Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

szkło piankowe pod płytę fundamentową

kolo004

Recommended Posts

Ja chciałem robić na szkle. Ale zdecydował rachunek ekonomiczny. Mimo, że jestem z południa Polski i do Czech blisko to te zakłady co produkują szkło piankowe są koło Karlove Vary lub w Niemczech i koszt transportu do mnie wychodził koło 4 tyś zł. Polskie firmy transportowe były trochę tańsze. Cena za samo szkło była w przedziale 40-50 euro m3 o ile dobrze pamiętam.

Dziś bym chyba zaryzykował to szkło. Trochę roboty z układaniem styro i robieniem opaski jednak jest...

Edytowane przez hajnel

Czeskie podobno gorszej jakości jest. Ja kupuje w geocell od polskiego dystrybutora za 48 euro ale w tej walucie bo inaczej przewalutowanie wchodzi i transport załatwiam samemu żeby obniżyć koszty bo można złożyć zlecenia jak samochody zjeżdżają na święta lub dłuższe weekendy wtedy jest taniej.

Najlepiej żeby firma co robi płytę zamówiła na siebie bo wtedy 8% podatek więc jeszcze taniej wyjdzie ale znowu brać brygadę do robienia płyty u mnie to straszna strata pieniędzy bo przy szkle należy je wyspać i wyrównać i tyle :) także profanacja płacić za robociznę.

Szkła bym do końca nie użył akurat pod płytę, ale w miejsca gdzie potrzeba ciepłej zasypki.

Prosty fakt burzy koncepcję szkła piankowego, jako izolatora pod dom jest średnio 2x lepiej przewodzący niż EPS/ XPS

w cenie XPS'a stąd aby mieć efekt 30cm izolacji z XPS"a potrzeba dać ekwiwalent w szkle 60cm ..

Okolice Krakowa 54 albo 68 m3 - jeszcze się zastanawiam czy zrobić 30 cm czy 40 nie lepiej ale się nie mogę dowiedzieć jak ten pumex ze szkła funkcjonuje.

brałeś pod uwagę stopień zagęszczenia? 1,3

Szkła bym do końca nie użył akurat pod płytę, ale w miejsca gdzie potrzeba ciepłej zasypki.

Prosty fakt burzy koncepcję szkła piankowego, jako izolatora pod dom jest średnio 2x lepiej przewodzący niż EPS/ XPS

w cenie XPS'a stąd aby mieć efekt 30cm izolacji z XPS"a potrzeba dać ekwiwalent w szkle 60cm ..

to fakt, że trzeba robić dwa razy grubsza warstwę, ale ma swoje inne zalety :)

tak to już jest z zagęszczeniem 1,3 i mam przeliczona izolację razy dwa także te wielkości 54 lub 68 m3 zależą od ceny no i pośrednio transport też. Generalnie wszyscy zalecają 40 cm.

Do xps nie ma porównania bo szkło się rozprowadza grabiami i lekko ubijarką z raz, dwa i już.

A jaką masz pracę przy XPS ;) Powodzenia życzę z xps

Szkło piankowe, samo w sobie może stać wieki w wodzie i nic mu nie będzie, ale co z moją izolacją w tedy.

Mam szczególnie trudne warunki wodne, ryzyko tego że izolacja będzie stała w wodzie, jest bardzo duże.

Jeśli płyty XPS'a starannie ułożę, co zrobić muszę, to woda będzie miała znikomą ilość miejsca.

Ale mam już zadanie dla szkła piankowego, obsypanie fundamentów..dodatkowo, jako zabezpieczenie przed

gryzoniami, zamiast, sypać "zimny" tłuczeń .. każdy gratis się liczy.

Absolutnie nie negują izolacji, ze szkła piankowego, po prostu nie łapię się na amen jednego materiału.

Nie pozwala mi skromna wiedza, aby definitywnie przekreślić dany materiał.

Szkło piankowe, samo w sobie może stać wieki w wodzie i nic mu nie będzie, ale co z moją izolacją w tedy.

Mam szczególnie trudne warunki wodne, ryzyko tego że izolacja będzie stała w wodzie, jest bardzo duże.

Jeśli płyty XPS'a starannie ułożę, co zrobić muszę, to woda będzie miała znikomą ilość miejsca.

A jak z drenażem u Ciebie, za dużo wody i nie da rady?

Ale mam już zadanie dla szkła piankowego, obsypanie fundamentów..dodatkowo, jako zabezpieczenie przed

gryzoniami, zamiast, sypać "zimny" tłuczeń .. każdy gratis się liczy.

Absolutnie nie negują izolacji, ze szkła piankowego, po prostu nie łapię się na amen jednego materiału.

Nie pozwala mi skromna wiedza, aby definitywnie przekreślić dany materiał.

Mnie właśnie przekonują te dodatkowe (oprócz termoizolacji) właściwości szkła piankowego, ale jak nie znajdę dobrej ceny, to pewnie też xps...

A jak z drenażem u Ciebie, za dużo wody i nie da rady?
u mnie wysoka szkoła kombinacji, niby jest miejsce na 20cm spadku co spokojnie starczy na 0,5 -1 % spadku do przydrożnej fosy, inaczej muszę w raz z wymianą rury od wody, umieścić gratisa, który odprowadzi

do niższego punktu. Kolejna sprawa 30cm izolacji z XPS'a / EPS'a = ~50-60 izolacji ze szkła piankowego.

Nie neguję, bo jak pisałem materiał mnie się podoba, a jako że z nijakim producentem, czegokolwiek mnie nie łączy, to dobieram obiektywnie potrzebne mi materiały.

Nie mniej, zasypka około domowa pewnie z tego będzie materiału.

• 1 month później...
  • 1 year później...