Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

dom w DK 212m2, nie wiem jakie ogrzewanie

konradjegorow

Recommended Posts

Witam, wlasnie dopiero zarejestrowalem konto na forum. Potrzebuje pomocy kupuje dom w Danii ale potrzebna jest przebudowa systemu ogrzewania gdyz glowne ogrzeanie to elektryka - czyli kaloryfery na prad. Dom wspomagany jest 2 kominkami na drewno, oto dokladniejsza spercyfikacja:

dom 1976r

dobudowane poddasze uzytkowe w 2005

124m2 dol

88m2 gora

lacznie 212m2

dom mial robione testy szczelnosci gdzie stwierdzone klase E czyli prawie najgorsza

dom jest ocieplony wg standardow jakie byly w 78r

dach 250mm welny

sciany cegła, kamień wapienny, kamień cement

a teraz raport energetyczny/ po testach szczelnosci specjalisci szacuja jak moge poprawic ogrzewanie i w jaki sposob mam na tym oszczedzic. Remont domu bez poprawienia energetycznosci w Danii jest zakazane. Ale tak czy inaczej musze zamontowac centralne i dlatego prosze was o pomoc.

dach

jest 250mm welny / zaleca sie dolozenie 100mm aby bylo razem 350mm

sciana zawnetrzna

30cm hulmur

porebeton + cegla izolacja 75mm welny

zaleca sie zaiizolowac do 100mm welny + puds + tynk na zewnatrz

okna i drzwi

velux sa prawie wszedzie energooszczedne zostaja tylko jedne drzwi do wymiany i 3 okna

oczywiscie bedzie wymiana na energooszczedne

ogrzewanie

grzejniki elektryczne

dodatkowe ogrzewanie

kominek na drewno na dole plus kominek na drewno na gorze

zalecenia: montaz pompy ciepla z systemem gruntowym wg ich wyliczen potrzebna jest pompa ciepla 15KW na ciepla wode biezaca i ogrzewanie domu dodatkowo potrzebny bojler 200l + montaz centralnego + pompa GRUNDFOS ALPHA2

solary

proponowany jest rowniez montaz solarow na dachu monokrystalicznych na 32,5 metrow kwadratowych

i teraz moje watpliwosci. Pomozcie mi to ugryzc gdyz ja o budownictwie nie mam kompletnie pojecia. Wiem ze chce ten dom gdyz jest duzy tani i w takim samym stanie jak wszystkie inne z tego okresu.

Moje pytania:

system ogrzewania - czy zrobic podlogowke w calym domu aby caly dom byl ogrzewany + instalacja tej pompy ciepla?? ale czy ma to sens w momencie gdyz dom nie jest energooszczedny i mimo tego ze pompa swietnie wspolpracuje z podlogowka nie nagrzeje mi calej powierzchni powyzej 21C - przynajmniej tak slyszalem.

czy zrobic piec na pellet z plaszczem wodnym lub kominek z plaszczem wodnym - kupic porzadny komminek o wydajnosci 20 kw ktory bedzie stal w salonie podlaczyc kominek do podlogowki i tyle?? o 5 razy tansza inwestycja niz w pompe ciepla z systemem gruntowym

czy podlogowka to najlepsze rozwiazanie?? czy moze grzejniki lepsze?? ja sklaniam sie ku podlogowce z woda w systemie

czy moze kociol z podajnikiem zainstalowac w kotlowni i podlaczyc do podlogowki na caly dom a dwa dodatkowe kominki jako dodatkowe ogrzewanie??

z chcecia wzial bym ta pompe ciepla bo jest bezobslugowa ale boje sie ze w domu z ta izolacja z tego okresu mija sie to z cele - do tego dochodzi cena pradu za pompe + przeglady co rok itd..

z drugiej strony piec na pellet to jednak codzienne uzupelnianie paliwa.....

prosze pomozcie bo nie mam pojecia co i jak

oczami wyobrazni widze to tak - pompa ciepla lub tzw koza z podajnikiem na paliwo w kotlowni - dalej podlacznie do podlogowki. podlogowka z jednym systemem do 2 lazienek na parterze + kuchnia musi byc troche cieplej w tych 3 miejscach.

2 system podlogowki ogrzanie salonu + 3 pokoi na parterze

3 system ogrzanie gory sypialnia + 2 pokoje dzieci

czy dobrze ??

dodatkowo piec lub ta koza ma za zadanie ogrzac wode w domu + musi byc jakis bufor -tzn zapas nie wiem czy na rodzine 2+2 tarczy 200l, chcialbym aby ciepla woda byla w domu caly czas po wylaczeniu kozy lub pieca

i 2 kominki na drewno zostaja jako dodatkowe ogrzewanie

prosze o doradzenie bo jestem zielony w tych sprawach

pozdrawiam serdecznie

Witaj

Jeżeli chcesz w Dani piecyk/kocioł na pellet to musi mieć tamtejsze dopuszczenie do sprzedaży. A Dania ma jedne z najwyższych wymagań.

W Polsce możesz kupić kocioł Propel, który występuje w Dani pod nazwą MGM Comfort Lux lub kup Biawar Pellmax . te kotły napewno spełniają tamtejsze wymagania.

Z piecyków na pewno z serii MCZ

Polecam forum

http://www.stokerpro.dk/viewforum.php?f=135

lub

http://bioeksperten.dk/

dziekuje za odpowiedz

te strony tak juz przegladalem i im wieecej wiem tym mniej jestem zdecydowany :)

co ty bys mi radzil?

pompe cieplna gruntowa i dobre ocieplenie domu? czy piec na pellet z plaszczem wodnym??

no i czy robic podlogowke czy grzejniki???

Edytowane przez konradjegorow