p.kaldonski95 27.04.2015 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Witam na forum jestem od dziś ponieważ jestem młody i mam duży problem jakej firmy tynk wybrać. Zacznę od początku. Dom mojej babci był kupiony 15 lat temu (budynek z cegły bez piwnicy znajduje się na wsi, dopiero 3 lata temu zrobione było ocieplenie że styropianu, dach robimy na te wakacje (tzn. Chcemy wynająć jakaś firmę ale założę nowy post w odpowiednim dziale) i chcialbym sam zrobić tynk (skończyłem rok temu 3 letnia szkołę budowlaną nigdy nue miałem doczynienia z barankiem ale myślę że sobie poradzę) Jak każdy podejrzewa w domu na parterze jest w niektórych miejscach grzyb dlatego właśnie tynk silikonowy żeby zabezpieczyć bardziej ściany tynki wewnętrzne bd kuł, cegły wysuszę potem coś na grzyba i szkło wodne a na to płyty g-k na klej co o tym myslicie? Wracając do tematu czytem większość tematów na temat jakiej firmy tynk ale są dość stare i wiele się zmieniło. Chcę tynk silikonowy tani a dobry w kolorze pomarańczowym myślałem o ceresit ct74 (ktoś się może orientuje jaka dopłata jest za kolor grupy B w ceresicie) jeżeli coś pokrecilem bądź jest niezrozumiałe napiszcie poprawie bądźcie wyrozumiali dopiero się uczę a praktyki w szkole nic mi nie dały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 27.04.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Krótka piłka: zwykle cena = jakość. Akryl Dryvita jest na takim poziomie że żaden mu nie dorówna, a cena. Ekhm... odpowiednia. Z innych - np Caparol - tu technnologia NQG i kilka innych. Pytanie tylko ile ty masz kasy i co chcesz za to osiągnąć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exorcist365 27.04.2015 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Nie jestem ani wykonawca ani budowlancem, ale za pol miesiaca beda mi ocieplac i od roku temat ocieplen wydaje mi sie dobrze poznalem. Pare kilometrow odemnie wlasnie 2 lata temu kładli ceresita silikonowego i jak narazie inwestorzy sa bardzo zadowoleni. Wg mnie bo tez sie zastanawialem nad stosunkiem cena/jakosc ceresit to nie taki zly wybor. U mnie w okolicy jeśli u inwestora bieda nie piszczy to kładzą najczęsciej Kabe albo Baumit, ja bede dawał Bolixa 270 m kw Krótka piłka: zwykle cena = jakość. Akryl Dryvita jest na takim poziomie że żaden mu nie dorówna, a cena. Ekhm... odpowiednia. Z innych - np Caparol - tu technnologia NQG i kilka innych. Pytanie tylko ile ty masz kasy i co chcesz za to osiągnąć... Kolega pytał o tynk silikonowy. Poza tym na tym forum to ciągle Caparol, albo Dryvit i Sto. To sie robi nudne jak to czytam. Wiadomo, że każdy by chciał najlepszy tynk, ale ludzie nie mają tyle kasy. Z kontekstu można wyczytać, że kolega pieniędzmi niepachnie a tu od razu najdroższe produkty. Jesteś wykonawcą i sie znasz to poradziłbyś coś chłopakowi nie tak drogiego, a w miare jakościowego. Też bym sobie położył Dryvita, 400 m kw kostki brukowej po 100 zl za m kw, 250 metrow bierzacych ogrodzenia kutego fi 14, slupki i podmurowka z klinkieru, dom pustak poryzowany.....może za 10 lat wróciłbym do Polski sory Balto ale sie zbulwersowalem na koniec dnia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.04.2015 04:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Jesteś wykonawcą i sie znasz to poradziłbyś coś chłopakowi nie tak drogiego, a w miare jakościowego. Jakości tynków nie jest w stanie zweryfikować ani wykonawca ani sprzedawca. Dwa parametry które weryfikuje wykonawca to czy tynk dobrze się nakłada i jaką ma "działę" od kubełka. Dla końcowego Klienta bez znaczenia. W Polsce jest 3 wiodących jakościowo producentów tynków. Cała reszta to w zasadzie to jedna półka gdzie tynki są bardzo średniej jakości. Lub fatalne. Ale o tym się przekonasz po 5 latach od położenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.04.2015 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Jakości tynków nie jest w stanie zweryfikować ani wykonawca ani sprzedawca. Dwa parametry które weryfikuje wykonawca to czy tynk dobrze się nakłada i jaką ma "działę" od kubełka. Dla końcowego Klienta bez znaczenia. W Polsce jest 3 wiodących jakościowo producentów tynków. Cała reszta to w zasadzie to jedna półka gdzie tynki są bardzo średniej jakości. Lub fatalne. Ale o tym się przekonasz po 5 latach od położenia. grubo Panie GRUUUUUBO A jakich to 3 wiodacych jakosciowo producentow masz na mysli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.04.2015 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Tych co irytują Kolegę wyżej. Żeby nie pogłębiać jego irytacji nie wymieniłem ich z nazwy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 28.04.2015 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Tych co irytują Kolegę wyżej. Żeby nie pogłębiać jego irytacji nie wymieniłem ich z nazwy. A możesz wymienić jestem na etapie decyzji;) opcje mam dwie mineralny + malowanie(robocizna droższa o 2 tys.) lub silikonowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.04.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 mineralny malowany - moim zdaniem najlepsza opcja. Dryvit Sto I Caparol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 28.04.2015 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 A kabe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.04.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Kaśka73 - moja stopka tez nie jest przypadkowa. Zadajesz pytanie i dostajesz od colignona precyzyjna odpowiedz. Dopytujesz o producenta spoza tej listy. Nikt Ci nie napisze konkretow w tej sprawie, bo nikt nie bedzie sie z nimi po sadach wloczol.Ja opinie osobiscie o Kabe mam bardzo slaba, moze nie o samych produktach, co o wszystkim co jest wokol: polityka, podejscie, nastawienie na "sprzedaz za wszelka cene", kiepskie tak na prawde doradztwo techniczne. Tyle ze to sa cechy personalne osob z ktorymi mialem przyjemnosc miec do czynienia. Wiec tak na dobra sprawe nie samej firmy, a osob w niej zatrudnionych.No i jeszcze jedna kwestia... ceny.... Kabe + ich system barwienia zazwyczaj wychodzi drozej niz Caparol.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 28.04.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 (edytowane) To jeszcze zapytam o produkty caparola. Edytowane 5 Lutego 2016 przez Kaśka73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.04.2015 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 jezeli jest rowne i bez pekniec - odpylic, i putzgrunt 610 i tynk: AMphisilan FP lub Thermosan NQG lub Carboporputz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kaśka73 28.04.2015 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Ok a do wklejania opasek okiennych co kupić. Opaski ze styropianu 2 lub 3 cm ( jaka grubość optymalnie czy xps to przesada?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.04.2015 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 eps 100 na klej w piance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sokratis 28.04.2015 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 A Foveo Tech? Poza tym co myślicie na temat tynków silikonowo - silikatowych, bo właśnie w ofercie wcześniej wspomnianej firmy widziałem coś takiego. Tynki silikatowe są również cenione ze względu na swoje właściwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 28.04.2015 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Czy są jakieś wytyczne kiedy ma być malowany tynk mineralny chodzi o czas od położenia ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.04.2015 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Czy są jakieś wytyczne kiedy ma być malowany tynk mineralny chodzi o czas od położenia ? nie wiem czy producenci takowe mają. Co najmniej miesiąc od połozenia. U mojego Brata niemalowany tynki wisi juz 5 rok. jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
exorcist365 28.04.2015 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 mineralny malowany - moim zdaniem najlepsza opcja. Dryvit Sto I Caparol. wiem, ze to do kaski, ale kolega kalodonski sie ucieszy, bedzie tanio yhm. Napewno podziekuje za pomoc, zalozyl temat a nikt mu niepomaga caparol,caparol caparol Jest tyle tematow a dowiedziec sie czegos porownujac tynki tutaj... caparol i koniec Napisze jak to wygladalo z mojego punktu chociaz nie jestem miarodajny, bo zwykle inwestor bierze wykonawce, a ten mu zalatwia towar, czesto ze swoja dzialka hehe. Ale do rzeczy. Robie elewacje blisko lasu, decyzja - ma byc w miare trwaly system i szybko grzyba czy brudu niezlapac - wybór pada na tynk silikonowy. Robota dopiero za rok - o dziwo pare ekip juz nie da rady. Szukanie solidnych robotnikow, pare wycen. Mam do dyspozycji 30 tys. Robocizna plus minus 11. Zostaje 19. Biore 10 wycen roznych producentow... wychodzi ze styropianem od 15,5 tysiaca do gruboooo ponad 20. Szuakm Dryvita bez gwarancji zeby kupic netto ale sie nieudalo. Decyzja pada na bolix bo chwala, dluga gwarancja (przymruzam oko ale moze cos to znaczy) i da sie na 8 procent. Przy calym systemie caparol, ktory niezmiescil sie w 19 tys niestety wychodzi mi taniej i to duzo, na tyle ze kupuje duzo lepszy i grubszy styropian. Na skladach oferuja zalezy co kto ma np. jakis tam Arsanit i rzeczywiscie z 20 domow w okolicy w akrylu to ma i wyglada po 6 latach ok, nikt nie placze, ale robie silikon wiec nie ryzykujmy. Jako ktos kto szuka tynku (rok do pol roku temu) zabraklo mi tu info o innych tynkach, tylko fighter wszsytko powie o caparalu bo tym handluje i chyba to lubi,a tak to nic, a sa inne tynki z jak to kolega ujal 'nizszej sredniej polki' - nie wiem po co to faworyzowanie, rozumiem ze sredniej wyzszej polki i sredniej nie ma, jest tylko swieta 3 dryvit sto cap.. i dlugo nic, srednia nizsza i reszta to bagno. Jakbym mial nadmiar kasy to bylby dryvit albo sto, albo caparol, jeszcze mam duzo do wykonczenia i decyzja padla na bolix. Porownujac to z caparolem wychodza mi 3 argumenty (opcja nie dla powiedzmy majetnych): 1. Roznice w cenie dam w styropian i bede mial cieplej zamiast pewniejszego tynku 2.Wieksze porawdopodobienstwo ze cos zlego z tynkiem sie stanie - pomijam ten argument (jak sie cos slyszy to tylko o zlym, zadko ktos zaklada temat osobny jna forach czy sieje lament w wiosce czy na miescie jesli ma ok tynk) i modle sie o w trakcie tej niby gwarancji w ktora srednio wierze 3. Najwazniejszy plus dla caparola - pewnie rok do max 3 lat elewacja bedzie wygladala ladniej i swiezej i dluzej grzyba czy brudu niezlapie powiedzmy. I oto sie glownie dla normalnego czlowieka decyzja rozbija. A tam, za 9 lat pomaluje sobie sam elewacje, zamiast za 11 caparola. Jako ktos kto szuka tu informacji na forum tylko fighter rzeczowo informuje o caparolu, dokladnie co i jak, jeden z najlepszych tynkow, ale na tym tez zarabia. Sory, ale gdzie reszta? Brakuje porownania powiedzmy 20 lub wiecej najczesciej uzywanych tynkow z podzialem na systemy, Wszedzie tylko Sto dryvit i caparol. Jest wiele tynkow moze troche gorszych, ale wcale nie tak zlych jakosciowo. Ktos pyta o jakis tynk i nigdy nikt odpowiedzi nieudzieli jakby to sie tylko nadawalo do szopy dla krolikow. Sa baumity, kreisele .... po majsterpole i inne cuda, ale jak tu czegos szukam to nie ma porownania zadnych parametrow, zaden wykonawca niepisze ze od..5 lat ten tynk kladzie i ludzie chwala i jak ktos jest dociekliwy to musi sam szukac i szperac bo tu niepomoga chyba ze ktos chce caparol. Tyle co wiem i widzialem to moge napisac w przeciwenstwie do innych innych tutaj: Arsanit jak jakis podstawowy kolor i w akrylu i nieblisko drogi to wg mnie sie oplaci zaoszczedzic, ktos zrobil Baumit akrylowy blisko lasu bo chcial zaoszcedzic - nie dal silikatu czy silikonu i juz po roku jakos elewacja zbrzydla. Paru wykonawcow powiedzialo mi ze caparol to juz najwyzsza polka i... po co chce przeplaca?? yyyy tyle Zycze udanych wyborow tynkow i duzo w kieszeni PS. Bede wdzieczny za opinie o bolixie silikonowym jesli ktos mial stycznosc, jak poloza to obiecuje ze za 4-5 lat dam swoja opinie jak to sie trzyma Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 28.04.2015 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Tynk si-si - to taki nie pies ni wydra - ktoś coś wymyślił i dał fajną reklamę...W kwestii malowania - wszelkie możliwe norny na cement podają wytrzymałości po 28 dniach, kiedy to formalnie przyjmuje się koniec czasu wiązania, którego to wytrzymałość przyrasta do końca życia produktu. Z drugiej strony charakterystyka poszczególnych rodzajów cementu mówi, że np tzw. I-ki mają ok 70-80 proc swej finalnej wytrzymałości po 7 dniach. Jeżeli producent nie zaleci inaczej - 28 dni to zawsze jest bezpieczny okres...Uwaga o jednej z moich wypowiedzi: technika stworzenia tynku mineralnego czy dowolnego innego nie należy do największych tajemnic świata, problemem jest tylko jakie składniki zostały użyte by go stworzyć...Można użyć tych z najwyższej półki a można i najtańszych. Nb - czemu nikt nie dziwi się temu, że kupując najtańsze klocki hamulcowe czy łożyska do samochodu za niecałe 50 zł, pojeździ na nich kilkanaście tysięcy a i nawet nie, a te oryginały lub ich zamienniki - zamyka temat na bardzo długo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin.sto1 29.04.2015 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Podepnę się do tematu bo mam podobne pytanie, szczególnie na fightera tu liczę: Dostałem wycenę na tynk Caparola z robocizną, mała parterówka dach czterospadowy, dom ocieplony styropianem, na to klej z siatką+klej, wszystko równo, 125m2ścianWykonawca chce za zagruntowanie+tynk silikatowy barwiony w masie 6800zł z jego materiałem (bez cokołów, ściany bez skomplikowanych elementów)Tynk zwykły (chyba mineralny) 5000zł. z jego materiałemWydaje mi się że to dużo. Mam inną ofertę za samą robociznę za 13zł/m2 , czyli 1625zł, mój materiał.Czy materiał jest taki drogi? Ile kosztuje grunt+tynk silikatowy na 125m2 domu? Kolor jasny żółty ecri, prawdopodobnie Curry 60 lub 90 z palety Caparola. Ktoś się orientuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts