Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus wpl ar

jerzyoz

Recommended Posts

Nie boli mnie po prostu chciałbym zobaczyć wykresy mocy i wydajności do -20C coś w tym złego?

Nie ma takiego wykresu, dobrze o tym wiesz i ciągniesz bez sensu ten argument od bardzo dawna, nie wiem po co to robisz.

Szukasz dziury w całym.

Weź się lepiej za merytoryczną dyskusję bo teraz Twoje posty nic nie wnoszą.

Zaraz ktoś będzie chciał wykres pracy pompy dla -24st.C bo taką strefę mamy w Białymstoku więc uprzedzam że takich wykresów też prawie nikt nie daje.

Mitsubishi tylko podaje że przy -28st.C pompa ma nadal 75% wydajności nominalnej, dlatego na tamte rejony montujemy tylko Zubadany.

Wszyscy wiemy że Panasonic jest liderem pomp powietrze woda, od lat je montuje i nigdy nie miałem, telefonu że zimno, że nie działa itd.

Były sytuacje że ktoś nagrzebał w ustawieniach ale awarii zimą nigdy nie było.

Zresztą większość dobrze dobranych urządzeń nie ma problemów. Miałem czasem miałe problemy z Chińczykami( uszkodzone czujniki) ale tam cena pompy jest o 50% niższa.

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

nie ale Twoje teksty na forum sprawiają wrażenie, jakbyś próbował zniechęcać czytelników do tych pomp ciepła, nie wiadomo w jakim celu :).

Ja nie zniechęcam, wręcz przeciwnie wy wszystko krytykujecie jak nie jest to Panasonic. CNC wystawiał na allegro LG i w tytule aukcji pisał "lepsza od Panasonic" zależy jak wiatr zawieje. A ja chciałbym poznać więcej danych tej pompy i tyle.

Ja nie zniechęcam, wręcz przeciwnie wy wszystko krytykujecie jak nie jest to Panasonic. CNC wystawiał na allegro LG i w tytule aukcji pisał "lepsza od Panasonic" zależy jak wiatr zawieje. A ja chciałbym poznać więcej danych tej pompy i tyle.

Witam,

ja również nie dotarłem do danych Panasa przy - 20 st.

Ale mam za to swoje pomiary , np :

19.01.2016 pomiar robiony równo co 0,01 Gj

godz 7.25 ,-19/-20st ,PC:Tco=45 st, sprężarka 70Hz,moc 7,7kW ,COP=1.87(wymiennik bez szronu)

godz 7.47 , -19/-20st ,PC : Tco=45 st,spr 71Hz,moc 7,4 kW ,COP=1.79 (większy szron na wymienniku)

Temp na wyświetlaczu jedn wewn PC wahała się , dlatego tak zapisałem.

Pzdr

Właśnie odnośnie buderusa oni nawet nie podają danych dla A-7 wg. EN14511, a co tu pytać o -20st. C więc jak to porównać,? a czepiasz się że Pans nie ma przy -20st.C

Temat jest o buderusie , a nie panasonicu, Krytykujecie buderusa a wiekszość z piszących nie miala z nim doczynienia.

Nie przesadzaj- chodzi o uczciwe porównanie różnych PC.

Do samego Buderusa nie mam zastrzeżeń ,ponieważ go nie znam.

Jedyne co mi się rzuciło w oczy , to słaby ( moim zdaniem) wpis reklamowy jego przedstawiciela- powinien być bardziej precyzyjny ( np przy jakiej temp zewn jest COP 4 oraz że modulacja mocy jest tylko jednym z czynników zmniejszających „ryzyko” zastosowania bufora).

A wracając do konkretów - to jaka moc i COP będzie przy -20 st u Buderusa ?

Pzdr

-20C

Buderus WPL 6 AR

moc 4 COP 2,8

Buderus WPL 8 AR

moc 5,4 COP 2,9

Hej, dane są w dokumentacji Buderusa, i już pokazuje jakie myki:

COP niby 2,9, ale pobór mocy 2,1kW, no to przy takim COP moc powinna być 6,09kW, a jest 5,4kW gdzie się zgubiło ,609kW?

Proste COP podawane nie przy maksymalnej mocy sprężarki,

OSZUKUJĄ:

buderus COP.jpg

buderus moc.jpg

a potem jeszcze dane podane tylko przy EN14825 i nikt nic nie wie, tutaj dane podawał marketingowiec bo na pewno nie inżynier.

Te same warunki pracy Bafa:

COP A2 COP A7 MOC

Buderus Bosch Thermotechnik GmbH Logatherm WPL 8 AR 2,95 4,29 5,05 kW

Mitsubishi Electric Europe B.V PUHZ-HRP 71 VHA2 + EH-SGK 125 2,59 3,44 7,92 kW

LG Electronics Deutschland GmbH THERMA V [ HM091M ] 2,35 3,26 5,21 kW

Panasonic Deutschland AQUAREA [ WH-UX09FE8 + WH-SXC09F3E8 ] 2,93 3,82 8,85 kW

Panasonic Deutschland AQUAREA [ WH-UD09HE5 + WH-SDC09H3E5 ] 2,66 3,34 6,79 kW

NIBE Systemtechnik GmbH F 2120 - 8 3,29 4,43 4,03 kW

Edytowane przez oberwatorPC

Dołącze IVT którą ktoś mi proponował: IVT Split 8 - 3,5 4,8 10kW

Nie wiem czy to było w tym wątku, ale z tego co sprawdzałem Buderus WPL AR to przebrandowany IVT Air X.

Nie pozostaje nic innego jak przeliczyć COP, godziny pracy, udział grzałki i wybrać najlepszą pompę.

ObserwatorPC, coś te liczby się nie zgadzają. Chociaż proporcje są zachowane.

Zrobiłem podsumowanie dla Krakowa:

<= -15°C        17h-14°C do -7°C  293h-6°C do -2°C  811h-1°C do  2°C  1344h 3°C do  7°C  1407h>= 8°C         2691hsuma           6563h

Edytowane przez PrzyszłyBudowniczy

A jakiego konkretnie modelu te karty?

I jak już buderus ma sporo lepszy cop od panasonica to oczywiście oszustwo :no:

Hej ,

karta systemu jest z ich strony model WPL 6 AR T (i 8 też).

Co do parametrów porównawczych , to moim zdaniem należy patrzeć na:

-normę wg jakiej zostały podane dane

-COP-y w całym zakresie

-wydajność grzewcza w całym zakresie

Nie wiem dlaczego są rozbieżności w COP-ach tych samych modeli...

Ogólnie wybór PC w pewnym momencie jest dość subiektywny :

-jedni patrzą na COP , ale nie patrzą na cenę

-inni patrzą na wydajność grzewczą pod T2

-a większość szuka optimum : jak najwyższe parametry za jak najniższą cenę , do tego serwis i części zamienne w dobrych pieniądzach

A teraz coś do policzenia :

załóżmy gorsze COP w całym zakresie o np 0,5 -załóżmy zużycie roczne 5 000kWh np w T2 .

Gorsza PC będzie miała np średni COP 3 x 5 000 kWh=15 000 kWh wyprodukuje energii np za średnią cenę 0,25 pln brutto energia i przesył (jak u mnie).

Koszt roczny wtedy wyjdzie 1 250 pln.

Teraz ta lepsza PC : 15 000 kWh : 3,5 (COP)=4 285 kWh x 0.25 pln=1071 pln

Różnica to 178 pln i rodzi się pytanie :

kiedy zwróci się zakup droższej PC ?

Oczywiście cały w/w "wywód" w żadnym wypadku nie krytykuje produktów marki Buderus-chciałbym po prostu ,żeby to jakoś porównać wg wspólnego mianownika...

Tymczasem

Edytowane przez bobrow
literówka