Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jaki tynk silikonowy wybrać jakość /cena

Recommended Posts

• Odpowiedzi 60
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czy poradzę sobie z barankiem ? Jak każdy podejrzewa w domu na parterze jest w niektórych miejscach grzyb dlatego właśnie tynk silikonowy żeby zabezpieczyć bardziej ściany tynki wewnętrzne bd kuł, cegły wysuszę potem coś na grzyba i szkło wodne a na to płyty g-k na klej co o tym myślicie? ????

[

Edytowane przez p.kaldonski95

Ludzie kochani... albo macie dobrze albo macie tanio... Nie i to i to. Caparol i inne może, tani nie jest - ale dobry na pewno. Tani i dobry może być jedynie wtedy kiedy samemu się miesza takie tynki. O ile mienralkę da się zrobić o tyle silikony czy akryle to wysoka szkoła jazdy...

Podepnę się do tematu bo mam podobne pytanie, szczególnie na fightera tu liczę:

Dostałem wycenę na tynk Caparola z robocizną, mała parterówka dach czterospadowy, dom ocieplony styropianem, na to klej z siatką+klej, wszystko równo, 125m2ścian

Wykonawca chce za zagruntowanie+tynk silikatowy barwiony w masie 6800zł z jego materiałem (bez cokołów, ściany bez skomplikowanych elementów)

Tynk zwykły (chyba mineralny) 5000zł. z jego materiałem

Wydaje mi się że to dużo.

Mam inną ofertę za samą robociznę za 13zł/m2 , czyli 1625zł, mój materiał.

Czy materiał jest taki drogi? Ile kosztuje grunt+tynk silikatowy na 125m2 domu?

Kolor jasny żółty ecri, prawdopodobnie Curry 60 lub 90 z palety Caparola. Ktoś się orientuje?

Witam

pisząc o tynku silkatowym masz na myśli Sylitol Fassadenputz? W takim wypadku tak to dużo, wręcz nieprzyzwoicie dużo. Wiaderko Sylitolu 25kg około 180.5 zł z dostawą przy 12 wiaderkach, czyli na 120m2. Co do gruntu nie zdążyłem sprawdzić w firmie dopłaty do pigmentu ale 312 zł za 40 kg białego. teoretycznie wychodzi mniej ale dopłata do pigmentu jeszcze została.

Witam

pisząc o tynku silkatowym masz na myśli Sylitol Fassadenputz? W takim wypadku tak to dużo, wręcz nieprzyzwoicie dużo. Wiaderko Sylitolu 25kg około 180.5 zł z dostawą przy 12 wiaderkach, czyli na 120m2. Co do gruntu nie zdążyłem sprawdzić w firmie dopłaty do pigmentu ale 312 zł za 40 kg białego. teoretycznie wychodzi mniej ale dopłata do pigmentu jeszcze została.

Dzięki za info

Oferta była na tynku mineralnym z robocizną 5000zł, na silikatowym 6800 z robocizną. Na pewno Caparol silikonowy ale zapewne nie Carbopor czy NQG.

Gość ma firmę która robi duże budowy i albo chciał mnie nieźle skroić albo mu w ogóle nie zależało .Chyba liczył na łatwą kasę, opowieści o tym jakie ma rabaty w hurtowniach to niezła bajka była. Dziś mu podziękowałem.

Tynk kupię sam a położy mi ekipa od tynków wewnętrznych.

Czy ktoś się orientuje czy na szary klej mogę kłaść jasny grunt i tynk, nie będzie to przebijać?

Czy raczej trzeba przejechać przed tym trzecią warstwą kleju na białym cemencie?

grunt i tynk.

zadnych bialych klejow.

jest to po 1 bez sensu, po 2 3 warstwa oslabi uklad, po 3 podniesie koszty

a tak BTW: okolice Sierpca, Kuszwicy i Bydgoszczy wlasnie jakos tak dziwnie maja ze stosuja na "szlichte" bialy klej... co jest totalnie bez sensu. Bialy klej ma sens w tak niewielu przypadkach, ze jest pomijalny

Edytowane przez fighter1983

Witam

witam na Forum konkurencje :p

I bardzo dobrze.

Sporo forumowiczow z Twojej okolicy sie zglasza do mnie i mam problem z odleglosciami. Wiec mam nadzieje ze pomozesz. W jakim promieniu od Czestochowy obslugujecie klientów? Macie tez wykonastwo czy tylko dystrybucje?

Thermosan lub Carbopor na stanie?

No i pytanie: mocniej w elewacjach czy w farbach i zywicach?

I bardzo dobrze.

Sporo forumowiczow z Twojej okolicy sie zglasza do mnie i mam problem z odleglosciami. Wiec mam nadzieje ze pomozesz. W jakim promieniu od Czestochowy obslugujecie klientów? Macie tez wykonastwo czy tylko dystrybucje?

Thermosan lub Carbopor na stanie?

No i pytanie: mocniej w elewacjach czy w farbach i zywicach?

Zawsze chętnie pomogę, merytorycznie czy też logistycznie. Co do zasięgu to nie mamy jakiegoś zróżnicowania bo przecież każda dostawa jest inna. Z wykonawstwa zrezygnowaliśmy bodajże 4 czy 5 lat temu więc obecnie jedynie bawimy się dystrybucją. Amphisilan :p ponieważ Częstochowa jest na tyle specyficznym rynkiem, że amphisilan jest już niewyobrażalnie drogi i mało kto się na niego decyduje, ponieważ "lokalny silikon jest prawie połowę tańszy". Lepsze tynki jedynie na Śląsk się sprzedają jako tako. Czyli jakieś 90% amphisilanu. A co do ostatniego to tak pół na pół w elewacjach i farbach.

Mam inną ofertę za samą robociznę za 13zł/m2 , czyli 1625zł, mój materiał.

Czy materiał jest taki drogi? Ile kosztuje grunt+tynk silikatowy na 125m2 domu?

Płaciłem za robociznę 18 zł/2, ale wokół okien i drzwi były bonie w innym kolorze, no i rusztowanie było potrzebne bo dom z poddaszem. No i też inny region.

Spox, no to mysle ze sie dogadamy jakos :)

Co do "lokalnych silikonow" mam to samo w Sierpcu ... Paaaanie tynk silikonowy za 180zl?! jak w "nazwa firmy" maja "aste..... lub majste....." za 120zl :p

No to sciagnalem sobie tez Cerral :p LOL ... i tez mam "dobry bo tani" tynk silikonowy. Klient chce - klient ma :)

Śląsk to dla mnie masa ceglanych domów i taka zaj... secesja że aż oczy bolą jak to gnije...

W kwestii tani i dobry - po tym co widziałem po marketach zawsze trafi się coś co jest jeszcze tańsze, niż było, lepsze niż było a kosztuje jedynie kilka złociszy... Poza tym czasem kopanie się z klientami nie ma sensu, z wykonawcami zresztą też. Ja się kopię, z bardzo różnych powodów z konserwatorami zabytków, czyli w teorii z ludźmi mającymi i tytuł i wiedzę. Pierwsze mają w realu drugie zwykle w teorii... a Ty wymagasz by zwykła brygada miała wiedzę? Wystarczy pochodzić po tematach na forum by się dowiedzieć co ile i jak liczą.

grunt i tynk.

zadnych bialych klejow.

jest to po 1 bez sensu, po 2 3 warstwa oslabi uklad, po 3 podniesie koszty

a tak BTW: okolice Sierpca, Kuszwicy i Bydgoszczy wlasnie jakos tak dziwnie maja ze stosuja na "szlichte" bialy klej... co jest totalnie bez sensu. Bialy klej ma sens w tak niewielu przypadkach, ze jest pomijalny

Dzięki za info z klejem., Wydaje mi się że większość maluje to Cerplastem i zostawia na "jak będzie kasa to się zerobi".

Dziś majster od płytek mnie załamał i chyba elewacja zostaje na przyszły rok...

Pytanie do fightera ile bd kosztował tynk caparola sylikonowy w kolorze pomarańczowym za 25 kg uziarnienie 1.5 baranek ? niestety nie mogę znaleźć wzornika ale z ceresita to jest cuba 5/6

nie mam receptury na podany przez Ciebie kolor. Trzeba by bylo cos podobnego wybrac z palety barw Caparol, albo poprosic o opracownaie receptuiry przez studio receptur Caparol na kolor wg Ceresit.

Patrzac na ten kolor - z pewnoscia trzeba bedzie go robic wg barwienia w programie SOTON - czyli barwienie fabryczne w Caparol Polska, bo koszt barwienia u mnie bedzie olbrzymi.

SOTON - kazdy kolor w jednej cenie: Amphisilan FP K15 - 210 brutto/ opkaowanie 25kg realizacja bezposrednio z fabryki w Kleszczowie przesylka kurierska na koszt Caparol. Czas realizacji do 5 dni roboczych. min zamowienia: 300kg