lukaso 28.06.2004 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2004 Witam wszystkich, w końcu kupiłem działkę !!! Pewnym problemem jest to że gazociąg umieszczony jest w prostopadłej głównej drodze która jest oddalona o 60 metrów. Czy orientujecie się jak to wygląda w praktyce, czy Gazownia dociągnie mi gaz a jak tak to ile to może kosztować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ryszard Szymik 29.06.2004 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Każda gazownia ma własne przeliczniki, wg mnie będzie cie to kosztowało ok. 8 000 pln Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbys 29.06.2004 11:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Czasem nie jest to piękne!!!!!Mi np. gazownia 110m odpisała że jest "nieopłacalne" nawet na mój koszt!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.Trzeba pismo podeprzeć podpisami zainteresowanych (budujących itp domki) i tych rodzin musi byc co najmniej 10.Lub ... szukać przyjaznego człowieka odpowiedzialnego za inwestycje lub znającego j.w. w gazownii by poparł twój pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kroyena 29.06.2004 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Sprawdź w gazowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALF 29.06.2004 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 U mnie do gazociągu jest ok 20 m ( nawierzchnia asfaltowa ). Gazownia wyceniła inwestycję na ok 14000zł.z tym że ja musze wyłożyć ok 9000zł a gazownia reszte. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tczarek 29.06.2004 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Najlepiej było by gdybyś nie był sam tylko kilka osób. Jakiś mały komitet budowlany. Na początek proponuję porozmawiać z monterem gazowym, który ma układy w gazowni. To podobnie jak w wątku z telefonami. Naprawdę czasami sprawy biurkracji są załatwiane w tym czasie bardzo szybko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafał ... 29.06.2004 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 mieliśmy podobną sytuację 60 m gazociągu kosztowało ok. 8.000 pln + 6 miesięcy załatwiania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 29.06.2004 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2004 Witam wszystkich, w końcu kupiłem działkę !!! Pewnym problemem jest to że gazociąg umieszczony jest w prostopadłej głównej drodze która jest oddalona o 60 metrów. Czy orientujecie się jak to wygląda w praktyce, czy Gazownia dociągnie mi gaz a jak tak to ile to może kosztować? najpierw sprawdz czy to rura niskiego czy wysokiego cisnienia. poza tym ... wlasnie: kazda "gazownia" ma swoje fanaberie i u mnie tez wyrzekaja sie oplacalnoscia inwestycji (16 dzialek, najdalszy odbiorca okolo 150m, reszta "po drodze"). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pingo 30.06.2004 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Mi się udało załatwić przyłącze 80-metrowe wyłącznie do mojego budynku, choć walka była długa i ciężka. Jeśli nawierzchnia jest nieutwardzona to masz szanse. Gazownia faktycznie liczy opłacalność, warto więc we wniosku zadeklarować korzystanie ze wszelkich możliwych źródeł gazu, tzn. piec zarówno do grzania domu jak i podgrzewania wody, kuchenka koniecznie gazowa. Gazownia pokryła mi około połowy kosztów, tzn. 4 tys. z 8 tys. zł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiebok 30.06.2004 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Pingo, mam podobną sytuację - 60 m od gazociągu plus do sasiąda kolejne 40 m. W celu oszacowania kosztów zadzwonilem do gazowni, ale tam nic nie wiedzą. Jakąś baba powiedziała, ze mają podwykonawcę - firme zewnętrzną i zeby wycenic koszt mam tam zadzwonić. Wiem że jeśli jest więcej odbiorców, to gazownia może pokryć część kosztów instalacji. A w tej sytuacji kto mi udzieli rabatu - firma zewnętrzna? A drugie pytanie: czy ktoś słyszał, że gaz ziemny może podrożeć? Podobno cena tego gazu jest sztuczna i dopłacana przez rząd. Czy ktoś wie na temat jakiś uchwał lub projektów zakładających podwyżkę gazu ziemnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Didi 30.06.2004 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Przyłącze gazu 72mb, koszt 3400zł oczywiście budowa na mój koszt i przekazałam to gazowni niby to odpłatnie, ale w tak naprawdę to były tylko przeksięgowania kosztów. W każdym bądź razie to ja zapłaciłam. Pierwsza odpowiedź z gazowni: "nie opłaca się", ale ja byłam namolna i wykazałam, że jeszcze 3 domki przy tej ulicy będą stawiane (a tak naprawdę to tylko ja podłączyłam gaz - pozostali kominki z rozprowadzaniem i podgrzewacze) no i dali warunki. Trzeba być po prostu namolnym, jak nie drzwiami to oknem, aż trafisz na dobry dzień pana kierownika!Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kiebok 30.06.2004 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2004 Didi, aj i sasiad mamy warunki techniczne przyłacza gazowego. Wiec teraz trzeba wybrac projektanta i wykonawcę. Rozumiem, ze warunki techniczne mowia o tym, ze gazownia jest zainteresowana przylaczem. Pytanie jak zmusic gazownie do pokrycia częsci kostów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts