danremo.chorzele 26.04.2015 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 witam ponownie forumowiczów, moze najpierw pokrótce opisze instalacje co w swoim domu..a wiec posiadam piec defro ekr 24 kW na ekogroszek. na chwile obecna ogrzewam powierzchnie jakas ok. 100 m2 tym piecem. dom jest nieocieplony pustak pustka i cegla jakies 40 cm. do instalacji mam podlaczonych 8 grzejnikow i 3 petle podlogowki o powierzchni lacznej jakies 26 m2. w ukladzie mam narazie jedna tylko pompe, od co i cwu jednoczesnie,bojler 120l oraz zawór 3d. i podejrzewam ze dlatego ze mam tylko jedna pompe od wszystkiego to nie moge przelaczyc pieca np na tryb LATO bo od razu piszczy ani ustawic priorytetu ze tylko CWU.i moje pytanie brzmi wiec, czy warto zebym podlaczyl sobie druga pompe tylko od cwu i zainstalowal zawor 4D dodatkowo. i jesli chodzi o zawór 4d to jaki byscie mogli polecic,ale niekoniecznie z tej max gornej polki cenowej.nie wiem tez czy dobrze mysle i czy jest to konieczne zebym sobie tak to popodlaczal ale wydaje mi sie ze piec i cala instalacja wtedy moglyby byc bardziej wydajne.co o tym myslicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 26.04.2015 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Twoja instalacja powinna wyglądać co najmniej tak: http://www.tech-reg.com/schematy/st-40-big.jpgPodłogówka potrzebuje dużo mniejszych temperatur niż kaloryfery dlatego jest za zaworem 4D. Brak u ciebie drugiej pompy jest powodem, dla którego nie możesz przełączyć w tryb lato.Piszesz, że "na chwilę obecną" więc wnioskuję, że w przyszłości będzie więcej? Warto już powoli optymalizować instalację by później nie przyszło do przerabiania całości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fachman19 26.04.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Fajny schemat - a jak otworzyć zawór 3 drogowy na powrocie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 26.04.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Ten schemat jest niepoważny. Zawór 3d jest pewnie stałoteperaturowy więc sam się otworzy ale powinna być między nim a kotłem pompa." danremo" gdzie masz założony ten swój zawór 3d. Narysuj schemat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 26.04.2015 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Ten schemat jest niepoważny. Możesz rozwinąć? Bo jestem ciekaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 26.04.2015 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 To jest schemat możliwości "Techa" a nie prawidłowej instalacji. Brak zabezpieczenia CO, brak zabezpieczenia CWU, brak pompy kotłowej, powrót podłogówki wpięty za zaworem 3d ( w razie pracy samego ogrzewania podłogowego brak zabezpieczenia temp. powrotu do kotła a nikt poważny nie wsadzi na samą podłogówkę zaworu 4d o średnicy 6/4" lub 2" aby obieg kotłowy grzał grawitacyjnie). Ja zawory mieszające dałbym odwrotnie w tym układzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danremo.chorzele 26.04.2015 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Ten schemat jest niepoważny. Zawór 3d jest pewnie stałoteperaturowy więc sam się otworzy ale powinna być między nim a kotłem pompa. " danremo" gdzie masz założony ten swój zawór 3d. Narysuj schemat. zawór jest właśnie tak założony że pomiędzy nim a kotłem jest wlasnie pompa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danremo.chorzele 26.04.2015 18:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 ja bym wlasnie nie dawal oddzielnej pompy na podlogowke i na grzejniki bo mysle ze na te 8 grzejnikow na 100m2 i 3 petle podlogowki do ogrzania 26m2 wystarczylaby moim zdaniem jedna pompa ale moge sie mylic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 26.04.2015 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 To jest schemat możliwości "Techa" a nie prawidłowej instalacji. Brak zabezpieczenia CO, brak zabezpieczenia CWU O jakich zabezpieczeniach mówisz? Chodzi o grupy bezpieczeństwa? brak pompy kotłowej Właśnie zastanawiałem się czy musi być i wydaje mi się, że nie bo i niby po co? powrót podłogówki wpięty za zaworem 3d ( w razie pracy samego ogrzewania podłogowego brak zabezpieczenia temp. powrotu do kotła a nikt poważny nie wsadzi na samą podłogówkę zaworu 4d o średnicy 6/4" lub 2" aby obieg kotłowy grzał grawitacyjnie) Niby racja, ale sytuacja mało prawdopodobna. Ja zawory mieszające dałbym odwrotnie w tym układzie. Czyli wyjście z kotła na 4D, a podłogówka na 3D? Faktycznie dużo lepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 27.04.2015 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 (edytowane) 1. Ogólnie tak. Zależy jaki układ otwarty czy zamknięty. 2. Powinno to działać na zasadzie laddomatu, a tam jest pompa. 3. Ale możliwa. 4. Myślę że tak właśnie powinno być. Edytowane 27 Kwietnia 2015 przez gersik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gersik 27.04.2015 05:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 ja bym wlasnie nie dawal oddzielnej pompy na podlogowke i na grzejniki bo mysle ze na te 8 grzejnikow na 100m2 i 3 petle podlogowki do ogrzania 26m2 wystarczylaby moim zdaniem jedna pompa ale moge sie mylic Jeśli wszystko dobrze grzeje to po co dokładać pompy? Narysuj schemat podłączenia kotła i instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teres1719510421 28.04.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 1. Ogólnie tak. Zależy jaki układ otwarty czy zamknięty. 2. Powinno to działać na zasadzie laddomatu, a tam jest pompa. 3. Ale możliwa. 4. Myślę że tak właśnie powinno być. Dzięki, nawet wcześniej nie wiedziałem co to ten Laddomat - fajna sprawa. Jeszcze wychwyciłem jeden błąd: pompa cyrkulacji powinna ściągać wodę do zbiornika, a nie pchać w instalację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majschi 01.05.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) Schemat jest jednym wielkim nieporozumieniem.Brak zabezpieczeń kotła.Brak ochrony powrotu. Źle wpięta cyrkulacja.Zawór 4d obsługujący samą podłogówkę jest nieporozumieniem I nie mam pojęcia co robi zawór 3d na powrocie z zasobnika i grzejników ponieważ żaden przewód z sterownika go nie obsłubuje (czyli jest dekoracją) Edytowane 1 Maja 2015 przez majschi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts