konradjegorow 29.04.2015 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Witam, wlasnie dopiero zarejestrowalem konto na forum. Potrzebuje pomocy kupuje dom w Danii ale potrzebna jest przebudowa systemu ogrzewania gdyz glowne ogrzeanie to elektryka - czyli kaloryfery na prad. Dom wspomagany jest 2 kominkami na drewno, oto dokladniejsza spercyfikacja: dom 1976rdobudowane poddasze uzytkowe w 2005124m2 dol88m2 gora lacznie 212m2 dom mial robione testy szczelnosci gdzie stwierdzone klase E czyli prawie najgorszadom jest ocieplony wg standardow jakie byly w 78r dach 250mm welnysciany cegła, kamień wapienny, kamień cement a teraz raport energetyczny/ po testach szczelnosci specjalisci szacuja jak moge poprawic ogrzewanie i w jaki sposob mam na tym oszczedzic. Remont domu bez poprawienia energetycznosci w Danii jest zakazane. Ale tak czy inaczej musze zamontowac centralne i dlatego prosze was o pomoc. dachjest 250mm welny / zaleca sie dolozenie 100mm aby bylo razem 350mm sciana zawnetrzna30cm hulmurporebeton + cegla izolacja 75mm welnyzaleca sie zaiizolowac do 100mm welny + puds + tynk na zewnatrz okna i drzwivelux sa prawie wszedzie energooszczedne zostaja tylko jedne drzwi do wymiany i 3 oknaoczywiscie bedzie wymiana na energooszczedne ogrzewaniegrzejniki elektryczne dodatkowe ogrzewanie kominek na drewno na dole plus kominek na drewno na gorze zalecenia: montaz pompy ciepla z systemem gruntowym wg ich wyliczen potrzebna jest pompa ciepla 15KW na ciepla wode biezaca i ogrzewanie domu dodatkowo potrzebny bojler 200l + montaz centralnego + pompa GRUNDFOS ALPHA2 solaryproponowany jest rowniez montaz solarow na dachu monokrystalicznych na 32,5 metrow kwadratowych i teraz moje watpliwosci. Pomozcie mi to ugryzc gdyz ja o budownictwie nie mam kompletnie pojecia. Wiem ze chce ten dom gdyz jest duzy tani i w takim samym stanie jak wszystkie inne z tego okresu. Moje pytania:system ogrzewania - czy zrobic podlogowke w calym domu aby caly dom byl ogrzewany + instalacja tej pompy ciepla?? ale czy ma to sens w momencie gdyz dom nie jest energooszczedny i mimo tego ze pompa swietnie wspolpracuje z podlogowka nie nagrzeje mi calej powierzchni powyzej 21C - przynajmniej tak slyszalem. czy zrobic piec na pellet z plaszczem wodnym lub kominek z plaszczem wodnym - kupic porzadny komminek o wydajnosci 20 kw ktory bedzie stal w salonie podlaczyc kominek do podlogowki i tyle?? o 5 razy tansza inwestycja niz w pompe ciepla z systemem gruntowym czy podlogowka to najlepsze rozwiazanie?? czy moze grzejniki lepsze?? ja sklaniam sie ku podlogowce z woda w systemie czy moze kociol z podajnikiem zainstalowac w kotlowni i podlaczyc do podlogowki na caly dom a dwa dodatkowe kominki jako dodatkowe ogrzewanie?? z chcecia wzial bym ta pompe ciepla bo jest bezobslugowa ale boje sie ze w domu z ta izolacja z tego okresu mija sie to z cele - do tego dochodzi cena pradu za pompe + przeglady co rok itd.. z drugiej strony piec na pellet to jednak codzienne uzupelnianie paliwa..... prosze pomozcie bo nie mam pojecia co i jakoczami wyobrazni widze to tak - pompa ciepla lub tzw koza z podajnikiem na paliwo w kotlowni - dalej podlacznie do podlogowki. podlogowka z jednym systemem do 2 lazienek na parterze + kuchnia musi byc troche cieplej w tych 3 miejscach.2 system podlogowki ogrzanie salonu + 3 pokoi na parterze3 system ogrzanie gory sypialnia + 2 pokoje dzieciczy dobrze ?? dodatkowo piec lub ta koza ma za zadanie ogrzac wode w domu + musi byc jakis bufor -tzn zapas nie wiem czy na rodzine 2+2 tarczy 200l, chcialbym aby ciepla woda byla w domu caly czas po wylaczeniu kozy lub pieca i 2 kominki na drewno zostaja jako dodatkowe ogrzewanie prosze o doradzenie bo jestem zielony w tych sprawach pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kroitz 29.04.2015 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Witaj Jeżeli chcesz w Dani piecyk/kocioł na pellet to musi mieć tamtejsze dopuszczenie do sprzedaży. A Dania ma jedne z najwyższych wymagań.W Polsce możesz kupić kocioł Propel, który występuje w Dani pod nazwą MGM Comfort Lux lub kup Biawar Pellmax . te kotły napewno spełniają tamtejsze wymagania.Z piecyków na pewno z serii MCZPolecam forum http://www.stokerpro.dk/viewforum.php?f=135 lubhttp://bioeksperten.dk/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konradjegorow 29.04.2015 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) dziekuje za odpowiedz te strony tak juz przegladalem i im wieecej wiem tym mniej jestem zdecydowany co ty bys mi radzil? pompe cieplna gruntowa i dobre ocieplenie domu? czy piec na pellet z plaszczem wodnym?? no i czy robic podlogowke czy grzejniki??? Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez konradjegorow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts