ej82 29.04.2015 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Witajcie, planuję remont mieszkania i mam ogromny problem z kuchnią i łazienką. Jak widać na załączonych zdjęciach (wybaczcie jakość ale nie chciałam bazgrać po kartce) z kuchni przechodzi się do łazienki. Marzy mi się kuchnia z oknem ale nie widzę tu wyjścia innego jak obecne. Myślałam o tym aby ściankę działową rozwalić, postawić nową z drzwiami przesuwnymi chowanymi w ścianę żeby zaoszczędzić miejsce, którego i tak jest mało.Drzwi w zależności od układu mebli przesunęłabym do krawędzi lewej lub prawej. Zdj 3 przedstawia obecny układ łazienki. Wiem,że fajnym rozwiązaniem byłaby kabina ale jeśli o mnie chodzi to wanna musi być, nie biorę innej opcji pod uwagę. Myślałam jeszcze o tym,żeby toaletę zrobić w przedpokoju ( o ile będzie to możliwe) a wejście do łazienki zrobić z sąsiadującej sypialni (mieszkam sama więc nie stanowiłoby to problemu w kwestii użytkowania). Czy mielibyście jakieś pomysły jak zaaranżować kuchnię i łazienkę? A może jest tu ktoś kto wpadnie na pomysł jak wygospodarować miejsce na łazienkę przy opcji kuchni z oknem. Wymiary są widoczne na zdjęciach. Chciałabym aby w kuchni były: lodówka, kuchenka oraz meble (stół będzie znajdował się w salonie). Marzy mi się zabudowany piekarnik i mikrofala Wszelkie pomysły są mile widziane Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez ej82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 29.04.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 1)Po wydzieleniu łazienki z dala od okna powstanie niestety dość długi i waski korytarzyk którego nia da się raczej zagospodarować. W łazience nie ma miejsca na pralkę a żeby ją umieścić w kuchni trzeba by pokombinować. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6cd5c39d8e2c.jpg 2)Więcej sensu miałoby zrobienie wejścia do kuchni na bocznej ścianie - najlepiej jakby prowadziło do pokoju dziennego ale jeśli jest możliwość przebicia się tylko do sypialni to może dałoby się ją przerobić na salonik. Przykładowe rozmieszczenie - łazienka ma 150cm ale mogłaby być dłuższa - zależy od tego czy wolisz wiekszą wannę czy większą kuchnię. http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7398e82ef4e9.jpg Jeśli jedyny pion kanalizacyjny w mieszkaniu znajduje sie gdzieś w rogu przy oknie to powyższe propozycje można by zrealizować prawdopoddobnie tylko z zastosowaniem pompy usprawniającej odprowadzanie ścieków w systucji kiedy nie da się zachować odpowiedniego spadku rur(chodzi głównie o kibelek). Jeśli zostanie obecny układ to drzwi do łazienki niech będą na środku - lepiej moim zdaniem w tym przypadku mieć dwa równoległe ciągi zabudowy w kuchni. A możesz zamieścić plan całego mieszkania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ej82 29.04.2015 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 (edytowane) Dziękuję za odpowiedź. Odnośnie drugiego planu...chyba nie ma drzwi do łazienki Musiałabym posklejać plany jakie do tej pory zrobiłam, bo nie mam planu całego mieszkania. Pokój większy (z balkonem) jest w kształcie trapezu więc też się musiałam nagłówkować. Mniejszy pokój jest z kolei za mały żeby pomieścić szafy więc w salonie chcę zrobić małą garderobę. Nie wiem czy to zda egzamin. Zdjęcia salonu i sypialni wrzucam poniżej. Jak uda mi się plan zrobić (lub zdobyć) to wkleję. Dorzucam jeszcze zdjęcie obecnego przejścia kuchnia-łazienka. Brakuje mi tylko kibelka na środku jak tronu Zastanawiałam się nad przeniesieniem wanny spod okna na prawa stronę ale nie wiem jak tą część pod oknem zagospodarować, bo musiałabym zmieścić pralkę i umywalkę malutką (zdj ostatnie) Edytowane 29 Kwietnia 2015 przez ej82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ej82 29.04.2015 14:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 zdj łazienki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 29.04.2015 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Narysuj na kartce rzut mieszkania z zaznaczeniem kominów,okien i wymiaru kuchni oraz łazienki................ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alicyja 29.04.2015 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2015 Odnośnie drugiego planu...chyba nie ma drzwi do łazienki Są - naprzeciwko umywalki. Mniejszy pokój jest z kolei za mały żeby pomieścić szafy Bzdura. Jeśli już musisz mieć łóżko dostępne z trzech stron, bez zastawiania okna, to i tak lepiej je ustawić przy przeciwległej ścianie(po prawej od wejścia a nie po lewej) a wtedy po bokach zmieszczą się dwie szafy. Masz 385cm do dyspozycji więc np. łóżko 140cm, dwie szafy po 100cm i szafka nocna 40cm. Jak uda mi się plan zrobić (lub zdobyć) to wkleję. Dobrze by było. Na razie możesz napisać czy pokój dzienny sąsiaduje z pomieszczeniem kuchenno-łazienkowym a jeśli tak, to która ściana jest wspólna. I gdzie jest pion kanalizacyjny. Możliwe też, że najsensowniejsze i najprostsze byłoby zrobienie aneksu kuchennego w pokoju dziennym - bierzesz pod uwagę takie rozwiązanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ej82 30.04.2015 08:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 (edytowane) Są - naprzeciwko umywalki. Bzdura. Jeśli już musisz mieć łóżko dostępne z trzech stron, bez zastawiania okna, to i tak lepiej je ustawić przy przeciwległej ścianie(po prawej od wejścia a nie po lewej) a wtedy po bokach zmieszczą się dwie szafy. Masz 385cm do dyspozycji więc np. łóżko 140cm, dwie szafy po 100cm i szafka nocna 40cm. Dobrze by było. Na razie możesz napisać czy pokój dzienny sąsiaduje z pomieszczeniem kuchenno-łazienkowym a jeśli tak, to która ściana jest wspólna. I gdzie jest pion kanalizacyjny. Możliwe też, że najsensowniejsze i najprostsze byłoby zrobienie aneksu kuchennego w pokoju dziennym - bierzesz pod uwagę takie rozwiązanie? Niestety planu nie otrzymałam ale sama spróbowałam go wykonać (wymiary jednak nie są do końca poprawne (mogą być drobne różnice do 10cm) Pomieszczenie kuchenno-łazienkowe sąsiaduje z mniejszym pokojem. Pion kanalizacyjny znajduje się tam gdzie jest obecnie i z tego co mi mówili w spółce przerobić można ale obawiam się o koszty. Nie biorę pod uwagę aneksu kuchennego. Wolę małą ale samodzielną kuchnię. Edytowane 30 Kwietnia 2015 przez ej82 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kinka 01.05.2015 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Może da się w ten sposób:http://images70.fotosik.pl/849/575f8883fad71494med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ej82 05.05.2015 09:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Maja 2015 Dziękuję za podpowiedź.Myślę,że zostawię układ obecny ale zastanawiam się jedynie czy mogłabym w inny sposób urządzić łazienkę biorąc pod uwagę,że kibelek zostanie w tym samym miejscu (żeby uniknąć ponoszenia dodatkowych kosztów przebudowy instalacji wodno-kanalizacyjnej) Macie jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts