Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus wpl ar

jerzyoz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Buderus

A7W35 - COP 5,03 Moc 9kW

A-7W35 - COP 2,93 Moc 8,43 kW

COP A2W35 - 4,23

A co ma moc przy -15C? że niby panasonic 9 kW ma taką samą moc przy tej samej tempearturze? Wyczytałem na tym forum, że to chwyt marketingowy ze sprężarką 16kW w pompie ciepła 9kW czyli lekkie naginanie prawdy.

Buderus

A7W35 - COP 5,03 Moc 9kW

COP A2W35 - 4,23

A co ma moc przy -15C? że niby panasonic 9 kW ma taką samą moc przy tej samej tempearturze? Wyczytałem na tym forum, że to chwyt marketingowy ze sprężarką 16kW w pompie ciepła 9kW czyli lekkie naginanie prawdy.

Coś okoniem stajesz do panas`a ... nikt oprócz Ciebie o panasie nie wspominał...

Padło pytanie o COP i moc "Buderusa" przy -15*C - podasz ? Najlepiej wrzuć tu tabelę do -25*C

Buderus

A7W35 - COP 5,03 Moc 9kW

COP A2W35 - 4,23

to nie zmienia faktu, że Panasonic daje 9 kW przy -15*C, a inne pompy mogą mieć znacznie mniejszą moc przy tych temperaturach, co ma duży wpływ np. na wykorzystanie taniej taryfy

Jeśli już porównujemy do Panasonica to cena Buderusa jest z kosmosu. Przy -15 z Panas T-cap co najwyżej Buderus wplar 14 za prawie 50tys zł. będzie mógł stanąć w szranki. Wybieram Buderusa o ile spadną ceny do poziomu Panasonica i okaże się, że ceny części zamiennych też będą podobne.

Czy jakaś pompa powietrzna dorównuje parametrami do nowego Buderusa WPL AR ? Pompa 9kW ma COP A2/W35 4,23 to sporo więcej od konkurencji. Dzwoniłem do przedstawiciela Buderusa to rzekomo ich produkt jest tożsamy z IVT AIR X . Czy warto dopłacać 8 tys zł w porównaniu np. do Panasonica?

Gdzie znalazłeś pompę Buderus WPL AR 9kW? Z ciekawości sprawdzałem typoszereg i dla serii AR są 6, 8, 11, i 14kW.

Z ciekawości sprawdzałem typoszereg i dla serii AR są 6, 8, 11, i 14kW.

Ale oni podają te moce dla A2/W35.

Ciekawostka: dla A7/W35 i A2/W35 podają COP dla mocy zredukowanej.

Tylko dla A-7/W35 podają COP dla mocy 100%.

Dla niższych temperatur powietrza - brak danych. Cena netto WPL 8 AR to 31400 zł.

Buderus

A7W35 - COP 5,03 Moc 9kW

COP A2W35 - 4,23

Sądząc po cenie B wpakował tam sprężarkę ze 25kw :p

Ale oni podają te moce dla A2/W35.

Ciekawostka: dla A7/W35 i A2/W35 podają COP dla mocy zredukowanej.

Tylko dla A-7/W35 podają COP dla mocy 100%.

Dla niższych temperatur powietrza - brak danych. Cena netto WPL 8 AR to 31400 zł.

No właśnie;) Dla A-7/W35 jej osiągi nie różnią się już w ogóle od Panasonica. Natomiast 8kW przy A2/W35 oddaje 5kW mocy, więc ciężko tu o porównania;) 11 i14 kW nie lepiej bo w okolicach 7kW:confused: Na moje oko to nie żaden cud, a jedynie zabieg marketingowy. i tak jak już ktoś pisał - gdyby były w porównywalnych cenach można by rozpatrzyć, ale jakbym miał do tego cudu choćby 3tys. dołożyć to już bym raczej się nie skusił:no:

http://www.iv.pl/images/11277734402669700890.jpg

@map

Nie do końca poprawnie rozumiesz ten dokument z bafy.

Podane tam moce nie są mocami maksymalnymi osiąganymi przez PC, tylko tymi, które deklaruje producent do pomiaru COP w wybranym punkcie pracy.

Twierdząc więc, że pompa oddaje tylko tyle, a tyle mocy na podstawie tych tabelek jesteś w błędzie.

@map

Nie do końca poprawnie rozumiesz ten dokument z bafy.

Podane tam moce nie są mocami maksymalnymi osiąganymi przez PC, tylko tymi, które deklaruje producent do pomiaru COP w wybranym punkcie pracy.

Twierdząc więc, że pompa oddaje tylko tyle, a tyle mocy na podstawie tych tabelek jesteś w błędzie.

Czytam dosłownie co tam jest napisane. A napisane jest, że jest to Nominalna Moc Cieplna w punkcie pracy A2/W35. Jeżeli niemiaszki w przypadku tej pompy mierzyli to inaczej to ja już nie wiem:confused: Z tego co mi wiadomo i na ile potrafię zrozumieć ich metodologię badań to ten parametr nie ma nic wspólnego z COP'em, a jego celem jest zmierzenie jaką realnie mocą dysponuje pompa w tym konkretnym punkcie pracy.

O Magdaleno.....

Powietrzna pompa za 50 patyków...

Koniecznie trzeba wykupić polisę na wypadek wizyty złomiarzy w ogrodzie......

Taniej będzie w rejonie jednostki zew. postawić budę z psem z odpowiednio długim łańcuchem:)

Cena faktycznie z kosmosu, nie wiem czy założyciel wątku zdawał sobie z tego sprawę?

map78

Po prostu do tej pory podawano COP dla różnych temperatur, ale dla mocy nominalnej. Teraz dla A2/W35 i A7/W35 podają COP dla pracy z mocą zredukowaną (moc chyba 60% i 40%). Zapewne zgodnie z jakąś kolejną nową normą. Tylko, że mętlik we łbach mniej zorientowanych i stojących przed wyborem - coraz większy.

Panas i buderus to inwertery, teraz pytanie przy jakiej mocy kto podaje jakie parametry buderus pisze, że dla 40% lub 60% a panasonic dla jakiego obciążenia podaje swoją moc i COP.

W dobrym kierunku się ta dyskusja rozwinęła bo dochodzimy do tego, że nic nie jest do końca takie jak nam przedstawiają kolorowych folderach;)

Tak, tylko tabelka, którą tu wkleiłem pochodzi ze strony niemieckiego Federalnego Urzędu Gospodarki, który to zajmuje się badaniami nad OZE (http://www.bafa.de). Wartości podawane przez ten instytut są wartościami zmierzonymi podczas testów, a nie przepisanymi z tabelek producentów i według ich marketingowych zagrywek. Kolumna tabelki "Nennwarme-Listung A2/W35" oznacza tu ni mniej ni więcej tyle co "Moc nominalna dla punktu pracy A2/W35", nie ma nic wspólnego z COP'em i jest wartością zmierzoną! A to, że różni się znacząco z danymi producenta to mnie akurat nie dziwi;) Pamiętacie jeszcze pewnie te słynną dyskusje na temat Daikina i ich tabeli "peak value" - tu zapewne jest podobnie.

Dla zainteresowanych link do całego dokumentu od niemiaszków - warto wrzucić w translator wstęp i poczytać o metodologi badań wg jakiej odbywają się pomiary, wtedy wszystko chyba będzie jasne. No chyba, że w tym konkretnym przypadku BAFA się pomyliła:)

http://www.bafa.de/bafa/de/energie/erneuerbare_energien/waermepumpen/publikationen/energie_ee_wp_liste.pdf

Masz na liście bafa opis:

Heizleistung bei A2/W35 mindestens 60 % der geprüften Heizleistung im Betriebspunkt A-7/W35

(Luft -7°C / Heizungswasser 35 °C) erreichen. Dementsprechend enthält die Liste nur solche

Anlagen, die diese Bedingung erfüllen

Czyli dla inwerterów COP podany jest dla 60% mocy . W takim razieproducenci pomp powietrznych podaja korzystny dla siebie cop przy 60% mocy inwertera a moc maxymalną przy danej temperaturze.

A BAFA bada COP pomp ciepła a nie moc.