Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o zawór 4d i drugą pompę

danremo.chorzele

Recommended Posts

witam ponownie forumowiczów,

moze najpierw pokrótce opisze instalacje co w swoim domu..a wiec posiadam piec defro ekr 24 kW na ekogroszek. na chwile obecna ogrzewam powierzchnie jakas ok. 100 m2 tym piecem. dom jest nieocieplony pustak pustka i cegla jakies 40 cm. do instalacji mam podlaczonych 8 grzejnikow i 3 petle podlogowki o powierzchni lacznej jakies 26 m2. w ukladzie mam narazie jedna tylko pompe, od co i cwu jednoczesnie,bojler 120l oraz zawór 3d. i podejrzewam ze dlatego ze mam tylko jedna pompe od wszystkiego to nie moge przelaczyc pieca np na tryb LATO bo od razu piszczy ani ustawic priorytetu ze tylko CWU.

i moje pytanie brzmi wiec, czy warto zebym podlaczyl sobie druga pompe tylko od cwu i zainstalowal zawor 4D dodatkowo. i jesli chodzi o zawór 4d to jaki byscie mogli polecic,ale niekoniecznie z tej max gornej polki cenowej.

nie wiem tez czy dobrze mysle i czy jest to konieczne zebym sobie tak to popodlaczal ale wydaje mi sie ze piec i cala instalacja wtedy moglyby byc bardziej wydajne.

co o tym myslicie?

Twoja instalacja powinna wyglądać co najmniej tak: http://www.tech-reg.com/schematy/st-40-big.jpg

Podłogówka potrzebuje dużo mniejszych temperatur niż kaloryfery dlatego jest za zaworem 4D.

Brak u ciebie drugiej pompy jest powodem, dla którego nie możesz przełączyć w tryb lato.

Piszesz, że "na chwilę obecną" więc wnioskuję, że w przyszłości będzie więcej? Warto już powoli optymalizować instalację by później nie przyszło do przerabiania całości.

To jest schemat możliwości "Techa" a nie prawidłowej instalacji.

Brak zabezpieczenia CO, brak zabezpieczenia CWU, brak pompy kotłowej, powrót podłogówki wpięty za zaworem 3d ( w razie pracy samego ogrzewania podłogowego brak zabezpieczenia temp. powrotu do kotła a nikt poważny nie wsadzi na samą podłogówkę zaworu 4d o średnicy 6/4" lub 2" aby obieg kotłowy grzał grawitacyjnie). Ja zawory mieszające dałbym odwrotnie w tym układzie.

Ten schemat jest niepoważny. Zawór 3d jest pewnie stałoteperaturowy więc sam się otworzy ale powinna być między nim a kotłem pompa.

" danremo" gdzie masz założony ten swój zawór 3d. Narysuj schemat.

zawór jest właśnie tak założony że pomiędzy nim a kotłem jest wlasnie pompa

To jest schemat możliwości "Techa" a nie prawidłowej instalacji.

Brak zabezpieczenia CO, brak zabezpieczenia CWU

O jakich zabezpieczeniach mówisz? Chodzi o grupy bezpieczeństwa?

brak pompy kotłowej

Właśnie zastanawiałem się czy musi być i wydaje mi się, że nie bo i niby po co?

powrót podłogówki wpięty za zaworem 3d ( w razie pracy samego ogrzewania podłogowego brak zabezpieczenia temp. powrotu do kotła a nikt poważny nie wsadzi na samą podłogówkę zaworu 4d o średnicy 6/4" lub 2" aby obieg kotłowy grzał grawitacyjnie)

Niby racja, ale sytuacja mało prawdopodobna.

Ja zawory mieszające dałbym odwrotnie w tym układzie.

Czyli wyjście z kotła na 4D, a podłogówka na 3D? Faktycznie dużo lepsze rozwiązanie.

ja bym wlasnie nie dawal oddzielnej pompy na podlogowke i na grzejniki bo mysle ze na te 8 grzejnikow na 100m2 i 3 petle podlogowki do ogrzania 26m2 wystarczylaby moim zdaniem jedna pompa ale moge sie mylic

Jeśli wszystko dobrze grzeje to po co dokładać pompy? Narysuj schemat podłączenia kotła i instalacji.

1. Ogólnie tak. Zależy jaki układ otwarty czy zamknięty.

2. Powinno to działać na zasadzie laddomatu, a tam jest pompa.

3. Ale możliwa.

4. Myślę że tak właśnie powinno być.

Dzięki, nawet wcześniej nie wiedziałem co to ten Laddomat - fajna sprawa.

Jeszcze wychwyciłem jeden błąd: pompa cyrkulacji powinna ściągać wodę do zbiornika, a nie pchać w instalację.

Schemat jest jednym wielkim nieporozumieniem.

Brak zabezpieczeń kotła.

Brak ochrony powrotu.

Źle wpięta cyrkulacja.

Zawór 4d obsługujący samą podłogówkę jest nieporozumieniem

I nie mam pojęcia co robi zawór 3d na powrocie z zasobnika i grzejników ponieważ żaden przewód z sterownika go nie obsłubuje (czyli jest dekoracją)

Edytowane przez majschi