kanijczyk 26.04.2015 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Witam.Wczoraj ekipa w postawiła ściany parteru. Kierownik budowy stwierdził, że jest wszystko ok. wymurowane. Dzis mnie krew zalała gdy zobaczyłem, że w wielu miejscach w poziomie ma zaprawy!!! Czyli w tych miejscach bloczki po prostu sobie leżą jeden na drugim (kartkę papieru można przecisnąć na drugą stronę ściany), a są to ściany nośne!!!Kierownik budowy nie odbiera telefonu, a mnie szlag trafia!Czy w takim wypadku jedyną opcją jest rozebranie ściany i położenie jej od nowa?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.04.2015 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Kierownik budowy nie odbiera telefonu, a mnie szlag trafia! Napij się piwa i poczekaj do jutra. Pewnie odbierze telefon. Budujesz na zaprawie czy na kleju? Tam nie ma zaprawy czy sie "odkleiła" od bloczka i jest szczelina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanijczyk 26.04.2015 11:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 W tych miejscach po prostu nie ma zaprawy. Chcieli chyba by bylo szybciej i nie dali zaprawy, po prostu bloczek leż na bloczku.Osobna sprawa jest taka, ze wykonawca mial to murować na klej, który sam zalatwi. Od budowy mieszkam daleko i akurat nie bylem w stanie przyjechać i skontrolować czym murują. Okazało się, że murowali zaprawą murarską do silikatów i betonu komórkowego Atlas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 26.04.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Czegoś nie rozumiem kupiłeś najdroższy materiał w kategorii gazobeton Ytong i pozwalasz na jakąś przypadkową zaprawę ? Jak wykonują fugi pionowe? Nie wyobrażam sobie braku spoiny poziomej w bloczkach. Jak oni wychodzą z poziomami? cały rząd nie ma spoiny? Jeżeli masz bloczki przeznaczone do kleju należy je kleić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanijczyk 26.04.2015 12:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Co do najdroższego materiału to akurat trafiłem na taką promocję, ze Ytong byl porównywalny cenowo do każdego innego betonu komórkowego.Co do zaprawy to oczywiście dalem ciała i nie przypilnowałem ekipy, która miała wyraźne polecenie, ze robic mają na klej. Po dwóch dniach jak przyjechałem na budowę to sie okazało, że użyli tego:http://www.atlas.com.pl/pl/produkty/grupa/148/16/98/433/ATLAS_SILMUR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanijczyk 26.04.2015 12:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Zanim porozmawiam z kierownikiem bud. chciałem po prostu zasięgnąć rady bardziej doświadczonych użytkowników. Czy jedynym wyjściem w takiej sytuacji jest rozbiórka ścian? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.04.2015 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Zanim porozmawiam z kierownikiem bud. chciałem po prostu zasięgnąć rady bardziej doświadczonych użytkowników. Czy jedynym wyjściem w takiej sytuacji jest rozbiórka ścian? Tak, nie da się inaczej, w tym miejscu brak jest prawidłowego przenoszenia obciążenie i zapewne mur pęknie co będzie widać na tyku (wewnątrz domu) .Jeśli tak murują to zapewne nie tylko w tym miejscu - czym Cię muszę zmartwić A może to ta ekipa u Ciebie muruje/buduje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 26.04.2015 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Niestety, to się często zdarza. Typowy błąd to brak zaprawy w szczelinach pionowych w miejscu gdzie bloczek był docinany a nie mocowany na pióro - wpust. Gdy bloczek był docinany trzeba w szczelinę pionową dać klej do ytonga. Natomiast co do spoin poziomych to może dali mniej kleju i nie widać go od zewnątrz . Często jest tak, że niedbale położą i rozprowadzą niewielka ilość kleju na bloczku i brakuje go w rogach przy końcu bloczka.U mnie w jednym miejscu tynk pękł wewnątrz domu. Może właśnie dlatego.Zrób test . Niech jedna osoba świeć gdy jest ciemno po ścianach wewnątrz domu, druga z zewnątrz będzie widziała, gdzie brakuje kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanijczyk 26.04.2015 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Niestety, to się często zdarza. Typowy błąd to brak zaprawy w szczelinach pionowych w miejscu gdzie bloczek był docinany a nie mocowany na pióro - wpust. Gdy bloczek był docinany trzeba w szczelinę pionową dać klej do ytonga. Natomiast co do spoin poziomych to może dali mniej kleju i nie widać go od zewnątrz . Często jest tak, że niedbale położą i rozprowadzą niewielka ilość kleju na bloczku i brakuje go w rogach przy końcu bloczka. U mnie w jednym miejscu tynk pękł wewnątrz domu. Może właśnie dlatego. Zrób test . Niech jedna osoba świeć gdy jest ciemno po ścianach wewnątrz domu, druga z zewnątrz będzie widziała, gdzie brakuje kleju. Po co mam robić ten test ze światłem? Przecież wyraźnie napisałem w pierwszym poście, że pod niektórymi bloczkami w poziomie nie ma w ogóle zaprawy na całej długości bloczka, albo i dalej. Kartkę papieru można włożyć w tą szczelinę i po drugiej stronie ściany wyciągnąć! Czyli tak jakby ułożyli kolejną warstwę bloczków nie dająć w ogóle zaprawy w poziomie. I takich miejsc jest bardzo dużo w tych ścianach parteru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ezg2014 26.04.2015 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Żeby zobaczyć wszystkie nawet najdrobniejsze takie miejsca... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kanijczyk 26.04.2015 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Żeby zobaczyć wszystkie nawet najdrobniejsze takie miejsca... Ok. Zrobię taki test. Teraz na oko w ok. 30% ściany brak jest całkowity poziomego wypełnienia między bloczkami. Załóżmy, że po zrobieniu Twojego testu wartość ta wzrośnie do 50%. Co mi daje ta wiedza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 26.04.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Ok. Zrobię taki test. Teraz na oko w ok. 30% ściany brak jest całkowity poziomego wypełnienia między bloczkami. Załóżmy, że po zrobieniu Twojego testu wartość ta wzrośnie do 50%. Co mi daje ta wiedza? Zapewne o tyle musisz wziąć więcej środków na uspokojenie przed rozmową z wykonawcą. A tak bez kpin to szczerze współczuje , że takie partactwo coś daje?zastanawiam się dlaczego?może z "Twoją pomocą" budują inny dom?i materiały są wspólne - to tylko przychodzi mi do głowy bo czas?wątpię przecież taką zaprawę układa się maszynką do połączeń cienkowarstwowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aiki 26.04.2015 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Jeśli faktycznie tak zrobili jak napisane to bym się z nimi pożegnał. Chamstwo do potęgi. Ja nawet bym nie wpadł na taki pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts