Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Folia paroprzepuszczalna

S.J.

Recommended Posts

Witam, kupiłem dom, wybudowany 15 lat temu, nie chce wymieniać dachu ponieważ blacha jest jeszcze dobra. Chce wykończyć poddasze, zabieram sie za układanie wełny i mam pytanie czy jest sens dawać folie między krokwie czy to bez sensu?Chodzi mi o to że teraz przed położeniem dachówki bądź blachy kładzie się jeszcze folie paroprzepuszczalną. W tej chwili wychodząc na poddasze mam gołą blache, niektórzy ,,fachowcy,, doradzali żeby przybić paski folii paroprzepuszczalnej między krokwie i dopiero kłaść wełne. Trzeba by ją było przybijać do krokiew. Jak inaczej możnaby zabezpieczyć wełne przed wilgocią? Edytowane przez S.J.
zmiana

Znalazłem takie informacje o membranie dachowej: ,,Tam gdzie nie możemy rozwinąć membrany dachowej bezpośrednio na krokwiach (np. z powodu braku możliwości demontażu pokrycia dachowego, z powodu nieszczelności pokrycia dachowego dachu odeskowanego z papą itp.) stosuje się metodę tzw. odwróconą. W celu uniknięcia kosztów i czasu koniecznego na demontaż istniejącego pokrycia dachowego (i ołatowania), zmienia się umiejscowienie i sposób montażu membrany dachowej . Aby zastosować tzw. metodę odwróconą, rozpina się membranę (z zachowaniem lekkiego zwisu) pomiędzy krokwiami od strony poddasza i mocuje za pomocą drewnianych listew. Prace prowadzi się rozpoczynając od partii kalenicowej, kładąc kolejne warstwy membrany w dół poddasza, stosując zakład min. 15 cm. Tutaj także musi zostać zachowana szczelina wentylacyjna,, Jest to wypowiedź eksperta w tej dziedzinie. Co o tym myślicie?