Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus wpl ar

jerzyoz

Recommended Posts

Masz na liście bafa opis:

Heizleistung bei A2/W35 mindestens 60 % der geprüften Heizleistung im Betriebspunkt A-7/W35

(Luft -7°C / Heizungswasser 35 °C) erreichen. Dementsprechend enthält die Liste nur solche

Anlagen, die diese Bedingung erfüllen

Czyli dla inwerterów COP podany jest dla 60% mocy . W takim razieproducenci pomp powietrznych podaja korzystny dla siebie cop przy 60% mocy inwertera a moc maxymalną przy danej temperaturze.

A BAFA bada COP pomp ciepła a nie moc.

W takim razie co jest podane w kolumnie "Nennwarme-Listung A2/W35"???

Dlaczego np w przypadku Panasa SXC09D3E5 jest tam wartość 9,16kW, a dla wersji 3~, czyli SXC09D3E8 wartość 8,59kW:confused: Moim zdaniem są to wartości zmierzone, bo gdyby były przepisane z tabeli producenta w obu przypadkach widniałaby wartość 9kW! I nie jest to żadne 60% tylko 100%, czyli moc nominalna danej pompy w tym konkretnym punkcie pracy. Jeżeli dla Buderusa podawaliby tę samą wartość według innych kryteriów całe porównanie nie miałoby żadnego sensu:no:

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Panas i buderus to inwertery, teraz pytanie przy jakiej mocy kto podaje jakie parametry buderus pisze, że dla 40% lub 60% a panasonic dla jakiego obciążenia podaje swoją moc i COP.

Panasonic w swojej serwisówce podaje tabelkę (i pary wykresów) zawierającą moc oddaną i pobraną dla różnych temp.

Można z tego wyliczyć COP i wynika z tego, że COP, który podaje w specyfikacji jest dla 100% mocy:

Clipboard02.jpg

W takim razie co jest podane w kolumnie "Nennwarme-Listung A2/W35"???

Dlaczego np w przypadku Panasa SXC09D3E5 jest tam wartość 9,16kW, a dla wersji 3~, czyli SXC09D3E8 wartość 8,59kW:confused: Moim zdaniem są to wartości zmierzone, bo gdyby były przepisane z tabeli producenta w obu przypadkach widniałaby wartość 9kW! I nie jest to żadne 60% tylko 100%, czyli moc nominalna danej pompy w tym konkretnym punkcie pracy. Jeżeli dla Buderusa podawaliby tę samą wartość według innych kryteriów całe porównanie nie miałoby żadnego sensu:no:

Pisze Nennwarme czyli moc nominalna a nie maksymalna! Inaczej mierzone są inwertery a inaczej on/off!! Nie mądruj tylko dokładnie poczytaj. Nie interesuje mnie co jest lepsze panas czy buderus mam to w 4 literach w przeciwieństwie do Ciebie.

Pisze Nennwarme czyli moc nominalna a nie maksymalna! Inaczej mierzone są inwertery a inaczej on/off!! Nie mądruj tylko dokładnie poczytaj. Nie interesuje mnie co jest lepsze panas czy buderus mam to w 4 literach w przeciwieństwie do Ciebie.

Jeżeli podane przeze mnie modele Panasa są wg Ciebie on/off'ami to faktycznie nie mamy o czym dyskutować. A w przeciwieństwie do Ciebie czytałem bardzo dokładnie i nie mądruję się tylko piszę jak jest. A co jest lepsze to i mnie już nie interesuje bo od dwóch lat mam Panasa i nie zamierzam zmieniać.

Jest ileś tam organizacji czy instytucji certyfikujących i jest trochę zamieszania z COP dla inverterów.

Producent deklaruje moc w punkcie A-7 i w cale nie musi to być moc maksymalna.

W pkt A+7 deklaruje moc taką jak A-7 lub 40% większą niż w A-7

A w pkt A+2 jak w A-7 lub 60% większa niż w A-7

Chociaż nie jestem pewien czy jest to sztywno 40-60% czy nie więcej niż.

Różnica w COP przy częściowym i pełnym obciążeniu sięga jedności.

Pytanie co lepiej pokazać - mniejszy COP i większą moc czy odwrotnie.

Tak czy siak nie są to moce maksymalne.

Większe znaczenie ma SCOP, a ten nie zależy tylko od pompy, ale także od obciążenia cieplnego budynku.

Ta sama pompa w różnych budynkach i instalacjach da różny SCOP.

Jeżeli podane przeze mnie modele Panasa są wg Ciebie on/off'ami to faktycznie nie mamy o czym dyskutować. A w przeciwieństwie do Ciebie czytałem bardzo dokładnie i nie mądruję się tylko piszę jak jest. A co jest lepsze to i mnie już nie interesuje bo od dwóch lat mam Panasa i nie zamierzam zmieniać.

A gdzie napisałem, że panas to on/off?? Faktycznie masz problem czytaniem. Napisałem, że inaczej badają invertery np. z 60% mocą a inaczej on/off a nie że panas to on/off.

Szkoda czasu na dyskusje z fanatykiem.

A gdzie napisałem, że panas to on/off?? Faktycznie masz problem czytaniem. Napisałem, że inaczej badają invertery np. z 60% mocą a inaczej on/off a nie że panas to on/off.

Szkoda czasu na dyskusje z fanatykiem.

Ja fanatykiem:D

Poprosiłem tylko, żebyś wyjaśnił mi dlaczego w tej samej kolumnie dla jednej pompy podawane jest niby 60% mocy, a dla drugiej 100%. Oba to invertery, i w obu przypadkach są to wartości mierzone - nie deklarowane, czy podawane przez producentów. Ty na to wyjeżdżasz mi z on/off o których nawet słowem nie wspomniałem:sick:

• 8 months później...
Jeśli już porównujemy do Panasonica to cena Buderusa jest z kosmosu. Przy -15 z Panas T-cap co najwyżej Buderus wplar 14 za prawie 50tys zł. będzie mógł stanąć w szranki. Wybieram Buderusa o ile spadną ceny do poziomu Panasonica i okaże się, że ceny części zamiennych też będą podobne.

kurcze nie wiem skąd wy macie te ceny!

mam wycene buderusa wpl 8ar i wychodzi razem ze zbiornikiem cwu 300l (buderusa) 26 000zl

a panasonic t-cap 9kw z tym zbiornikiem 25 000zl

dla mnie wybór był prosty- buderus

a tutaj ciekawy link http://www.blog.karbon.com.pl/pc-powietrzna/jak-wybrac-pompe-ciepla-cd/

Pisałem o 14 ar

proszę bardzo -

http://www.bgsystem.pl/index.php/pompy-ciepla/powietrzne/170-buderus-logatherm-wpl-ar-e

Nie stawiaj na równi buderusa 8 do panasonica 9kW t-cap. Przy mrozach lub przy częstych szronieniach robi się przepaść. Później biorą się stereotypy, że powietrzne pompy przy mrozach nie dogrzewają. Do omawianego panasonica bliżej będzie buderusowi 14ar niż 8.

Pisałem o 14 ar

proszę bardzo -

http://www.bgsystem.pl/index.php/pompy-ciepla/powietrzne/170-buderus-logatherm-wpl-ar-e

Nie stawiaj na równi buderusa 8 do panasonica 9kW t-cap. Przy mrozach lub przy częstych szronieniach robi się przepaść. Później biorą się stereotypy, że powietrzne pompy przy mrozach nie dogrzewają. Do omawianego panasonica bliżej będzie buderusowi 14ar niż 8.

a dlaczego nie? Porównując na papierze buderus wychodzi dużo lepiej. Na forum jest dużo naganiaczy na panasonica i odradzali mi buderusa, ja oglądałem tę pompę w akcji i muszę przyznać że jestem pod wrażeniem.Właściciel domku również jest bardzo zadowolony, pokazał mi również zużycie z poszczególnych miesięcy.Części zmienne są droższe ale to dlatego żę buderus nie pakuje do środka chińszczyzny tak jak panas.

Pisałem o 14 ar

proszę bardzo -

A to przykład z tabeli

Panas T-CAP A2/W35 COP 3,53 Buderus 4,23 i na każdym polu jest lepszy

Pisałem o 14 ar

proszę bardzo -

a te ceny z linku są kosmiczne.Jak pisałem wyżej ja mam wycenę od instalator i wychodzi ze zbiornikiem 300l 26tys a z twojego linku 38tys sama pompa.:o

Nie lobbuje za panasonickiem choć sam posiadam i sobie chwalę. Sam kiedyś chorowałem na daikina ale niestety model 11kW był dużo droższy od panasonica 9kW t-cap i poniżej -10 miał mniejszą moc i gorszą efektywność. Później zagiąłem parol na Zubadana. Wszystko pięknie tylko ta cena. W marcu 2012r. najniższą ofertę na zubadana miałem za 44tyś zł! Myślałem o imporcie z Anglii (tam wychodziło 26yś zł ) ale wystraszyłem się braku gwarancji. Teraz jestem bardzo zadowolony z wyboru bo i przy -18 na zewnątrz oddaje 9kW bez grzałki. I właśnie o to mi chodzi aby wszystko przeanalizować także i moc pompy przy sporym minusie bo później powstają mity, że pompy pow-woda w mrozy sobie nie radzą.

pozdrawiam i życzę powodzenia.

a dlaczego nie? Porównując na papierze buderus wychodzi dużo lepiej. Na forum jest dużo naganiaczy na panasonica i odradzali mi buderusa, ja oglądałem tę pompę w akcji i muszę przyznać że jestem pod wrażeniem.Właściciel domku również jest bardzo zadowolony, pokazał mi również zużycie z poszczególnych miesięcy.Części zmienne są droższe ale to dlatego żę buderus nie pakuje do środka chińszczyzny tak jak panas.

Dziwnie te PC porównujesz. Ludzie to czytają i przypadkiem Ci uwierzą że obie pompy są PODOBNE bo między 8 a 9 KW jest tak mała różnica - co jest totalną pomyłką!

Owy Buderus 8kW ( z pewnością piękna PC a i pewnie dobra) to 8kW mocy która spada wraz z mrozem. Jak ktoś ma takie potrzeby na moc grzewczą to OK. Ale niech je sprawdzi po spadku mocy. Jak ktoś wybiera opcję doboru PC na -7st C grzania (czyli udział drogiej taryfy) a potem jeszcze/czasem dogrzanie grzałką bo chce mniej zainwestować a dopłacać w rachunkach to też bardzo OK.

Jak ktoś jednak potrzebuje więcej mocy to owy TCap 9kW daje jej w morzy duuuużo więcej od Buderusa. Można go wpakować do domu o większym obciążeniu cieplnym lub cieszyć się niższymi rachunkami gdyż będzie mało pracował w 1taryfie lub całkowicie w 2taryfie zużyje prąd a grzałki nigdy nie włączy.

Czyli ceny jakie podajesz 25 tys TCap 9kW i 26 tys Buderus 8Kw są przyzwoite, ale moce się różnią w mrozy bardzo na korzyć Pansonica. Wszystko zależy zatem od obciążenia domu. Gdybyś chciał porównać Buderusa 8kW to bardziej z Panasonikiem 9KW w cenie pewnie ok 21 tys lub po 20 tys też już "chodzą" Atlantici 8kW. Może słabiej od Buderusa wypadnie, ale z pewnością oszczędność 6 tys na inwestycji pozwoli Ci z jakieś 30 lat dokładać do rachunku.

Owa różnica jak każdy wie - i zapewne Ty- wynika z tego że Panasonic dał większą sprężarkę a nie z cudów technicznych Panasonica. Dał i wygrał bynajmniej u Nas. W tej cenie w latach 2012-2014 kiedy Ja podobnie jak Asaselllo szukaliśmy PC nie było lepszej od Panasonica w kategorii moc/jakość/cena. I do dziś chyba nie ma. Też patrzyłem na Tri 11 Atlantic ale cena. Zubadan cena kosmos. Też patrzsyłem na ceny poza PL. Daikin super ale zawsze ma też ceną ponad Panasonika.

Także PC PW jest sporo ale nie każdy chciał dać to co Panasonic i tylu klientów na forum nie zdobyli. Choć sam Ci pisze że do 8KW bym zamiast 26tys szukał np: Ataltica 8kW lub Pansonica 9KW za pewnie ok 20 tys.

Edytowane przez lukasza

asaselllo, odpuść;) Zarówno "Obserwator" jak i Krzyś to sprzedawcy i żadne merytoryczne argumenty do nich nie dotrą. Powiedz, czy zwykły forumowicz, szukający porady u bardziej doświadczonych użytkowników napisał by coś takiego:confused:

Właściciel domku również jest bardzo zadowolony, pokazał mi również zużycie z poszczególnych miesięcy.Części zmienne są droższe ale to dlatego żę buderus nie pakuje do środka chińszczyzny tak jak panas.

No to może trochę danych do dyskusji ? Hę? :bye:

WPL AR 8

Moc: dla A+2/W35 - 8 kW

dla A+7/W35 - 9 kW

Modulacja dla A2/W35: 3-8 kW

Moc dla A+7/W35 i 40% mocy invertera: 3,32 kW, dla tych parametrów COP = 4,93

Moc dla A-7/W35 i 100 % mocy invertera: 8,43 kW, dla tych parametrów COP = 2,96

Moc dla A+2/W35 i 60% mocy invertera: 5,04 kW, dla tych parametrów COP = 4,23

Dane wg niemieckich norm.

Pompa obiegowa to:

Grundfos UPM2 25-75 PWM

Przy temp. zasilania 35 *C (brak info o mocy invertera):

- 7 C - moc pobieran 2,5 kW - COP = 3,5

- 10 C - moc pobierana 2,4 kW - COP = 3,2

-15 C - moc pobierana 2,3 kW - COP = 3,00

- 20 C - moc pobierana 2,2 kW - COP = 2,95

(co do mocy pobieranej nie pomyliłem się, tak jest na wykresie :confused:)

Moc pobierana spada od ok. -5 C, gdzie wynosi 2,1 kW; by przy 0 C wynieść ok. 1,4 kW

To dane producenta. Jak się mają do rzeczywistości ? Nie wiem. Wygląda na to, że WPL AR 8 przy - 20 C ma jeszcze ponad 6 kW mocy....

Glosatorzy naprzód :p

asaselllo, odpuść;) Zarówno "Obserwator" jak i Krzyś to sprzedawcy i żadne merytoryczne argumenty do nich nie dotrą. Powiedz, czy zwykły forumowicz, szukający porady u bardziej doświadczonych użytkowników napisał by coś takiego:confused:

Map78 nie jestem sprzedawcą pomp tylko dużo czytam i nie tylko na tym forum, a pompe buderusa oglądałem na żywo i widziałem jej zużycie w domku z lat 80-tych nieocieplonym i bez rekuperacji i podłogówki nie będę pisał ile zużyła ale ja byłem mile zaskoczony i ją bede montował u siebie.3 m-ce temu nie wiedziałem że istnieje takie coś jak pompa ciepła powietrzna, ale jak ktoś ma troszkę oleju w głowie i poczyta to bardzo szybko ogarnie temat pomp .

a w innym poście pytałem się właśnie jaką pompą zamontować u siebie w domu i właśnie między innymi map78 dużo mi pomogłeś i wprowadziłeś mnie w świat pc a teraz piszesz że jestem instalatorem.:bye::

pozdrawiam