Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wyrównanie terenu- co z chwastami?

Recommended Posts

Cześć wszystkim :) Przeczytałam kilka wątków ale nie znalazłam odpowiedzi, pewnie jest zbyt oczywista.

W zeszłym roku kupiliśmy masakrycznie, MASAKRYCZNIE, zarośniętą działkę (1000m2). Wycięliśmy drzewa, krzaki, chaszcze. Budujemy domek letniskowy. Jedna część działki jest ok, nie jest może równa ale rośnie całkiem ładna trawa.

Druga część działki, 500m2, to pobojowisko- tutaj była dżungla. Ogólnie jest bardzo nierówna, ziemia ubita przez sprzęt do budowy domku, trawy prawie nie ma. Rosło wiele sumaków- staraliśmy się pozbyć korzeni. na mniej więcej 250 metrach rosną jakieś kwiatki, słaba trawa, kolejne 250 to jedynie ziemia.

No i teraz chcemy te 500 metrów wyrównać :) Czy przed nawiezieniem ziemi mamy powyrywać to, co teraz rośnie? Czy wystarczy przykryć to ziemią i zasadzić trawę? Docelowo większość terenu będzie trawnikiem, gdzieniegdzie jakieś kwiatki.

Pozdrawiam :)

• 2 weeks później...

Ok, a czy Randap dać również na jakąś dziką trawę? Ile czasu mu dać żeby doszedł do korzeni?

Póki co kupiliśmy rozdrabniacz do gałęzi i szalejemy bo mieliśmy ok 20m3 gałęzi po wycince :D Wyrywamy mlecze, żeby się nie rozpleniły, chociaż i tak już ich pełno.

Koniec końców nie nawieziemy ziemi, bo funduszy nie starczy, ale wyrównamy to co mamy ziemią po wykopaniu szamba i oczka wodnego. Jakoś będzie :)

Tak, ponoć tak jeszcze przez tydzień będzie , potem zaczną schnąć. (O ile zastosowaliście odpowiednie proporcje, tak jak w instrukcji).

Pozdrawiam

Tak, proporcje z instrukcji. Zastanawialiśmy się, czy ich nie zwiększyć, ale w takim razie czekamy.

Czy masz doświadczenie, do jakiej odległości od posadzonych już roślin można randapować?

Bo byliśmy bardzo ostrożni, zostawiliśmy 1,5 metra. Ale to pielenie mnie przeraża ;)

Nie, nie mam żadnego doświadczenia z rundapem jeszcze ale wkrótce mnie to czeka. Czytałem chyba ulotkę w Castoramie i gdzieś jakiś artykuł.

Osobiście mam mieszane uczucia co do herbicydów i pewnie gdybym miał mniejszą działkę to bym się zdecydował na ekologiczne działanie i bawiłbym się ręcznie ale przy ponad 1000 m2 to trochę bolesne ;) .

Co do odległości to zależy chyba od wiatru. Jak oprysk fizycznie spadnie na liście to ją załatwi, a jak nie to nic jej nie będzie.

Spoko, randapem możesz działać przy drzewkach nawet tylko tak aby nie pryskać po liściach ( więc trzeba nisko i raczej bez wiatru. A najlepiej jest stosować na ranną rosę wówczas rośliny( chwasty) najbardziej wciągają go. Nie stosujcie w gorący dzień a zwłaszcza jak słońce działa ostro. On może odparować i lipa. Ja całą działkę pryskałęm i po 2 tygodniach miałem pustynię. Wówczas dopiero po 2 miesiącach została zasiana trawa. Randap jest wchłaniany przez liście - pamiętajcie o tym.

Niestety Raundap nie na wszystkie chwasty działa, jego działanie ma uszkodzić powierzchnię liścia uniemożliwiając fotosyntezę powoduje obumarcie rośliny. Gwiazdnica pospolita pozostaje niewzruszona na ten preparat. Wtedy są dwie opcje 1: tzw. ugorowanie, czyli koktajl z Raundapu i Chwastoxu co powinno zgładzić wszystko zielone, lub 2: inny preparat np. Chwastox trio. Przerobiłem taką walkę na własnej działce.

Dla trawnika z chwastami dobrze robi częste koszenie. Sprawdzone na działce bardzo zarośniętej. Jeszcze nie bawiłem się z wyrywaniem pojedyńczych chwastów ale po roku koszenia widać znaczną poprawę.

W większości tutaj piszący są na etapie zakładania trawnika i porządkowania terenu, na koszenie też przyjdzie pora bo jak na razie to u mnie LAS ;) .

Pzdr.