Grafi_ 28.04.2015 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 WitamWłaśnie skończyłem stan zero. Wszystko wyszło ok poza jednym istotnym szczegółemEkipa budowlana ma własną metode izolowania ścian fundamentowych mianowicie ścianka wybudowana z bloczków na to rapówka z obu stroni nie ma dysperbitu tylko styropian 15cm na to klej i siatka i dopiero na to dwie warstwy dysperbitu. Martwi mnie to bardzo ponieważ zazwyczaj robi się inaczej, pewnie nie bez powodu. Po drugie cała robota jest już zakończona a po trzecie jeszcze nie widział tego kierownik budowy i aż boje się co na to powie :/ Prosze o opinie czy taki patent zda egzamin ? czy to zgodne ze sztuką murarską? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 28.04.2015 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Tak też robią. Jeżeli wody u Ciebie nie są zbyt wysokie to spoko. W zasadzie Dysperbit to izolacja przeciw wilgoci i ma zapobiegać wchłanianiu jej z gruntu (woda opadowa ,itd.). Gdybyś miał wysoko wodę gruntową to raczej taka izolacja Ci nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 28.04.2015 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Obecnie lustro wody znajduje się na wysokości 5 cm ław. 45 cm wyżej mamy już ścianę fundamentową. Jesienią przy intensywnych opadach ławy na pewno będą zalewane. A wiosną w trakcie roztopów szacuje że ściana może być zalewana na wysokość nawet 20cm Chyba że drenaż opaskowy który ma zostać wykonany i posadowiony w połowie wysokości ław, zapobiegnie zalewaniu ściany ale trochę nie chce mi się wierzyć że ten cały drenaż jest wstanie poradzić sobie z taką wodą która u mnie występuje ;p Chociaż co ja tam wiem ;p jestem piekarzem a nie budowniczym ;p niech wypowiedzą się eksperci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 28.04.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Dobry drenaż poradzi sobie spokojnie. A dlaczego masz na ścianie styropian w takim układzie a nie XPS? Dlaczego nie zaizolowałeś ścian fundamentowych izolacją przeciw-wodną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 28.04.2015 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 I jeszcze jedno pytanie do ekspertów. Załóżmy że sposób wykonania izolacji przeciwwilgociowej u mnie nie jest wystarczający w stosunku do warunków gruntowych panujących na mojej działce ;p Jakie wiążą się z tym konsekwencje ? Obniżenie współczynnika termoizolacji ? (namoknięty styropian) Degradacja styropianu? Bo wilgoci w domu raczej nie biorę pod uwagę, w końcu mają być jeszcze wykonane izolacje poziome na fundamentach. Pytanie drugie jakie mam na ten moment możliwości poprawy hydroizolacji? bo według mnie to już żadne ;p trzecia, czwarta czy dziesiąta warstwa dysperbitu na ten styro. zmieni coś ? Przypominam że ma być jeszcze drenaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grafi_ 28.04.2015 13:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 A dlaczego masz na ścianie styropian w takim układzie a nie XPS? Dlaczego nie zaizolowałeś ścian fundamentowych izolacją przeciw-wodną? Brak własnej wiedzy na ten temat Przy wyborze ocieplenia sugerowałem się opinią kierownika ekipy budowlanej który twierdzi że EPS wystarczy. Przedstawił on także metodę jaką wykonują hydroizolację (styro-siatka-dysperbit) A ja jako laik przytaknąłem;p Ekipa twierdzi że ma doświadczenie także przy budowie na takich mokradłach jak u mnie i wszędzie robią tą metodą;p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 28.04.2015 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Brak własnej wiedzy na ten temat Przy wyborze ocieplenia sugerowałem się opinią kierownika ekipy budowlanej który twierdzi że EPS wystarczy. Przedstawił on także metodę jaką wykonują hydroizolację (styro-siatka-dysperbit) A ja jako laik przytaknąłem;p Ekipa twierdzi że ma doświadczenie także przy budowie na takich mokradłach jak u mnie i wszędzie robią tą metodą;p szkoda pieniedzy na takie zabiegi. Wiem ze to zadne pocieszenie ale wiekszosc ludzi ma tak samo zrobione jak Ty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stam222 28.04.2015 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Widzisz, ja ekspertem nie jestem ale dowiedziawszy się o wysokim poziomie wód gruntowych u siebie zacząłem temat drążyć, czytać, przeglądać itd. Nie wiem na jakim etapie budowy jesteś i ile ekip miałeś, generalnie jest u mnie tak, że przed każdym etapem przygotowuję się do niego bo nauczony doświadczeniem wiem, że z tymi ekipami to bardzo różnie jest. Jak się nie powie co i jak to może być problem. Wiem, że to nie tak powinno być i zlecając budowę czy wykonanie jakiegoś etapu wyspecjalizowanej ekipie powinniśmy być spokojni o naszą inwestycję, natomiast do końca tak nie jest. Zmieniły się technologie, materiały itd. ale często mentalność przysłowiowego pana Kazia i Edka jest ciągle w starych czasach. Niestety tacy majstrowie przekazują wiedzę następnym i następnym i skutki są jakie są. Żaden z wykonawców nie przyzna się, że coś spartolił bo albo mu głupio albo jest nie świadomy tego, że coś sknocił. U sąsiada majster ocieplał ściany i na styropian nakładał klej metodą plackową , tak mnie to denerwowało, że podszedłem i pytam dlaczego tak i bez obwodu, no to mi powiedział, że tak też się robi , wszystko zależy od szkoły bo niektóre dopuszczają taką metodę a na koniec zaczął się siłować ze świeżo przykeojoną płytą styropianu, żeby mi udowodnić jak to się mocno trzyma.... Rób drenaż ale najpierw poczytaj i zorientuj się jak się to robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dozrc 29.04.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Niestety mamy kolejny przykład, że stawianie domów nie jest dla laików. Laik może postawić dom, ale jedynie z pomocą fachowców, których wciąż brakuje.Dużo tańszy jest fachowy nadzór inwestorski niż testowanie ekip na własnej skórze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CityMatic 29.04.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 szkoda pieniędzy na takie zabiegi. Wiem, ze to żadne pocieszenie ale większość ludzi ma tak samo zrobione jak Ty. JA mam tak samo tylko mam posmarowane dysperbitem jeszcze bloczki fundamentowe przed położeniem styropianu - jednak u mnie poziom wód gruntowych jest poniżej 2,5m a w czasie opadów z przed trzech lat gdzie były powodzie wzrósł podniósł się o 0,5m . Uważam, że wszystko zależy od tego JAK WYSOKI JEST POZIOM WÓD GRUNTOWYCH i od tego nie ma odwrotu; po to ktoś wymyślił różnego typu izolację i materiały bo ten poziom był właśnie różny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts