Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zasilanie kuchni elektrycznej


Recommended Posts

Witam,jaki przewód użyć do zasilania kuchni elektrycznej ?

Moc takich kuchni to 7-8 kW + piekarnik 2-3 kW. Jednak rzadko wzystkopracuje razem.

Czy wystarczy 5x2,5 mm czy lepiej 5x4 mm?

Zakladam, ze przewody so polozone w normalnym otoczeniu (beton, sciana) i nie bardzo daleko od pieca do tablicy bezpiecznikowej to wystarczy. Znajda sie zaraz tez specjalisci, ktorzy zaleca polozenie 5x4 a moze nawet 5x6

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

5x2,5 w zupełności wystarczy. Nawet o wiele mniejszy przekrój nie przepali się. Generalnie chodzi o to żeby przewód nie grzał się zbyt mocno bo wysoka temperatura ma destrukcyjny wpływ na izolację przewodu. Dlatego bardzo ważna jest długość przewodu i środowisko jego pracy. W ścianie ceramicznej czy betonowej nie ma problemu natomiast gdyby przewód miał iść po elementach konstrukcyjnych drewnianych trzeba go dodatkowo zabezpieczyć niepalną rurką, peszlem albo stalową rurą. (Tworzywa sztuczne mimo że niepalne to pod wpływem wysokiej temperatury odkształcają się)
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Większość płyt można skonfigurować tak, aby pracowały na jednej, dwóch albo trzech fazach. Teoretycznie więc można ustawić płytę na dwie fazy a piekarnik z trzeciej. U siebie ustawiłem normalnie płyta na trzy fazy, piekarnik równolegle do jednej z nich. Przewód 5x2,5mm2. Nie grzeje się, sprawdzałem pirometrem.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To i tak nie zmienia faktu że jedna faza jest mocniej obciążona niezależnie czy to będzie obciążenie piekarnikiem czy płytą. Najkorzystniej jest rozłożyć obciążenie równomiernie. Jeśli tak jak autor postu rzadko korzysta się ze wszystkich urządzeń jednocześnie to warto piekarnik dołączyć równolegle z płytą do jednej z faz.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie (laika) wychodzi na jedno.

Chętnie dowiedziałbym się czegos więcej o tym rozwiązaniu, które jak mniemam jest zasosowane w mojej kuchni.

Chodzi mi dokładnie o osobne "OBWODY".

 

Def: Obwód to linia zasilająca między tablicą a odbiornikiem(odbiornikami).

Wydzielony obwód najczęściej służy do zasilania urządzeń które ze względu na swoje właściwości nie mogą(nie powinny) być zasilane ze wspólnego obwodu na którym pracyją inne urządzenia np: ze względu na pobieraną dużą moc czy zakłócenia elektromagnetyczne (komputery, silniki elektryczne i jak tutaj kuchnie elektryczne). Dlatego aby nie przenosić zakłóceń albo nie przeciążać przewodów stosuje się oddzielnie linie zasilające(obwody)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...