Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dlaczego dymi mi piec w podtrzymaniu

danremo.chorzele

Recommended Posts

witam forumowiczów,

mam problem z piecem polegający na dymieniu pieca w stanie podtrzymania. przy obecnych temperaturach piec glownie pracuje w tym trybie i zauwazylem ze w tym stanie w srodku pieca jest duzo dymu i nie wiem do konca jak ten problem rozwiazac,bo juz nawet zaczyna sie troche osadzac smola mokra na sciankach pieca. i zauwazylem tez ze temperatura podajnika nawet ma 50 stopni. piec mam defro ekr 24 ze sterownikiem OK system.

moje parametry pieca to:

temp. pieca 55 stopni

histereza 5 stopni

czas podawania 10s

pauza 80 s

siła nadmuchu 26%

czas podawania w podtrzymaniu 15 s

pauza w podtrzymaniu 20 min

nadmuch w podtrzymaniu praca 5s

nadmuch w podtrzymaniu siła 26%

nadmuch pauza w podtrzymaniu 20 min

dodam tez ze w instalacji mam tylko jedna pompe od co i cwu jednoczesnie natomiast w obecnej sytuacji wszystkie grzejniki mam juz zakrecone a grzeje tylko ciepla wode i na pol gwizdka podlogowke w lazience.

pale ekogroszkiem.

proszę o pomoc bo koncza mi sie pomysly niestety.

Edytowane przez danremo.chorzele

zwiekszylem czas nadmuchu do 10s narazie,

Mozliwe ze to jeszcze bedzie mało chodzi o to ze jak stoi długo w podtrzymaniu to przygasa ,bo korzysta mozliwe ze cały czas tylko z pracy w podtrzymaniu dostaje kolejna porcje opalu a za mało powietrza i dymi i przesypuje do popielnika niedopalony opał ,Twoim zadaniem jest to tak ustawic zeby nadmuch w podtrzymaniu rozpalił to co lezy na palniku i utrzymywał sie zar wtedy przestanie dymic ,oczywiscie inna sprawa jest przewymiarowanie kotła ,ale który nie jest przewymiarowany jezeli chodzi o grzanie samego CWU a jakos da sie to zrobic :yes:

temp. pieca 55 stopni

histereza 5 stopni

czas podawania 10s

pauza 80 s

siła nadmuchu 26%

czas podawania w podtrzymaniu 15 s

pauza w podtrzymaniu 20 min

nadmuch w podtrzymaniu praca 5s

nadmuch pauza w podtrzymaniu 20 min.

Podstawą jest wiedzieć jakim ekogroszkiem palisz, przede wszystkim ile ma popiołu i czy jest kamienny - jeśli tak wtedy zmień parametry podtrzymania na:

czas podawania w podtrzymaniu 10 s

pauza w podtrzymaniu 40 min

nadmuch w podtrzymaniu praca 60s

nadmuch pauza w podtrzymaniu 120 min.

i daj znać czy jest ok

Ponieważ mam piec, co prawda też Defro, ale typu "śmieciuch" więc chcę się upewnić, czy dobrze zrozumiałem:

w trybie podtrzymania opał (ekogroszek) jest podawany przez 15 sekund, nadmuch działa przez 5 s (26%), a potem 20 minut

pauzy i opał tylko się tli bez żadnego nadmuchu;

w trybie pracy nadmuch cały czas 26%.

Czy jest jakiś naturalny dopływ powietrza oprócz nadmuchu??

Jeśli nie ma to musi się dymić bo ten opał w komorze spalania tli się tylko korzystając z zasobów tlenu w komorze spalania.

Czyli sadza, kopeć, smoła.

Spróbuj ustawić nadmuch 2-3% (o ile jest to możliwe) na zasadzie 10 sekund nadmuchu, 10 przerwy, pobawić się tymi czasami (stosunkiem).

Nie mam pieca z podajnikiem więc te rady tak na zdrowy rozum.

I jeszcze pytanie - jaką powierzchnię ma dom i jak ocieplony??

Te 24 KW to na 250-300m2 przy typowym ociepleniu (12-18cm styropianu) i przeciętne okna.

Edytowane przez jaskowisnia

Podstawą jest wiedzieć jakim ekogroszkiem palisz, przede wszystkim ile ma popiołu i czy jest kamienny - jeśli tak wtedy zmień parametry podtrzymania na:

i daj znać czy jest ok

a co z temperatura podajnika jesli zrobie takie ustawienia jakie piszesz?obecnie mam wg czujnika temperature podajnika tak 50-53 stopnie C.a pauza nadmuchu w podtrzymaniu 120 min? tzn ze nadmuch w podtrzymaniu sie w ogole nie zalaczy obecnie? i czy przy 10 s podawania i 40 min przerwy zar nie zejdzie zbyt nisko? a wegiel jest kamienny ale ile ma popiolu to nie wiem niestety.

Edytowane przez danremo.chorzele

Mozliwe ze to jeszcze bedzie mało chodzi o to ze jak stoi długo w podtrzymaniu to przygasa ,bo korzysta mozliwe ze cały czas tylko z pracy w podtrzymaniu dostaje kolejna porcje opalu a za mało powietrza i dymi i przesypuje do popielnika niedopalony opał ,Twoim zadaniem jest to tak ustawic zeby nadmuch w podtrzymaniu rozpalił to co lezy na palniku i utrzymywał sie zar wtedy przestanie dymic ,oczywiscie inna sprawa jest przewymiarowanie kotła ,ale który nie jest przewymiarowany jezeli chodzi o grzanie samego CWU a jakos da sie to zrobic :yes:

a jesli na chwile obecna jest narazie przewymiarowany?;)

Ponieważ mam piec, co prawda też Defro, ale typu "śmieciuch" więc chcę się upewnić, czy dobrze zrozumiałem:

w trybie podtrzymania opał (ekogroszek) jest podawany przez 15 sekund, nadmuch działa przez 5 s (26%), a potem 20 minut

pauzy i opał tylko się tli bez żadnego nadmuchu;

w trybie pracy nadmuch cały czas 26%.

Czy jest jakiś naturalny dopływ powietrza oprócz nadmuchu??

Jeśli nie ma to musi się dymić bo ten opał w komorze spalania tli się tylko korzystając z zasobów tlenu w komorze spalania.

Czyli sadza, kopeć, smoła.

Spróbuj ustawić nadmuch 2-3% (o ile jest to możliwe) na zasadzie 10 sekund nadmuchu, 10 przerwy, pobawić się tymi czasami (stosunkiem).

Nie mam pieca z podajnikiem więc te rady tak na zdrowy rozum.

I jeszcze pytanie - jaką powierzchnię ma dom i jak ocieplony??

Te 24 KW to na 250-300m2 przy typowym ociepleniu (12-18cm styropianu) i przeciętne okna.

narazie tym piecem ogrzewamy jakies 120 m2 domu z 280 m2 jeszcze niegotowych do ogrzewania,pewnie za kilka lat dopiero i dlatego od razu taki piec kupowalismy.a dom to jest stare budownictwo i nie jest jeszcze ocieplony a wybudowany tak ze pustak 24cm - pustka jakies 6cm - cegla 12cm wiec to daje jakies 42 cm scian zewnetrznych domu. okna nowe plastiki ciepla rama i potrojna szyba.

i daj znać czy jest ok

zrobilem takie ustawienia na noc w podtrzymaniu:

czas podawania 10s

pauza 20 min

czas nadmuchu 30s

siła nadmuchu 26%

pauza nadmuchu 40 min

i tak, w środku pieca prawie w ogole dymu, żar nisko i ledwo widoczny i temperatura podajnika 57 stopni C. troche martwi mnie ta temperatura podajnika.

zrobilem takie ustawienia na noc w podtrzymaniu:

czas podawania 10s

pauza 20 min

czas nadmuchu 30s

siła nadmuchu 26%

pauza nadmuchu 40 min

i tak, w środku pieca prawie w ogole dymu, żar nisko i ledwo widoczny i temperatura podajnika 57 stopni C. troche martwi mnie ta temperatura podajnika.

W ogóle nie ma być widać żaru zanim nie rozpocznie się nadmuch w podtrzymaniu - ma być ciemno na palniku byle się nie zapadał zbytnio poziom popiołu na palniku - od tego zapadania się jest czas i przerwa podawania a od podtrzymania żaru "siedzącego" wewnątrz retorty jest czas i przerwa nadmuchu.

czasem trzeba go nawet ograniczać montując RCK bo jest zbyt duży.

Ze względów bezpieczeństwa RCK nie może być instalowany w kotle z dmuchawą. Jego istotą jest przecież regulowanie naturalnego podciśnienia w kominie, natomiast dmuchawa wytwarza nadciśnienie (wpycha spaliny do komina), co zakłóca pracę RCK, a także może skutkować wydostawaniem się przezeń spalin do kotłowni.

źródło: czysteogrzewanie.pl