JannaM 25.04.2015 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Okno jest uchylne i wczoraj było uchylone - klamka w pozycji pionowej. Nie mogę zamknąć okna całkowicie, ponieważ blokuje się gdy klamka jest w pozycji "na przewietrzanie". Jak sobie z tym poradzić? [ATTACH=CONFIG]314512[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]314513[/ATTACH] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.04.2015 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Mały eksperyment: Post-pytanie powyżej wczoraj pojawił się na Forum Eksperckim Oknoplastu (jest wyszczególnione jako podforum wyżej, nad wątkami przyklejonymi) . Tak sobie myślę, że nowa forumowiczka ani szybko a tym bardziej konkretnie tam nie uzyska pomocy, więc przekopiowałem jej pytanie do "normalnego", naszego forum. Pomożecie? Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez finlandia uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 26.04.2015 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Postaram się to wyjaśnić najbardziej łopatologicznie jak potrafię. Cały szkopuł polega na kilkucentymetrowej, ruchomej "blaszce" przytwierdzonej do ramienia rozwórki - element przykręcony poziomo do skrzydła, na górze - i trzymającej rozwórkę. W tejże blaszce, od spodu jest małe uwypuklenie, które wciska "pipsztoł" odpowiedzialny za to, aby przy uchylonym oknie nie majstrować klamką. Jak to uwypuklenie się wytrze to nie może wcisnąć pipsztoła i klamka stoi nieruchomo. Problem polega też na tym, że tego czy jest to wytarte, nie widać z góry przy uchylonym oknie, bowiem jest to od spodu tej małej blaszki... ale można to namacać - jak się wie gdzie włożyć palce. Tak czy inaczej zawołaj fachowca- ramię rozwórki jest do wymiany, chociaż niektórzy pozbywają się tej blokady w pewien, niezalecany sposób. ps. ramie rozwórki nazywane jest rozwórką u innych okuciowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.04.2015 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Hmm.. .może laik zrozumie, bo ja się jedynie domyślam o co CI chodziło A nie jest tak, że skrzyło mocno opadło i grzybek wpiera o zaczep? Wówczas dobrym testem byłaby próba przekręcania klamki przy jednoczesnym podnoszeniu skrzydła.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.04.2015 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 ....... ale można to namacać - jak się wie gdzie włożyć palce. .....mam amnezję, zapomniałem co to okna i z czym je się je Jedyne stary co do mnie dotarło to tylko te, zacytowane, słowa A na serio - bez wizyty kogoś kto zajmuje się serwisowaniem okien sie nie obejdzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 27.04.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 mam amnezję, zapomniałem co to okna i z czym je się je Jedyne stary co do mnie dotarło to tylko te, zacytowane, słowa A na serio - bez wizyty kogoś kto zajmuje się serwisowaniem okien sie nie obejdzie Kierunek myślenia masz jeszcze właściwy.... oczywiście miałem na myśli wezwanie serwisu. Aby zrozumieć co chciałem powiedzieć w poprzednim wątku należy patrzeć z góry na uchylone okno i wszystko stanie się jasne, bowiem jest tam tylko jedna"kilkucentymetrowa, ruchoma blaszka" która ma uwypuklenie pod spodem. Zdjęcie przykładowego ramienia rozwórki ze strony producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 27.04.2015 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 i co ta blaszka robi ? bo po paluszku to w tym wypadku się nie da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
IVO333 27.04.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Jako że pasjonuję się grafiką nie mniej niż majsterkowaniem przy okuciach pozwoliłem sobie przy pomocy zaawansowanego oprogramowania graficznego stworzyć ilustrację do elaboratu kolegi o nicku "niemłody" czy jakoś tam podobnie Z właściwą sobie skromnością przyjmuję oklaski i inne wyrazy uznania A blaszkę faktycznie można usunąć, kilkakrotnie praktykowane i działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stary 27.04.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 I tak oto wspólnymi siłami dało się opisać i jakże zobrazować chyba najczęściej występujący przypadek zablokowania skrzydła w pozycji uchylnej....co wcale nie oznacza, że autor tego wątku doświadczył tego problemu u siebie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 28.04.2015 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 I tak oto wspólnymi siłami.. ....bez używania paluszka..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts