Grzecholl 26.04.2015 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 (edytowane) Witam Wszystkich Mam pewien dylemat odnośnie wykonania drenażu opaskowego i proszę o pomoc.Budynek jest posadowiony na zboczu o spadku ok. 1m na długości budynku. Poziom posadownia miał być 1,8 poniżej poziomu zero ze względu na spadek działki i warunki geologiczne (według badan geologicznych warstwa gleby w dolnej części budynku miała mieć 0,6m grubości).Podczas wykonywania ścian fundamentowych okazało się, że wykonawca błędnie posadowił budynek ok. 20 cm za płytko.Konsultowałem sprawę ze znajomym doświadczonym konstruktorem, który po zapoznaniu się z projektem i ocenie gruntu na żywo, stwierdził, że można kontynuować prace (strefy przemarzania będą zachowane, dół budynku będzie obsypany)Ławy plus podbetonka są posadowione na glinie z drobnymi przerostami organicznymi, ale taki sam grunt byłby przy niższym posadowieniuGdyby powyższy opis był niejasny to problematyczną częścią jest dolna część budynku, czyli ta gdzie budynek jest płycej posadowiony w rodzimym gruncie.W planie miałem wykonanie drenażu opaskowego dookoła budynku (brak wód gruntowych, grunt nieprzepuszczalny), ale mam wątpliwości po wyobrażeniu sobie jak woda z górnej części drenażu spływa do dołu i de facto ten drenaż może więcej doprowadzać wody niż odprowadzać z fundamentów na dole budynku. Czy nie lepiej byłoby wykonać drenaż tylko w górnej i bocznej części budynku a na dole drenaż spiąć rurą kanalizacyjną odsuniętą od dolnej krawędzi budynku? PozdrawiamGrzegorz Edytowane 26 Kwietnia 2015 przez Grzecholl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
peter 7474 26.04.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Witam mam podobne warunki co Ty ,Mój znajomy kierownik z uprawnieniami poradził mi żeby cały drenaż zrobić w koło budynku odsunięty od ściany ok 1m. Ale poczekajmy co napiszą znawcy tematu .pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzecholl 26.04.2015 18:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Dziękuję za odpowiedź. Z tego co się orientuję to przy gruntach nieprzepuszczalnych drenaż obsypuje się również gruntem nieprzepuszczalnym i głównym źródłem wody jaka może się pojawić w drenażu jest woda która przesączy się przy ścianie fundamentowej. Zatem wykonanie drenażu w odległości metra od funamentów nie bardzo ma sens (przy założeniu, że źródłem wody jest woda opadowa a nie gruntowa). Proszę mnie poprawić jesli się mylę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 26.04.2015 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Uno momento, czy uspokojenie błędnej skołatanej rozterkami technicznymi duszyczki- przez wykonanie drenażu ..który będzie działał z czasem jak wycinarka wodna. Woda to wredny gad, w ruchu zabiera cząstki gruntu, aby tego nie robiła, musi płynąć naprawdę wolno.Drenaż należy wykonać przy fundamencie, oraz zasyp do samej góry, oraz woda opadowa ze spadkiem od budynku.W tedy działa jak należy, oraz sam spadek drenażu 2-5mm na 1mb drenażu tzw 0,5%. A już broń Boże dawać wodę z rynien do drenażu. Ja wykonałem dren z rury PCV z pełnym dnem, otwory są tylko po bokach ..na 330st obwodu rury, przez co woda nie ma przeszkód od spokojnego spływu.Wg mnie zrobienie drenażu na lata, jest sprawa dość trudną, szczególnie że pozorna prostota, daje pole do poniesienia się chęci od walenie lipy.Pierwsza odwałka, to brak geowłókniny, kolejna nadmierny spadek drenażu, zagłębienie się niżej niż poziom posadowienia budynku, brak studni rewizyjnych. Opadową wodę od budynku oddala się odpowiednio kształtowaną opaską żwirową - a pod nią folia co by erozji nie powodowała wredna woda ..moż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzecholl 26.04.2015 21:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Chyba nie wyraziłem się jasno. Nie mam zamiaru odprowadzać wody opadowej przez drenaż i to co napisałeś w powyższym poście jest mi znane. Moja obawa z wykonywaniem drenazu przy dolej krawędzi budynku jest związana z nasączaniem gliny pod ławą i obawą, że ów nasączona glina się uplastyczni. Poczytałem trochę i to chyba tak niedziała, więc raczej wykonam drenaż klasycznie dookoła.Odnośnie wycinarki wodnej, jak prawidłowo wykonać drenaż przy schodku na fundamencie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts