Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus wpl ar

jerzyoz

Recommended Posts

Map78 nie jestem sprzedawcą pomp tylko dużo czytam i nie tylko na tym forum, a pompe buderusa oglądałem na żywo i widziałem jej zużycie w domku z lat 80-tych nieocieplonym i bez rekuperacji i podłogówki nie będę pisał ile zużyła ale ja byłem mile zaskoczony i ją bede montował u siebie.3 m-ce temu nie wiedziałem że istnieje takie coś jak pompa ciepła powietrzna, ale jak ktoś ma troszkę oleju w głowie i poczyta to bardzo szybko ogarnie temat pomp .

a w innym poście pytałem się właśnie jaką pompą zamontować u siebie w domu i właśnie między innymi map78 dużo mi pomogłeś i wprowadziłeś mnie w świat pc a teraz piszesz że jestem instalatorem.:bye::

pozdrawiam

Krzysiek, sam pomyśl jak mało wiarygodny byłbym gdybym namawiał Cię na Buderusa, skoro go nie znam... Znam i posiadam Panasonika dlatego z czystym sumieniem polecam, bo jestem w 100% zadowolony, a Ty nazywasz mnie i innych użytkowników panasa NAGANIACZAMI:(

Kupuj Buderusa i nie zapomnij podzielić się wrażeniami na forum, mnie na prawdę mało interesuje kto jaką pompę sobie kupi, ale uważam, że sam wybrałem dobrze i tego się będę trzymał:)

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dla lobby panasa użytkowników, naganiaczy, sprzedawców żaden argument nie działa. A Buderus po prostu jest lepszy na każdym polu i tyle... A tak przy okazji jestem sprzedawcą pomp ale ani panasonica ani buderusa , sprzedaję głównie do CWU ale czytać ze zrozumieniem potrafię.

Jako instalatora nikt nie zmusza mnie do instalowania tego czy innego produktu sam wybieram co chcę zaoferować klientowi (zadowolony powie może jednej osobie niezadowolony dziesięciu - stara zasada).

Jako że spoczywają na mnie obowiązki wynikające z gwarancji i rękojmi raczej sobie na złość też nie zrobię.

Inaczej ma się z pracownikami zatrudnionymi "do sprzedaży" tam się liczy ilość no nie panie Obserwator pc

:D

Dla mnie dyskwalifikujące jest wyprowadzenie układu c.o. na zewnątrz być może wynika to z tego że niemiecki hydraulik nie ma pojęcia o chłodnictwie bo i po co ma mieć skoro każdy w ich systemie ma swoją działkę i wszyscy są zadowoleni.

A w pl to i barman albo kelner pc zainstaluje ;)

• 11 months później...
kurcze nie wiem skąd wy macie te ceny!

mam wycene buderusa wpl 8ar i wychodzi razem ze zbiornikiem cwu 300l (buderusa) 26 000zl

A czy mógłbym prosić o namiar na ofertę. Może być prywatnie, żeby nie generować kryptoreklamy. Szukam od jakiegoś czasu pompy (dobrej, niekonieczne ultrahitowej, bo dla takich z reguły koszty zakupu przekraczają sensowny czas zwrotu różnicy względem przeciętnej) i dostałem cenę 31K. Na Samsunga mam 24K. Spora różnica, więc kusi Samsung, ale Buderus wydaje się porządniejszą marką. Faktem jest, że mam ofertę z instalacją, więc może nie ma jakiejś wielkiej różnicy.

Z góry dziękuję.

Spora różnica, więc kusi Samsung, ale Buderus wydaje się porządniejszą marką. Faktem jest, że mam ofertę z instalacją, więc może nie ma jakiejś wielkiej różnicy.

Z góry dziękuję.

Co do marek, to się nie wypowiem, ale jak były ostatnio mrozy to obserwowałem jak zachowują się buderusy i samsungi. 3 sztuki (różne modele) przy -20 wyłączyły się i grzały grzałkami natomiast samsung dzielnie pracował poniżej -20 :-)

• 4 weeks później...
Co do marek, to się nie wypowiem, ale jak były ostatnio mrozy to obserwowałem jak zachowują się buderusy i samsungi. 3 sztuki (różne modele) przy -20 wyłączyły się i grzały grzałkami natomiast samsung dzielnie pracował poniżej -20 :-)

Może to się wydać dziwne, ale po przeliczeniu wszystkich kosztów (nie mam kaloryferów) postawiłem na pompę typu powietrze-powietrze, czyli klasyczną klimę. Wychodzi znaaacznie taniej, a taki Gree U-Crown podobno ciągnie ciepło nawet z -30C. Pożyjemy, zobaczymy. Koszt w stosunku do PW, licząc też instalację+klimakonwektory, których nie mam, sporo poniżej 1/3. Ciepłą wodę da się ogarnąć osobno niewielkim nakładem. Myślę, że rozproszona instalacja (bo muszę zamontować trzy jednostki) jest niezłym pomysłem. Przecież wszystkie naraz się nie zepsują. Też koszt naprawy dużo niższy. W tym roku mam zamiar to zainstalować. Przetestuję i jak nie zapomnę to opiszę wrażenia. Może komuś to pomoże w podjęciu decyzji. Ja sporo się tutaj naczytałem i na pewno miało to jakiś wpływ na moją decyzję. Może i to się komuś przyda.

Witam, jestem tu nowy.

Jestem na etapie wyboru pompy ciepła.

Dom 190m2 powierzchni urzytkowej, a w sumie z garażem i pomieszczeniem gospodarczym 228m2.

Zastanawiam się nad Buderusem wpl 11ar (koszt z pełnym montażem wyceniono mi na 30 000zł)

Panasonic T-cap 28 000zł

Samsung EHS 12kw inwerter split 27000zł.

Może polecicie mi coś jeszcze w cenie do 30 000zł.

• 4 months później...

Kill1987 - na co się zdecydowałeś?

Też dostałem ofertę na Buderusa, cena podobna do T-Cap. Na papierze wygląda trochę lepiej:

Buderus:

A2/W35 4,03 (wg normy EN 14511 przy pracy na 100%)

Pozostałe wg normy EN 14825 z modulacją: 40% przy A7/W35; 60% przy A2/W35, 100% przy A-7/W35

A7/W35 4,9

A2/W35 4,05

A-7/W35 2,85

Panasonic

A7W/35 4,84

A2/W35 3,59

A-7/W35 2,85

z komentarzem "These indications are based on the official ErP regulations (EU regulations N° 811/2013, EN 14511 and EN 14825)" Czyli normy te same.

Dodatkowo gdzieś widziałem COPy Buderusa w -15 w okolicy 2,7, czyli powyżej Panasonicowego 2,56.

Czy ktoś z forum zdecydował sie na Buderusa? Czy jakiś instalator może się wypowiedzieć o jego najwiekszych wadach? Jak wygląda modulacja mocy w Buderusie?

• 2 months później...

Też dostałem ofertę na Buderusa, cena podobna do T-Cap. Na papierze wygląda trochę lepiej:

Buderus:

Pozostałe wg normy EN 14825 z modulacją: 40% przy A7/W35; 60% przy A2/W35, 100% przy A-7/W35

A7/W35 4,9

A2/W35 4,05

A-7/W35 2,85

Panasonic

A7W/35 4,84

A2/W35 3,59

A-7/W35 2,85

z komentarzem "These indications are based on the official ErP regulations (EU regulations N° 811/2013, EN 14511 and EN 14825)" Czyli normy te same.

Dodatkowo gdzieś widziałem COPy Buderusa w -15 w okolicy 2,7, czyli powyżej Panasonicowego 2,56.

Czy ktoś z forum zdecydował sie na Buderusa? Czy jakiś instalator może się wypowiedzieć o jego najwiekszych wadach? Jak wygląda modulacja mocy w Buderusie?

hej

Ja zamontowałem buderusa wpl 8are- tutal link do bloga z mojej budowy http://naszewzgorza.mojabudowa.pl/

Buderus:

A7/W35 4,9

A2/W35 4,05

A-7/W35 2,85

Panasonic

A7W/35 4,84

A2/W35 3,59

A-7/W35 2,85

Kolego porównujesz Budrusa i Panasonic wg. dwóch norm.

To tak jak być robił wyścigi dwóch samochodów ale jeden ma trochę inne warunki bo ma przyczepkę....

no tak się nie da.

Tak na początek musisz zerknąć na etykiety energetyczne

Panasonic T-CAP ma

dla +35st.C A++

dla +55st.C A++

Buderus 8 i 11kW

dla +35st.C A++

dla +55st.C A

Gdyby Buderus miał lepsze COP to miał by A++ i A++, a niestety tak nie ma.

porównam jeszcze EER bo to buderus tez podaje w EN14511

Panasonic EER 3,17

Buderus EER 2,72

Etykiety energetyczne są tworzone wg. tych samych norm, więc jak nie ma jak porównać to trzeba na nie patrzeć.

Buderus podając COP obniża obroty sprężarki a jest to bardzo duża różnica dla COP.

np. w mitsubishi bo oni podają każdą temperaturę w 4 zakresach obrotów wygląda to tak:

A2W35

COP obroty mini 3,8

COP obroty midi 3,7

COP obroty normal 3,55

COP obroty MAX 3,4

Jak widać różnicę są spore, dlatego COP nie porównamy jak nie będzie podawał buderus tak jak inni wg. normy EN14511!

Edytowane przez CNC_POMPY_CIEPLA

• 3 weeks później...

Witam,

Zachęcam do zapoznania się z naszą nową powietrzną pompą ciepła Logatherm WLW196i AR, która cechuje się wysokim standardem wykonania oraz wysoką efektywnością pracy. Współczynnik COP > 4,0, przy temperaturze zewnętrznej, co gwarantuje niskie koszty eksploatacyjne przez cały sezon grzewczy. Jednostka wewnętrzna pokryta jest specjalnym szkłem tytanowym, dostępnym w dwóch kolorach. Dzięki modulacji mocy grzewczej nie wymagane jest stosowanie bufora. Pompa cechuje się cichą pracą poniżej 40dB(A).

moderowano

W razie pytań chętnie pomogę.

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Edytowane przez Tomaszs131
Reklama niezgodna z regulaminem PP.

Witam,

Zachęcam do zapoznania się z naszą nową powietrzną pompą ciepła Logatherm WLW196i AR, która cechuje się wysokim standardem wykonania oraz wysoką efektywnością pracy. Współczynnik COP > 4,0, przy temperaturze zewnętrznej, co gwarantuje niskie koszty eksploatacyjne przez cały sezon grzewczy. Jednostka wewnętrzna pokryta jest specjalnym szkłem tytanowym, dostępnym w dwóch kolorach. Dzięki modulacji mocy grzewczej nie wymagane jest stosowanie bufora. Pompa cechuje się cichą pracą poniżej 40dB(A).

moderowano

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

Witam ,

bardzo ciekawe wpisy :

"Współczynnik COP > 4,0, przy temperaturze zewnętrznej, co gwarantuje niskie koszty eksploatacyjne przez cały sezon grzewczy.

...Dzięki modulacji mocy grzewczej nie wymagane jest stosowanie bufora..."

Gratuluję !

Czy jakaś pompa powietrzna dorównuje parametrami do nowego Buderusa WPL AR ? Pompa 9kW ma COP A2/W35 4,23 to sporo więcej od konkurencji. Dzwoniłem do przedstawiciela Buderusa to rzekomo ich produkt jest tożsamy z IVT AIR X . Czy warto dopłacać 8 tys zł w porównaniu np. do Panasonica?

Te 4,23 to dla klimatu umiarkowanego czy polskiego ?

to nie zmienia faktu, że Panasonic daje 9 kW przy -15*C, a inne pompy mogą mieć znacznie mniejszą moc przy tych temperaturach, co ma duży wpływ np. na wykorzystanie taniej taryfy

Pompa ma taką moc przy -15 C jak się ją dobierze

Np Atlantic 16 tri ma nawet wiecej , a Panasonik może nazywać sie np t-cap 9 i też tyle da . Ale ważna jest cena nie nazwa

Łączenie postów.

Witam,

Bardziej szczegółowe informacje o pompie ciepłą dostępne są na stronie internetowej: http://www.buderus.pl/produkty/kategorie-produktow/pompy-ciepla/powietrzne/logatherm-wlw196i-ar.html

Pozdrawiam,

Konsultant marki Buderus

uruchomiłem PC buderusa ( split w oparciu o jednostkę LG) .

Solidnie wykonana . Cicha . a reszta zobaczymy

. Dom 190 m2 powierzchni użytkowej, a w sumie z garażem i pomieszczeniem gospodarczym 228 m2.

Zastanawiam się nad Buderusem wpl 11ar (koszt z pełnym montażem wyceniono mi na 30 000zł)

Panasonic T-cap 28 000zł

Samsung EHS 12kw inwerter split 27000zł.

Może polecicie mi coś jeszcze w cenie do 30 000zł.

Czytaj, nasiąkaj wiedzą, zrób OZC, aby nie dobierać mocy pompy z tzw. fusów.

Na podstawie tego forum, najbardziej rozpracowaną marką jest Panasonic i na jej temat znajdziesz b.dużo informacji

B.ważne aby serwis kumaty był blisko domu

Czytaj, nasiąkaj wiedzą, zrób OZC, aby nie dobierać mocy pompy z tzw. fusów.

Na podstawie tego forum, najbardziej rozpracowaną marką jest Panasonic i na jej temat znajdziesz b.dużo informacji

B.ważne aby serwis kumaty był blisko domu

Podaj proszę dla najbardziej rozpracowanej marki wykresy wydajności i mocy dla -20C i koszty części zamiennych z kosmicznymi cenami.

Podaj proszę dla najbardziej rozpracowanej marki wykresy wydajności i mocy dla -20C i koszty części zamiennych z kosmicznymi cenami.

co Cię tak ten Panasonic boli? ma najlepszy stosunek cena/jakość, jest sprawdzony, jeszcze nie znam nikogo komu nawalił (w przeciwieństwie np. do Daikina). i po co ta moc dla -20? są przecież grzałki na tych kilkanaście godzin w roku. w mojej okolicy tyle było w tym roku przez kilka godzin, a przedtem w 2012, wcześniej stacja meteo od 2008 nie odnotowała: https://www.andretti.pl/wxtempsummary.php?r=wxtempsummary.php