olo911 27.04.2015 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Kwietnia 2015 Witam,problem z nieogrzewanymi (albo tylko trochę ogrzewanymi) garażami, które są w bryle domu jest na ogół taki, że ciepło z budynku ucieka do garażu po płycie fundamentowej. Z kolei nie robi się garażu na oddzielnej płycie, bo ściany zewnętrzne garażu są przeważnie też ścianami domu i mogłoby się coś rozjechać. A co gdyby połączyć płyty garażu i reszty domu za pomocą łączników balkonowych halfen? http://www.halfen.pl/t/91_7062.html Dzięki temu płyty miałyby "wspólne" zbrojenie, ale były by od siebie odizolowane termicznie (tylko w jakimś stopniu oczywiście).Skoro łącznik potrafi utrzymać zbrojony, betonowy balkon w powietrzu, to nie powinno być problemu z płytami, które i tak opierają się całą powierzchnią na podłożu. Co tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 29.04.2015 09:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Nikt się nie pokusi o komentarz, opinię albo chociaż "zjechanie" pomysłu od góry do dołu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MiśYogi 29.04.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Rozmawiałem dzisiaj z gościem, który takie rzeczy robi przez dłuższy czas. Właśnie na stole był strop z czymś takim, przygotowane pod balkon tzw. filigrany. Robi się tu różne rzeczy. Gość się mocno zdziwił i powiedział, żeby po prostu nie kłaść styroduru pod płytą. Kolega z pracy tak powiedział, ale tutaj są zupełnie inne warunki klimatyczne, -10 stopni trafia się zimą przez tydzień, a zazwyczaj jest cieplej, -1 do -5.Rozmawiałem w kim innym i raz widział, że pod ścianą był 1 cm styrodur zamiast papy. Nie wiem, jak wygląda takie rozwiązanie w obliczeniach. Może poszukaj po stronach w zastosowaniach? My robimy z różnych łączników, teraz było z firmy Schoeck (strona schoeck.de), a ten łącznik nazywa się iso-korb, czyli koszyk izolowany po naszemu. Dla zainteresowanych: izolacja jest z EPS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 29.04.2015 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Rozmawiałem dzisiaj z gościem, który takie rzeczy robi przez dłuższy czas. Właśnie na stole był strop z czymś takim, przygotowane pod balkon tzw. filigrany. Robi się tu różne rzeczy. Gość się mocno zdziwił i powiedział, żeby po prostu nie kłaść styroduru pod płytą. Myślałem o zastosowaniu tego w połączeniu ze szkłem piankowym jako izolacją termiczną zamiast XPSa. Powinno to być stabilniejsze rozwiązanie, no i teoretycznie nie ulega degradacji z czasem, więc budynek stałby cały czas na tej samej jakości podłożu (chyba, że pogorszyło by się coś pod szkłem). Dodatkowo w przypadku murowania z Ytonga można by dozbroić mur zewnętrzny (nad łączeniem płyt) w podobny sposób jak się go dozbraja pod oknami. Dzięki za link do kolejnej firmy od łączników balkonowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 29.04.2015 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Ja mam dwie plyty garazu i domu, polaczone a jednoczesnie termicznie oddyletowane.Cytujac wykonawce - nie widze specjalnych problemowJutro wstawie rysunki przedstawiajace mozliwe polaczenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 29.04.2015 20:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Ja mam dwie plyty garazu i domu, polaczone a jednoczesnie termicznie oddyletowane. Cytujac wykonawce - nie widze specjalnych problemow Jutro wstawie rysunki przedstawiajace mozliwe polaczenia Dzięki, chętnie się zapoznam z nimi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 30.04.2015 11:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Proszę bardzo.Koncepcja pierwszahttp://i1.fmix.pl/fmi492/92adf99200097497554211a0/zdjecie.jpg Koncepcja finalna. To jest jedna płyta wchodzi na zakładkę pod drugą płytę.http://i3.fmix.pl/fmi162/cf2ecb990013bac0554211a2/zdjecie.jpg http://i1.fmix.pl/fmi1369/ed14457a0023395b5542119c/zdjecie.jpg Garaż nieogrzewany, odizolowany od reszty budynku.Różnica 45 cm pomiędzy poziomami podłoga garażu a podłogi domu wynika z koncepcji tarasu ziemnego wokół domu, nic poza tym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olo911 30.04.2015 12:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 @Mikolaj5dziękuję za rysunki, o zrobieniu płyt na zakładkę nie pomyślałem. Co do zastosowania łączników balkonowych, to nie ma to sensu ze względu na ich cenę - dużo mniej wydamy na straty na mostkach cieplnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hybridus 30.06.2015 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2015 Cześć wszystkim. Do rozwiązania mam podobny problem: dwupoziomowa płyta, obniżony o 40cm garaż, jedna bryła. Jedyna różnica polega na tym, że w garażu chcę mieć ciepło - warsztat musi być co by można odrobinę podłubać. Również zimą Jedyna kwestia, co do której nie mam pewności to grubość podsypki pod garażem i częścią mieszkalną: czy zaczyna się ona na tym samym poziomie pod obiema płytami czy, tak jak płyta, ma jakiś uskok. Innymi słowy: czy warstwa podsypki pod częścią mieszkalną jest grubsza o różnicę w poziomie położenia płyt? Z góry dzięki za odpowiedź Pzdr Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mikolaj5 05.07.2015 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2015 U mnie poziom podsypki byl ten sam. Chyba nie moze byc inaczej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wanker 09.07.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2015 do wszystkich amatorow podobnego rozwiazania , http://www.halfen.com/pl/2084/produkty/systemy-zbrojeniowe/hit-laczniki-balkonowe/wprowadzenie/ . Balkony wykonane z tych halfenow , przy pruszajacej sie windzie drgaja( wyczuwalne jak sie ustawi teodolit ) i ulegaja wygieciu !!!!!! Na szerokim 1.5m balkonie nawet 4mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts