Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzewa sąsiada na mojej działce

DeViL1990

Recommended Posts

Witam,

Mam problem z sąsiadem, który chciałbym rozwiązać. Może zacznę od ogólnego opisu. Mam samotnego sąsiada, który jest bardzo uciążliwy zarówno dla mnie jak i drugiego sąsiada. Jakiś czas temu zalał mi kwasem samochód i połowa jest do malowania :( Niestety policja nic z tym nie może zrobić, bo sprawca nie został przyłapany na gorącym uczynku. Ale wróćmy do tematu. Ten sąsiad ma na swojej działce drzewa iglaste, które są już bardzo wysokie (ok. 5m) bardzo blisko granicy działki/ogrodzenia. Jedno z nich przechyliło się na moją stronę i "opiera" się o ogrodzenie. Mnóstwo gałęzi wystaje na moją stronę. Korzenie tych drzew destrukcyjne wpływają na utwardzoną powierzchnię. Co zrobić w takiej sytuacji? Trochę czytałem, ale już sam nie wiem. W takim układzie najlepszym wyjściem byłoby, aby na swój koszt wyciął te drzewa i postawiłbym taki sam płot jak jego drugi sąsiad. Betonowy na max wysokość (4 segmenty).

Dodam, że chciałem z Nim tą sprawę załatwić polubownie, ale z tym człowiekiem nie ma rozmowy.

Z góry bardzo dziękuję za porady.

Pozdrawiam

Witam,

Mam problem z sąsiadem, który chciałbym rozwiązać. Może zacznę od ogólnego opisu. Mam samotnego sąsiada, który jest bardzo uciążliwy zarówno dla mnie jak i drugiego sąsiada. Jakiś czas temu zalał mi kwasem samochód i połowa jest do malowania :( Niestety policja nic z tym nie może zrobić, bo sprawca nie został przyłapany na gorącym uczynku. Ale wróćmy do tematu. Ten sąsiad ma na swojej działce drzewa iglaste, które są już bardzo wysokie (ok. 5m) bardzo blisko granicy działki/ogrodzenia. Jedno z nich przechyliło się na moją stronę i "opiera" się o ogrodzenie. Mnóstwo gałęzi wystaje na moją stronę. Korzenie tych drzew destrukcyjne wpływają na utwardzoną powierzchnię. Co zrobić w takiej sytuacji? Trochę czytałem, ale już sam nie wiem. W takim układzie najlepszym wyjściem byłoby, aby na swój koszt wyciął te drzewa i postawiłbym taki sam płot jak jego drugi sąsiad. Betonowy na max wysokość (4 segmenty).

Dodam, że chciałem z Nim tą sprawę załatwić polubownie, ale z tym człowiekiem nie ma rozmowy.

Z góry bardzo dziękuję za porady.

Pozdrawiam

Zanim cokolwiek zrobisz może zamontuj kamerę z podczerwienią z nagrywaniem, zrób Co ci wolno zgodnie z prawem, może sąsiad zrobi coś głupiego i dostanie nauczkę.

Właśnie myślałem nad kamerami. Czy znacie coś godnego polecenia? Uda się zmieścić w 2000zł? Myślałem nad dwoma kamerami. Zasięg 20-25m w zupełności wystarczy.

Za 2 tyś zł to kupisz profesjonalne kamery. Wpisz w znanym portalu "Zestaw BCS", znajdziesz kompletny zestaw z kamerami, rejestratorem i dyskiem twardym. W tej cenie to masz zestaw z 8 kamerami. Jeżeli stawiasz na jakość to poszukaj kamery BCS w cenie ~600 zł za sztukę + rejestrator.

Czy aby na pewno? Nie muszę mu przypadkiem w pierwszej kolejności wysłać listu za potwierdzeniem odbioru z wyznaczeniem terminu wycinki przez Niego? Jeżeli nie zrobi tego w wyznaczonym przeze mnie terminie, chyba dopiero wtedy mogę samemu to zrobić. Zgadza się?

korzenie możesz ciąć bez pytania. Napisz pismo litem poleconym wyślij i napisz że ma 2 tygodnie na wycięcie drzew zwisających po twoje stronie. JEżeli nie zrobi tego tnij równo. Przed pracami i po pracach zrób zdjęcia.