Rodmano 27.04.2015 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Witajcie, Piszę z następującym tematem, ponieważ mam problem z wykonawcą schodów drewnianych w moim domu. Schody były zrobione z drewna dębowego, a kolor mieliśmy wybrać, na miejscu, po obejrzeniu próbek, które przygotuje w/w wykonawca, bo tak miało być taniej. Pominę w tej chwili fakt, że wykonawca jak zrobił próbki to nie potrafił tego samego koloru zrobić na schodach. Twierdził, że nałożenie bejcy idealnie w tym samym kolorze jest bardzo trudne, no jest ona nakładana - wcierana ręcznie, a nie maszynowo. Problem, który w perspektywie przysporzył mi dodatkowych kosztów to niechlujstwo i niefrasoblowość wykonawcy, która przypadła podczas mojej tygodniowej nieobecności. Zamiast nałożyć próbkę na jeden stopień, pracował od piątku do soboty wieczór i pobejcował wszystkie 52 stopnie, które z jakiegoś powodu wyszły jak pomalowane smołą. Oczywiście kazałem usunąć fatalny kolor i to usuwanie przypadło na czas mojego urlopu. Klatka schodowa architektonicznie jest jakby zewnętrznym - wysuniętym elementem, który w prosty sposób można było oddzielić od reszty domu, robiąc kurtyny ze zwykłej folii za 5 zł. Szlifując prawie czarną bejcę ze schodów powinien mieć podłączony odkurzacz do szlifierki. Nie zastosował żadnego z tych rozwiązań, czego skutkiem był pył ze szlifowania w całym domu, w meblach, na ścianach, sufitach, podłogach , oknach,lampach, drzwiach i sprzęcie agd. Efektem tego działania jest cały dom do malowania jeszcze raz i dodatkowego sprzątania. Zamówiłem ekipę, żeby ile mogła poodkurzała wszystko, ale niestety nie przyniosło to oczekiwanego skutku. Od wykonawcy usłyszałem, że to budowa, że musi się brudzić i może się kurzyć. .. Z mojego punktu widzenia jest to dodatkowy koszt w kwocie kilku tysięcy złotych za kolejny zakup farby, za robociznę oraz sprzątanie. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Jak mam się zachować wobec wykonawcy? Jak egzekwować koszty od wykonawcy? Czy mam podstawy prawne, jeśli tak to jakie? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
turalyon 28.04.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Trzeba byc odwarznym żeby ekipe bez nadzoru zostawic najpierw na 2 dni lakierowania schodów a później na tydzien w czasie czyszczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rodmano 28.04.2015 19:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Trzeba byc odwarznym żeby ekipe bez nadzoru zostawic najpierw na 2 dni lakierowania schodów a później na tydzien w czasie czyszczenia Twoja wypowiedź nic nie wniosła do sprawy, jesteś tego świadomy? Wykonawca miał wchodzić szybciej i temat miał być ogarnięty przed moim wyjazdem. Jemu roboty się przesunęły, a ja nie mogłem tematu odłożyć na po powrocie, bo już czekały następne ekipy. Jeśli masz jakiekolwiek doświadczenie z budową, oprócz tylko pisania nic nie wnoszących postów wiesz, że na dobrych fachowców się czeka - oczywiście nie mam na myśli idioty od schodów! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukpat 29.04.2015 05:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Witajcie, Piszę z następującym tematem, ponieważ mam problem z wykonawcą schodów drewnianych w moim domu. Schody były zrobione z drewna dębowego, a kolor mieliśmy wybrać, na miejscu, po obejrzeniu próbek, które przygotuje w/w wykonawca, bo tak miało być taniej. Pominę w tej chwili fakt, że wykonawca jak zrobił próbki to nie potrafił tego samego koloru zrobić na schodach. Twierdził, że nałożenie bejcy idealnie w tym samym kolorze jest bardzo trudne, no jest ona nakładana - wcierana ręcznie, a nie maszynowo. Problem, który w perspektywie przysporzył mi dodatkowych kosztów to niechlujstwo i niefrasoblowość wykonawcy, która przypadła podczas mojej tygodniowej nieobecności. Zamiast nałożyć próbkę na jeden stopień, pracował od piątku do soboty wieczór i pobejcował wszystkie 52 stopnie, które z jakiegoś powodu wyszły jak pomalowane smołą. Oczywiście kazałem usunąć fatalny kolor i to usuwanie przypadło na czas mojego urlopu. Klatka schodowa architektonicznie jest jakby zewnętrznym - wysuniętym elementem, który w prosty sposób można było oddzielić od reszty domu, robiąc kurtyny ze zwykłej folii za 5 zł. Szlifując prawie czarną bejcę ze schodów powinien mieć podłączony odkurzacz do szlifierki. Nie zastosował żadnego z tych rozwiązań, czego skutkiem był pył ze szlifowania w całym domu, w meblach, na ścianach, sufitach, podłogach , oknach,lampach, drzwiach i sprzęcie agd. Efektem tego działania jest cały dom do malowania jeszcze raz i dodatkowego sprzątania. Zamówiłem ekipę, żeby ile mogła poodkurzała wszystko, ale niestety nie przyniosło to oczekiwanego skutku. Od wykonawcy usłyszałem, że to budowa, że musi się brudzić i może się kurzyć. .. Z mojego punktu widzenia jest to dodatkowy koszt w kwocie kilku tysięcy złotych za kolejny zakup farby, za robociznę oraz sprzątanie. Co mogę w takiej sytuacji zrobić? Jak mam się zachować wobec wykonawcy? Jak egzekwować koszty od wykonawcy? Czy mam podstawy prawne, jeśli tak to jakie? Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Jeżeli koszty są takie jak piszesz to weź dokumenty i idź do prawnika, porada prawna kosztuje 100 zł to chyba najlepsze rozwiązanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts