jarekFTW 29.04.2015 05:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Witam, mam pytanie, czy ściany działowe poddasza powinny zostać zrobione przed czy po wieźbie dachowej?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 29.04.2015 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 W moim przypadku działówki były robione już po wykonaniu więźby. Ściany działowe na górnej kondygnacji mam z Porothermu 11.5. Generalnie nie ma chyba przeszkód, żeby akurat z tego materiału zrobić ściany działowe jeszcze przed więźbą, ale wydaje mi się, że byłoby to niepraktyczne i ekipa od dachów kręciłaby nosem, że nie ma jak się wygodnie rozstawić ze sprzętem Całkowicie płaska powierzchnia na górnej kondygnacji to zawsze większa wygoda poruszania się, rozłożenia drabin i rusztowań w optymalnych miejscach, itp. Oczywiście podstawowy problem na poddaszu to dołączenie ścianek do sufitu i to trzeba zrobić już po obciążeniu więźby, żeby nic się tam nie pouginało i ciężar dachu nie skruszył połączenia ściana-dach. Ściany z prefabrykatów, gipso-kartony, itp zawsze robi się na sam koniec, przed montowaniem okładziny (warstwy tynkowanej) na skosach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gawor5 29.04.2015 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Zdecydowanie wygodniej stawiać te ściany na sam koniec, odpowiednio się wtedy nawiążesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts