Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Buderus wpl ar

jerzyoz

Recommended Posts

Dołącze IVT którą ktoś mi proponował: IVT Split 8 - 3,5 4,8 10kW

Nie wiem czy to było w tym wątku, ale z tego co sprawdzałem Buderus WPL AR to przebrandowany IVT Air X.

Nie pozostaje nic innego jak przeliczyć COP, godziny pracy, udział grzałki i wybrać najlepszą pompę.

ObserwatorPC, coś te liczby się nie zgadzają. Chociaż proporcje są zachowane.

Zrobiłem podsumowanie dla Krakowa:

<= -15°C        17h
-14°C do -7°C  293h
-6°C do -2°C  811h
-1°C do  2°C  1344h
 3°C do  7°C  1407h
>= 8°C         2691h
suma           6563h

wielu budowniczych ma problem z zachowniem pompy ciepła w temperaturze poniżej -20 C. Ciekawe przypadki

• Odpowiedzi 85
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Hej ,

karta systemu jest z ich strony model WPL 6 AR T (i 8 też).

Co do parametrów porównawczych , to moim zdaniem należy patrzeć na:

-normę wg jakiej zostały podane dane

-COP-y w całym zakresie

-wydajność grzewcza w całym zakresie

Nie wiem dlaczego są rozbieżności w COP-ach tych samych modeli...

Ogólnie wybór PC w pewnym momencie jest dość subiektywny :

-jedni patrzą na COP , ale nie patrzą na cenę

-inni patrzą na wydajność grzewczą pod T2

-a większość szuka optimum : jak najwyższe parametry za jak najniższą cenę , do tego serwis i części zamienne w dobrych pieniądzach

A teraz coś do policzenia :

załóżmy gorsze COP w całym zakresie o np 0,5 -załóżmy zużycie roczne 5 000kWh np w T2 .

Gorsza PC będzie miała np średni COP 3 x 5 000 kWh=15 000 kWh wyprodukuje energii np za średnią cenę 0,25 pln brutto energia i przesył (jak u mnie).

Koszt roczny wtedy wyjdzie 1 250 pln.

Teraz ta lepsza PC : 15 000 kWh : 3,5 (COP)=4 285 kWh x 0.25 pln=1071 pln

Różnica to 178 pln i rodzi się pytanie :

kiedy zwróci się zakup droższej PC ?

Oczywiście cały w/w "wywód" w żadnym wypadku nie krytykuje produktów marki Buderus-chciałbym po prostu ,żeby to jakoś porównać wg wspólnego mianownika...

Tymczasem

Porównujesz z T-Capem a tutaj chyba nie ma dużej różnicy inwestycyjnej.

Porównujesz z T-Capem a tutaj chyba nie ma dużej różnicy inwestycyjnej.

Nie znam cen Buderusa , ale jeśli ma rzeczywiście lepsze COP i nie zabraknie komuś mocy przy niskich temp (ale nie koniecznie poniżej -15st...) pod T2 i do tego cena będzie zbliżona np do Panasa lub innych sprawdzonych marek (+części i serwis) -to tylko brać :wiggle:

Sprawa jest wtedy jasna.

Mnie osobiście zastanawia zubadan za takie pieniądze jest po prostu słaby. Co z tego że działa do -28 kupować pompę na parę godzin w roku?

Zgadza się- ale zasadniczo dla każdego regionu i danej PC powinna być znana temp ,przy której nie ma sensu piłować PC (COP +moc)

Wg mnie COP poniżej 1,5 na te kilka godzin to bezsens-ja w swoim Panasie mam zainstalowane grzałki 9kW i jak przyjdą "ruskie mrozy" poniżej -25 st nie mam zamiaru używać sprężarki.Nie mam wprawdzie w sterowniku (albo nie zauważyłem ) temp min ,przy której PC wyłączy sprężarkę -a włączy grzałki.

Muszę pogłówkować jak to zrobić w pełnym automacie:stirthepot:

pzdr