Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Posadowienie dom na działce

Recommended Posts

Witam, posiadam działkę o wymiarach 33 na 28 metrów. Czy na takiej działce, przy zachowaniu zdefiniowanych w prawie odległości od granicy mogę posadowić dom zarówno wzdłuż jak i w poprzek działki. Osobiście chciałbym szukać projektu z węższym frontem, żeby dom posadowić tak jak na rysunku B. Czy na takiej działce jak moja jest to możliwe? Czy skazany jestem na dom z szerokim frontem?

Pozdrawiam.

usytuowanie.jpg

Zamieszczam wam rysunek jak linia zabudowy wygląda w MPZP. Na czerwono zaznaczyłem moją działkę, na niebiesko drogę prywatną w której mam udziały, na zielono linię zabudowy.

posadowienie.jpg

Czy dobrze rozumiem, że wzdłuż naszej drogi prywatnej nie ma linii zabudowy - więc posadawiając budynek trzeba tylko pamiętać o odległościach od granicy?

Musi być w planie zagospodarowania-ustalenia szczegółowe dla dróg.

Jakie masz literki na drogach tzn. klasy? Mogę Ci napisać jakie w moim planie zagospodarowania są odległości od poszczególnych klas dróg:

S-30m od projektowanej linii rozgraniczającej

GP-25m ------------------II-------------------------------

G-20m

Z-8m

L,D-5m

Narazie szukam gotowca który zmieści się w poprzek działki i co do odległości od granic to jest sprawa jasna. Mam tylko problem z określeniem jaka może być minimalna odległość od gdrogi wewnetrznej.

Podejrzewam że działka w kształcie drogi nie macie przekształconej w drogę. Obowiązuje Cie 4 metry od granicy.

Narazie szukam gotowca który zmieści się w poprzek działki i co do odległości od granic to jest sprawa jasna. Mam tylko problem z określeniem jaka może być minimalna odległość od gdrogi wewnetrznej.

Szukaj informacji o odległości elewacji frontowej od granicy działki i ustawieniu kaletnicy czy prostopadle czy równolegle do drogi.

Szukaj informacji o odległości elewacji frontowej od granicy działki i ustawieniu kaletnicy czy prostopadle czy równolegle do drogi.

Właśnie nie ma nic o ustawieniu kalenicy prostopadle czy równolegle - rozumiem, że jeśli nie ma to można dowolnie?

Podejrzewam że działka w kształcie drogi nie macie przekształconej w drogę. Obowiązuje Cie 4 metry od granicy.

Ta droga zaznaczona przeze mnie na niebiesko to jest droga wewnętrzna - osobna działka w której każdy z nas ma udział. Tylko że nie jest ona oznaczona tak jak inne drogi wewnętrzne. Popatrzcie na załączony rysunek:

IMAG0757.jpg

Wszystkie drogi wewnętrzne w planie mają oznaczenie KDW gdzie obowiązuje odstęp 6m, nasza droga wewnętrzna zaznaczona na niebiesko nie ma tego oznaczenia - czy z tego wynika, że odstęp to 4m? Czy garaż mogę postawić przy takiej drodze w mniejszej odległości?

A w MPZP mam jeszcze taki zapis:

IMAG0758.jpg

Czy punkt 34, podpunkt 3 może dotyczyć właśnie tej drogi?

Edytowane przez kemot_p

U mnie mnie taka sama sytuacja droga wew.na mapie jako grunty rolne nie jako droga WZ określa 6m od granicy do elewacji frontowej.

Trzeba ustalić czy ta droga jest ciągiem pieszo jezdnym chyba tak.

Kaletnica dowolnie jak nic nie ma zapisane.

Zamieszczam wam rysunek jak linia zabudowy wygląda w MPZP. Na czerwono zaznaczyłem moją działkę, na niebiesko drogę prywatną w której mam udziały, na zielono linię zabudowy.

[ATTACH=CONFIG]315214[/ATTACH]

Czy dobrze rozumiem, że wzdłuż naszej drogi prywatnej nie ma linii zabudowy - więc posadawiając budynek trzeba tylko pamiętać o odległościach od granicy?

to chyba jest jeszcze inaczej, do działki w jakiś sposób musisz dojechać, zamieszczony przez Ciebie plan pokazuje inny podział niż zrobiony ostatecznie, bo w planie, może być przykładowy, po dokonaniu rzeczywistego podziału ( każda działka dostaje swój numer) plan trafia do geodezji i tam jest podstawą do wydawania map do celów projektowych, tam najlepiej sprawdzić jak jest opisana wasza wspólna działka - droga, nie mam pewności, ale chyba wydzielając działki jak na Twoim skanie, własciciel musiał zaznaczyć, wspólną działkę jako drogę wewnętrzną, jeśli tak jest, obowiązują Cię zapisy z planu jak dla dróg określonej kategorii

To jest ostateczny podział. To co zaznaczyłem na niebiesko to jest właśnie działka drogowa z osobnym numerem KW. Każdy z właścicieli ma w niej udział.

na czerwono ostateczny, ale w planie na czarno przykładowy, osobna działka na drogę prawdopodobnie po podziale opisana jest jako droga wewnętrzna, czyli obowiązuje 6m