fachman19 23.10.2017 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Dołącze IVT którą ktoś mi proponował: IVT Split 8 - 3,5 4,8 10kW Nie wiem czy to było w tym wątku, ale z tego co sprawdzałem Buderus WPL AR to przebrandowany IVT Air X. Nie pozostaje nic innego jak przeliczyć COP, godziny pracy, udział grzałki i wybrać najlepszą pompę. ObserwatorPC, coś te liczby się nie zgadzają. Chociaż proporcje są zachowane. Zrobiłem podsumowanie dla Krakowa: <= -15°C 17h -14°C do -7°C 293h -6°C do -2°C 811h -1°C do 2°C 1344h 3°C do 7°C 1407h >= 8°C 2691h suma 6563h wielu budowniczych ma problem z zachowniem pompy ciepła w temperaturze poniżej -20 C. Ciekawe przypadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 23.10.2017 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Mnie osobiście zastanawia zubadan za takie pieniądze jest po prostu słaby. Co z tego że działa do -28 kupować pompę na parę godzin w roku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oberwatorPC 23.10.2017 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Hej , karta systemu jest z ich strony model WPL 6 AR T (i 8 też). Co do parametrów porównawczych , to moim zdaniem należy patrzeć na: -normę wg jakiej zostały podane dane -COP-y w całym zakresie -wydajność grzewcza w całym zakresie Nie wiem dlaczego są rozbieżności w COP-ach tych samych modeli... Ogólnie wybór PC w pewnym momencie jest dość subiektywny : -jedni patrzą na COP , ale nie patrzą na cenę -inni patrzą na wydajność grzewczą pod T2 -a większość szuka optimum : jak najwyższe parametry za jak najniższą cenę , do tego serwis i części zamienne w dobrych pieniądzach A teraz coś do policzenia : załóżmy gorsze COP w całym zakresie o np 0,5 -załóżmy zużycie roczne 5 000kWh np w T2 . Gorsza PC będzie miała np średni COP 3 x 5 000 kWh=15 000 kWh wyprodukuje energii np za średnią cenę 0,25 pln brutto energia i przesył (jak u mnie). Koszt roczny wtedy wyjdzie 1 250 pln. Teraz ta lepsza PC : 15 000 kWh : 3,5 (COP)=4 285 kWh x 0.25 pln=1071 pln Różnica to 178 pln i rodzi się pytanie : kiedy zwróci się zakup droższej PC ? Oczywiście cały w/w "wywód" w żadnym wypadku nie krytykuje produktów marki Buderus-chciałbym po prostu ,żeby to jakoś porównać wg wspólnego mianownika... Tymczasem Porównujesz z T-Capem a tutaj chyba nie ma dużej różnicy inwestycyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.10.2017 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Porównujesz z T-Capem a tutaj chyba nie ma dużej różnicy inwestycyjnej. Nie znam cen Buderusa , ale jeśli ma rzeczywiście lepsze COP i nie zabraknie komuś mocy przy niskich temp (ale nie koniecznie poniżej -15st...) pod T2 i do tego cena będzie zbliżona np do Panasa lub innych sprawdzonych marek (+części i serwis) -to tylko brać Sprawa jest wtedy jasna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobrow 23.10.2017 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2017 Mnie osobiście zastanawia zubadan za takie pieniądze jest po prostu słaby. Co z tego że działa do -28 kupować pompę na parę godzin w roku? Zgadza się- ale zasadniczo dla każdego regionu i danej PC powinna być znana temp ,przy której nie ma sensu piłować PC (COP +moc) Wg mnie COP poniżej 1,5 na te kilka godzin to bezsens-ja w swoim Panasie mam zainstalowane grzałki 9kW i jak przyjdą "ruskie mrozy" poniżej -25 st nie mam zamiaru używać sprężarki.Nie mam wprawdzie w sterowniku (albo nie zauważyłem ) temp min ,przy której PC wyłączy sprężarkę -a włączy grzałki. Muszę pogłówkować jak to zrobić w pełnym automacie:stirthepot: pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzy2iek 25.10.2017 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2017 Ja kupiłem buderusa wpl8 are za 26 900zl ze zbiornikiem na cwu 300l (zbiornik tez firmy buderus). Za tyle załatwił mi ją instalator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts