Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Okna - co wybrać OnoPlast Winergetic vs Vertex V90+

Recommended Posts

Witam wszystkich, mam dylemat odnośnie zakupu okien ... zastanawiam się nad oknoplstem winergetic bo takie mam w projekcie, ale wyczytanych opiniach może lepiej wybrać vertex v90+ bo ludzie sobie chwalą ... Winergetic niby nowszy a mnie zaawansowany ?? Oba są na profilu VEKA z czym vertex chyba szerszy bo 90mm, co radzicie ? Czy ranking oknotest.pl jest wiarygodny ?? nie widze w nim okien oknoplastu ;/ Cenowo nie wiem jak to wyjdzie bo czekam na wyceny z oknoplastu a do Vertexu musze podskoczyc ...

Zacznijmy od tego, że podałeś trzy nazwy producentów - firm "okno coś tam" jest na rynku jak mrówków ;)

To, że firma Oknoplast z Krakowa z pracownią Archon i kilkoma innymi podpisała jakiś glejt i w każdym projekcie pojawia się, przy wskazaniu dostawcy okien, firma Oknoplast Kraków jest czystym interesem dla Oknoplastu a nie wskazaniem wyrobu najlepszego. Zapłacili za to by być w projektach i tyle

Od wskazanych przez ciebie ich wyrobów znajdziesz na rynku co najmniej 5 dobrych producentów robiących okna o o wiele lepszych parametrach termicznych, na lepszych okuciach i w ogóle bijących Oknoplast na głowę

Ranking u kolegi T12345T jest miarodajny ale kolega T12345T nie narzuca się ze swym rankingiem. Bada okna tych którzy wykazują zainteresowanie jego rankingiem i doceniają siłe opiniotwórczą internetu.

Widać Oknoplast jest bardziej zainteresowany rynkiem włoskim, gdzie nie ma aż tak wyśrubowanych wymagań co do okien niż rynkiem Polskim. Który co by o nim mówić, wymusza choćby przepisami Uw,1,3, za dwa lata Uw<1,1 za kolejnych kilka lat Uw<0,9

I powiem ci jeszcze coś co może Cię zdziwi, już dziś wiele firm nie spełnia wymagań stawianych przepisami, wiele profili nie ma nawet na to szansy. Za dwa lata taki potentat jak Drutex (pomijam średnią lub wręcz beznadziejną jakość ich wyrobów) nie będzie miał nic do zaoferowania klientom bo Uw<1,1 będzie nie do osiągnięcia w wielu ich produktach o ile nie we wszystkich, o 0,9 nie wspomnę, chyba że znów zrobią myk z badaniami

Pewną krótkowzrocznością wykazują się Ci inwestorzy, którzy na takie rzeczy jak Uw i wymagania stawiane budynkom w 2017 i 2021. Jak kiedyś przyjdzie im sprzedać chałupę dopiero do nich dotrze jaką głupotę dziś zrobili nie inwestując rozwojowo

dlatego pytam i proszę o pomoc w celu doradzenia w wyborze okien ... proszę jakbyś mógł mi polecić jakiś sprawdzonych producentów, których okna są dobre pod względem jakościowym ale również przystępne cenowo (nie mówię tu o oknach całkiem pasywnych bo one są już masakrycznie drogie). Dzięki

makabrycznie drogie ? Hmmm....to proponuję Ci Drutex, tyle warte ile kosztują ;)

Masz Adamsa, masz Vetrex, masz MS, masz Awilux - to można by rzec czołówka jakości wyrobu finalnego i obsługi posprzedażnej. A cena . .. . cena jest pojęciem względnym, wbrew pozorom. To co teraz wydaje Ci się makabrycznie drogie po 10 latach może (i jakże często okazuje się, że jest) tanie jak barszcz w porównaniu z tym co teraz kupisz tanio.

Poza tym na rynkach lokalnych są i mali gracze, często wykonujący wyroby na tym samym poziomie co czołówka ale czasem lepsze

Edytowane przez nikt ważny

do "nikt ważny" ... czyli mówisz że zdecydowanie vetrexy v90+ będą lepsze od oknoplastów winergetic? zaraz zadzwonię żeby zrobili wycenę.

Oknoplasty z roletami wyjdą mnie jakieś 50 tyś.... wiec pojęcie masakrycznie drogie - jest wtedy gdy muszę dodać kolejne 30k do tej ceny ... a tego już budżet nie wytrzyma, więc chce dokonać najrozsądniejszego zakupu w stusunku cena / jakość.

szala-zastanów się dlaczego veka kiedyś swój flagowy model 90 od jakiegoś czasu zastepuje 82

i nie chodzi o sam wygląd 90 -o subtelności czołgu

ale bardziej o konstrukcję okna i jego zachowanie w kolorze na słonecznej ścianie.

no ale wiadomo wygląd to rzecz gustu , ważniejsza jest konstrukcja

[quote=nikt ważny;6847493

Masz Adamsa, masz Vetrex, masz MS, masz Awilux - to można by rzec czołówka jakości wyrobu finalnego i obsługi posprzedażnej.

Nie ma człowieka raptem parę dni, a tu się takie rzeczy dzieją :)

NW, nie za bardzo mogę się z tobą zgodzić, że to czołówka jakości wyrobu finalnego. Przynajmniej co do jednej z wymienionych firm miałbym pod tym kątem zastrzeżenia.

szala-zastanów się dlaczego veka kiedyś swój flagowy model 90 od jakiegoś czasu zastepuje 82

i nie chodzi o sam wygląd 90 -o subtelności czołgu

ale bardziej o konstrukcję okna i jego zachowanie w kolorze na słonecznej ścianie.

no ale wiadomo wygląd to rzecz gustu , ważniejsza jest konstrukcja

Nie tylko Veka zastępuje profile 90-tki na 80-tki.

A powodów na to jest kilka.

1. Głównym jest czynnik ekonomiczny. 80-tki da się dużo taniej wyprodukować niż 90-tki.

2. Jednocześnie uzyskuje się bardzo podobne współczynniki Uf.

3. 90-tki wymagają dużo większej precyzji w wykonaniu okien przez producentów ( wymuszają większy reżim produkcyjny).

A odnośnie wyboru pomiędzy tymi dwoma firmami to już w innym wątku powiedziałem, że ze względów jakościowych wybrałbym Vetrex.

Poza tym nie porównywałbym Winergetica do V90. Bo to trochę jak porównanie Golfa do Passata. Niby tylko się różnią karoserią, ale jednak to trochę inne klasy.

dlaczego zaraz takie porównanie golfa do passat ? :| :cool:

parametry okien - współczynniki bardzo podobne, w zależności od zastosowanej szyby, w oknoplascie również mogę zamontować szyby 0,5 .... czy gdzieś mogę znaleźć konkretne porównania okien ? oprócz strony oknotest nic nie znalazłem ...

czyli mówicie że te profile 90-tki nie są dobrym wyrobrem ? czyli co oknoplast lepszy bo na 82mm ?

dlaczego zaraz takie porównanie golfa do passat ? :| :cool:

parametry okien - współczynniki bardzo podobne, w zależności od zastosowanej szyby, w oknoplascie również mogę zamontować szyby 0,5 .... czy gdzieś mogę znaleźć konkretne porównania okien ? oprócz strony oknotest nic nie znalazłem ...

czyli mówicie że te profile 90-tki nie są dobrym wyrobrem ? czyli co oknoplast lepszy bo na 82mm ?

Porównanie Golfa do Passata zrobiłem z tego powodu, że tak jak też napisałem. Parametry obydwóch systemów są bardzo podobne. Głównym parametrem, który daje "profil" jest współczynnik przenikania ciepła "Uf". Ale to tylko jeden z parametrów.

I też już kiedyś w innym wątku pisałem, że "profil" to nie okno. To tylko "JEDEN" z kilkunastu, kilkudziesięciu elementów okna. I każdy z tych elementów jest ważny.

I dlatego twierdzę, że okna Vetrexu są lepsze od okien Oknoplastu, bo według mojej wiedzy Vetrex daje/stosuje lepsze materiały/elementy do okien.

90-tki nie są gorsze. Ale tak jak napisałem wyżej. To tylko JEDEN z elementów okna.

90 moim zdaniem są gorsze. Pozostawiona taka sama komora na wzmocnienie powoduje, że 90 są, zwłaszcza w kolorze, bardzo, o wiele bardziej niż 80 podatne na odkształcenia

I większość producentów, mimo że ma 90 w swej ofercie to albo je wycofuje albo daje ceny zaporowe by nikomu nie wpadło do głowy je kupić

Koncepcyjnie są już i 100 ale to już totalne wariactwo

Dlatego powoli przechodzi się w stronę obniżania Uf ramy poprzez dodatkowe ocieplenie wnętrza komór a nie zwiększania głębokości zabudowy

90 moim zdaniem są gorsze. Pozostawiona taka sama komora na wzmocnienie powoduje, że 90 są, zwłaszcza w kolorze, bardzo, o wiele bardziej niż 80 podatne na odkształcenia

I większość producentów, mimo że ma 90 w swej ofercie to albo je wycofuje albo daje ceny zaporowe by nikomu nie wpadło do głowy je kupić

Koncepcyjnie są już i 100 ale to już totalne wariactwo

Dlatego powoli przechodzi się w stronę obniżania Uf ramy poprzez dodatkowe ocieplenie wnętrza komór a nie zwiększania głębokości zabudowy

Zgadzam się z tobą, ale to potwierdza w dużej mierze to co napisałem.

Głównym czynnikiem za "wycofywaniem" lub "zaporową" ceną są względy ekonomiczne.

http://oknotest.pl/aktualnosci-badania-pro-quality/winergetic-premium-okna-z-mocnym-ja pozatym znalazłem coś takiego :) same dobre oponie i w pozniejszych testach również, tylko że odziwo jakos nie ma tych okien w rankingu ?

No cóż, nie ma ich w Rankingu, bo producent nastawiony jest tylko na jedno miejsce:-) (nie on jeden). Żeby je osiągnąć potrzebne są zmiany nie tyle produktu,co strony www i pewnych dokumentów. Od strony technicznej produkt jest z górnej półki.

No cóż, nie ma ich w Rankingu, bo producent nastawiony jest tylko na jedno miejsce:-) (nie on jeden). Żeby je osiągnąć potrzebne są zmiany nie tyle produktu,co strony www i pewnych dokumentów. Od strony technicznej produkt jest z górnej półki.

A miałem do ciebie pisać, czy okna Oknoplastu są aż tak kiepskie, że nie ma ich w rankingu PRO QUALITY.

Vetrex tez ma produkt wykonany na profilu Veki 82 mm. Średnio 10% tańszy jak 90mm

Ja mimo wszystko sprzedaje całe czas więcej 90mm i nie mam z nim żadnych problemów. Klientom bardziej podoba się kształt zewnętrzny Alphaline 90mm