kemot_p 28.04.2015 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Witam, posiadam działkę o wymiarach 33 na 28 metrów. Czy na takiej działce, przy zachowaniu zdefiniowanych w prawie odległości od granicy mogę posadowić dom zarówno wzdłuż jak i w poprzek działki. Osobiście chciałbym szukać projektu z węższym frontem, żeby dom posadowić tak jak na rysunku B. Czy na takiej działce jak moja jest to możliwe? Czy skazany jestem na dom z szerokim frontem? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 28.04.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 NA to pytanie znajdziesz odpowiedź w miejscowym planie zagospodarowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 28.04.2015 15:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2015 Niestety nie znalazłem. Dodam tylko, że działka przylega do drogi prywatnej, a MPZP nie ma mowy nic o linii zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 30.04.2015 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Zamieszczam wam rysunek jak linia zabudowy wygląda w MPZP. Na czerwono zaznaczyłem moją działkę, na niebiesko drogę prywatną w której mam udziały, na zielono linię zabudowy. Czy dobrze rozumiem, że wzdłuż naszej drogi prywatnej nie ma linii zabudowy - więc posadawiając budynek trzeba tylko pamiętać o odległościach od granicy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 30.04.2015 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Projektanta masz? Mój projekt robił mój kolega i z tego co pamiętam ja powiedziałem co i jak bym chciał a o resztę się nie martwiłem. Ale jak dobrze pamiętam to odległości od granicy i tyle. Działkę mam podobną 30x28. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.05.2015 08:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Narazie szukam gotowca który zmieści się w poprzek działki i co do odległości od granic to jest sprawa jasna. Mam tylko problem z określeniem jaka może być minimalna odległość od gdrogi wewnetrznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MeArek 01.05.2015 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Musi być w planie zagospodarowania-ustalenia szczegółowe dla dróg.Jakie masz literki na drogach tzn. klasy? Mogę Ci napisać jakie w moim planie zagospodarowania są odległości od poszczególnych klas dróg:S-30m od projektowanej linii rozgraniczającejGP-25m ------------------II-------------------------------G-20mZ-8mL,D-5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 01.05.2015 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Narazie szukam gotowca który zmieści się w poprzek działki i co do odległości od granic to jest sprawa jasna. Mam tylko problem z określeniem jaka może być minimalna odległość od gdrogi wewnetrznej. Podejrzewam że działka w kształcie drogi nie macie przekształconej w drogę. Obowiązuje Cie 4 metry od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 01.05.2015 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Narazie szukam gotowca który zmieści się w poprzek działki i co do odległości od granic to jest sprawa jasna. Mam tylko problem z określeniem jaka może być minimalna odległość od gdrogi wewnetrznej. Szukaj informacji o odległości elewacji frontowej od granicy działki i ustawieniu kaletnicy czy prostopadle czy równolegle do drogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.05.2015 11:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Szukaj informacji o odległości elewacji frontowej od granicy działki i ustawieniu kaletnicy czy prostopadle czy równolegle do drogi. Właśnie nie ma nic o ustawieniu kalenicy prostopadle czy równolegle - rozumiem, że jeśli nie ma to można dowolnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.05.2015 11:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) Podejrzewam że działka w kształcie drogi nie macie przekształconej w drogę. Obowiązuje Cie 4 metry od granicy. Ta droga zaznaczona przeze mnie na niebiesko to jest droga wewnętrzna - osobna działka w której każdy z nas ma udział. Tylko że nie jest ona oznaczona tak jak inne drogi wewnętrzne. Popatrzcie na załączony rysunek: Wszystkie drogi wewnętrzne w planie mają oznaczenie KDW gdzie obowiązuje odstęp 6m, nasza droga wewnętrzna zaznaczona na niebiesko nie ma tego oznaczenia - czy z tego wynika, że odstęp to 4m? Czy garaż mogę postawić przy takiej drodze w mniejszej odległości? A w MPZP mam jeszcze taki zapis: Czy punkt 34, podpunkt 3 może dotyczyć właśnie tej drogi? Edytowane 1 Maja 2015 przez kemot_p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 01.05.2015 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 U mnie mnie taka sama sytuacja droga wew.na mapie jako grunty rolne nie jako droga WZ określa 6m od granicy do elewacji frontowej. Trzeba ustalić czy ta droga jest ciągiem pieszo jezdnym chyba tak. Kaletnica dowolnie jak nic nie ma zapisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 01.05.2015 12:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Trzeba ustalić czy ta droga jest ciągiem pieszo jezdnym chyba tak. Wielkie dzięki za odpowiedź. Tylko jak to ustalić? Może w gminie będą umieli na to pytanie odpowiedzieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bejaro 03.05.2015 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Zerknij na akt notarialny może coś tam pisze o tej działce albo w KW,czasem mapy nie są aktualizowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 03.05.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Zamieszczam wam rysunek jak linia zabudowy wygląda w MPZP. Na czerwono zaznaczyłem moją działkę, na niebiesko drogę prywatną w której mam udziały, na zielono linię zabudowy. [ATTACH=CONFIG]315214[/ATTACH] Czy dobrze rozumiem, że wzdłuż naszej drogi prywatnej nie ma linii zabudowy - więc posadawiając budynek trzeba tylko pamiętać o odległościach od granicy? to chyba jest jeszcze inaczej, do działki w jakiś sposób musisz dojechać, zamieszczony przez Ciebie plan pokazuje inny podział niż zrobiony ostatecznie, bo w planie, może być przykładowy, po dokonaniu rzeczywistego podziału ( każda działka dostaje swój numer) plan trafia do geodezji i tam jest podstawą do wydawania map do celów projektowych, tam najlepiej sprawdzić jak jest opisana wasza wspólna działka - droga, nie mam pewności, ale chyba wydzielając działki jak na Twoim skanie, własciciel musiał zaznaczyć, wspólną działkę jako drogę wewnętrzną, jeśli tak jest, obowiązują Cię zapisy z planu jak dla dróg określonej kategorii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 04.05.2015 05:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 To jest ostateczny podział. To co zaznaczyłem na niebiesko to jest właśnie działka drogowa z osobnym numerem KW. Każdy z właścicieli ma w niej udział. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kemot_p 06.05.2015 08:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 Dziękuję wszystkim za rady. Od drogi wewnętrznej zastosuję odległość 6m, natomiast od pozostałych granic 4m i będzie pewność, że linia zabudowy zostanie zachowana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mamik 06.05.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2015 To jest ostateczny podział. To co zaznaczyłem na niebiesko to jest właśnie działka drogowa z osobnym numerem KW. Każdy z właścicieli ma w niej udział. na czerwono ostateczny, ale w planie na czarno przykładowy, osobna działka na drogę prawdopodobnie po podziale opisana jest jako droga wewnętrzna, czyli obowiązuje 6m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts