.04.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 zrobilem takie ustawienia na noc w podtrzymaniu: czas podawania 10s pauza 20 min czas nadmuchu 30s siła nadmuchu 26% pauza nadmuchu 40 min i tak, w środku pieca prawie w ogole dymu, żar nisko i ledwo widoczny i temperatura podajnika 57 stopni C. troche martwi mnie ta temperatura podajnika. W ogóle nie ma być widać żaru zanim nie rozpocznie się nadmuch w podtrzymaniu - ma być ciemno na palniku byle się nie zapadał zbytnio poziom popiołu na palniku - od tego zapadania się jest czas i przerwa podawania a od podtrzymania żaru "siedzącego" wewnątrz retorty jest czas i przerwa nadmuchu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 27.04.2015 16:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Czy jest jakiś naturalny dopływ powietrza oprócz nadmuchu?? Tak jest dopływ przez dmuchawę - powoduje go ciąg komina - czasem trzeba go nawet ograniczać montując RCK bo jest zbyt duży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 27.04.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 czasem trzeba go nawet ograniczać montując RCK bo jest zbyt duży. Ze względów bezpieczeństwa RCK nie może być instalowany w kotle z dmuchawą. Jego istotą jest przecież regulowanie naturalnego podciśnienia w kominie, natomiast dmuchawa wytwarza nadciśnienie (wpycha spaliny do komina), co zakłóca pracę RCK, a także może skutkować wydostawaniem się przezeń spalin do kotłowni. źródło: czysteogrzewanie.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts