Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Projektowanie ogrodów online

Recommended Posts

• 4 weeks później...
Korzystał ktoś z Was z tej strony?

Jako nieco zorientowana w temacie od razu mogę Ci powiedzieć, że nie ma takiej możliwości by projekt ogrodu za 150 zł (w dodatku w 3 opcjach) miał szansę choćby leżeć koło profesjonalnego projektu ;)

sam wydruk planszy projektowej wraz z wizualizacjami to około 100 zł. Ale niechby nawet dawali tylko wersję elektroniczną to co - 1 opcja za 50 zeta? Nawet pracując on-line trzeba przeglądnąć projekt budynku, przeanalizować mapę, przebieg mediów, zdjęcia terenu (+ krajobrazu, by ogród nie był oderwany od rzeczywistości), opinię geotechniczną (warunki glebowe i wodne), kwestionariusz z życzeniami Inwestora, wprowadzić w program wysokości i wymodelować teren... To już kilka godzin pracy a przecież zadania stricte projektowe nawet jeszcze nie ruszone. To co, ktoś pracuje za 1 zł/ godzinę? Naciągactwo i tyle.

Zadałam sobie jeszcze trud przeczytania regulaminu usług na tej stronie.

Nie dość, że te "projekty" są tworzone automatycznie za pomocą specjalistycznego oprogramowania (czyli program wypluwa co mu wyjdzie z algorytmu, a czy ma to sens estetyczny lub biologiczny to już nie jest ważne i nikt tego nie sprawdza) to jeszcze klient nie może zareklamować np. niedopasowania roślin do środowiska lub żądać poprawy błędów projektowych. Dostałeś kliencie PDFa? To spadaj na drzewo.

A to wszystko "współfinansowane przez Unię Europejską"

Naprawdę ręce opadają.

Tak, to wszystko wyjaśnia. Czyli tam można zamówić projekt wygenerowany przez program a nie człowieka. Dlatego cena jest taka niska. Nie wiedziałam że to jest możliwe.

Cena jest taka niska bo to de facto nie jest projekt. Jeśli nie uwzględnia wysokości terenu, to taki rysunek na nic się klientowi nie przyda. Większość działek wcale nie jest idealnie płaskich, sporo domów jest wyniesionych ponad poziom terenu (i to nawet o pół metra) i mając w ręce papier z naniesionymi "na płasko" kółkami roślin dalej nie wiemy jak to wszystko powinno być posadzone.

Te pseudo-projekty są bezużyteczne. Niestety jest to forma wyciągania pieniędzy od niezorientowanego klienta, wsparta dotacją unijną (na którą wszyscy się składamy) Wydaje mi się, że jeśli ktoś ma 150 zł i chce wyrzucić, to już lepiej żeby oddał na hospicjum albo schronisko dla zwierząt.

Oto przykładowy projekt z tej strony:

plansza1228 Jun. 18.jpg

Widać, że dom posadowiony na poziomie gruntu i ma prosto z gruntu wejście do budynku jak i do salonu, bo nie ma ani jednego schodka :cool: Nie wiadomo gdzie jest główne wejście. Nie ma furtki ani bramy wjazdowej - zapewne dom bez ogrodzenia, teraz takich na pęczki ;) Jeśli zaś jest ogrodzenie, to gdzie? Gdzie jest furtka, słupek na skrzynkę i domofon? Gdzie brama? Rozwierana (kompletnie bez sensu) czy przesuwana? Jeśli przesuwana to na którą stronę - na rośliny i po nich jezdzi? Gdzie jest śmietnik?

Na budynku nie ma zaznaczonych żadnych okien, nie widac więc jak pójda osie widokowe. Co widać z kuchni, co z salonu? Jaki jest widok z wnętrz? Widac, że dom kompletnie nie jest powiązany z ogrodem.

Garaż "przyklejony" ścianą do ulicy ma chyba z niej bezpośredni wjazd (ciekawe rozwiązanie...) - w takim razie po co tak duża przestrzeń bruku przed domem? Dla pieszych? Bo na dodatkowe miejsce postojowe jest za mała.

Taras, jak już pisałam wcześniej, jest na poziomie gruntu, nie przewidziano żadnych schodków ani pochylni. A co jeśli jednak podłoga salonu jest położona ok. 30 cm nad powierzchnią gruntu tak, jak to najczęściej bywa? Klient który nie ma wyznaczonych schodów/pochylni, wejścia do domu i zejścia z tarasu zostanie postawiony pod ścianą przez wykonawcę, gdy ten zacznie dopytywać "panie, ale jak ja mam to zrobić".

Wiem, że ten ogródek jest mały, ale na małej powierzchni tym bardziej trzeba się nagłówkować. Tu są dwie powierzchnie trawnika. Jedna ma całe 8 m2, dokładnie 2x4 m, Po co :confused: Na takiej powierzchni trawnik jest kompletnym nieporozumieniem, jak to kosić, wertykulować? Lepiej dać rośliny zadarniające...

Kolejny, nomen omen "kwiatek", to plan nasadzeń:

plansza1227 Jun. 18.jpg

Pomijam już dobór gatunków - w tym "projekcie" jest m. in. sosna kosodrzewina posadzona w cieniu ("trust me, I'm a gardener") - ale kto projektuje rośliny ozdobne w równych rządkach, jak warzywa na grządce?! To jest najbardziej podstawowy, szkolny błąd, pała na pierwszym kolokwium!

Estetycznie - misz masz straszny, Kakofonia barw - nie mam teraz czasu, ale chętnie wrzuciłabym ten plan do mojego programu i pokazała Wam wizualizacje, bo można sie za głowę złapać. W dodatku przez prawie pół roku ogród będzie de facto straszyć, bo nasadzenia nie są zbilansowane gatunkowo. Zawierają też ciężkie w uprawie gatunki i odmiany. Lawenda u nas często wymarza, krzewuszka odmiany 'Monet' w naszym klimacie też ma kłopoty...

Na koniec "kosztorys", który nieco mnie rozbawił. Dla działki 280 m2, na której stoi dom, garaż i jest taras kosztorys (skądinąd ceny w kosztorysie są podane bez wielkości roślin, co czyni kosztorys bezużytecznym) przewiduje rośliny na orientacyjną kwotę 53.000 zł :wtf: Chyba kurde ze złota.

Jak dla mnie całe to przedsięwzięcie powstało obliczone na wykorzystanie unijnej dotacji. Za dwa lata firma się zwinie i tyle o niej będziemy słyszeć. Pozostaną nabici w butelkę klienci, którym się nie będzie chciało iść do sądu po 150 złotych...