Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z pękającym dysperbitem

Grzecholl

Recommended Posts

Witam Wszystkich

Proszę o poradę odnośnie hydroizolacji ścian fundamentowych.

Ściany funamentowe wykonane z pustaków szalunkowych zalanych betonem B30 W8 (dłuższa historia dlaczego dałem B30). Stoją na ławie z B25 W8.

Między ławą a ścianą jest papa termozgrzewalna.

Dwa dni temu wykonawca zaciągnął ściany klejem do styropianu, żeby je wyrównać i po wyschnięciu pomalował dość obficie Dysperbitem (Izolex).

Wczoraj zauważyłem, że w kątach, gdzie była gruba warstwa dysperbitu, na styku ławy i ściany ( tylko od środka funadmentów, ponieważ na zewnątrz jest wyoblenie) dysperbit jest mocno spękany i izolacja jest nieszczelna. Na samych ścianach dość dobrze to wygląda i w moim odczuciu jest szczelnie (widać i czuć pod ręką dysperbit a nie nasiąkniety dysperbitem beton).

Fundamenty są posadowione na gruncie nieprzepuszczlanym (glina) i będzie wykonany drenaż opaskowy, wody gruntowej brak.

Po przeczytaniu "instrukcji obsługi" Dysperbitu widzę, że powinno się zastosować tkaninę techniczną zatopioną w dysperbit w narożnikach oraz, że powinny być dwie warstwy dysperbitu. Szkoda, że wykonawca nie zadał sobie trudu przeczytania instrukcji przed pomalowaniem, choć może zadał i stwierdził, że w powyższych warunkach jest to mało istotne.

Ponieważ jestem pod presją czsu i pogody moje pytanie jest następujące:

Czy będzie błędem pozostawienie tego jak jest (biorąc pod uwagę brak wód gruntowych, drenaż, beton W8 i dość szczelną powłokę na samych ścianach), czy powinienem nakazać wykonawcy oczyszczenie kątów ze spękanego dysperbitu, zatopienie tkaniny oraz nałożenie drugiej warstwy na całe ściany z obu stron?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam,

Grzegorz

Edytowane przez Grzecholl

Dysperbit nie powinien pękać jeżeli jest nakladany w cienkich warstwach. Ewidentnie winny jest wykonawca.

Ja bym zmusił wykonawce to zrobienia poprawek w narożnikach. Dał kolejną warstwę z siatką. napewno warto zaszpachlowac rysy.

Być może nie jest to bardzo potrzebne ale głupio wydac kupę kasy na hydroizolacje bo to aby jej nie mieć.