Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witajcie,

planuję remont mieszkania i mam ogromny problem z kuchnią i łazienką. Jak widać na załączonych zdjęciach (wybaczcie jakość ale nie chciałam bazgrać po kartce) z kuchni przechodzi się do łazienki. Marzy mi się kuchnia z oknem ale nie widzę tu wyjścia innego jak obecne.

Myślałam o tym aby ściankę działową rozwalić, postawić nową z drzwiami przesuwnymi chowanymi w ścianę żeby zaoszczędzić miejsce, którego i tak jest mało.Drzwi w zależności od układu mebli przesunęłabym do krawędzi lewej lub prawej. Zdj 3 przedstawia obecny układ łazienki. Wiem,że fajnym rozwiązaniem byłaby kabina ale jeśli o mnie chodzi to wanna musi być, nie biorę innej opcji pod uwagę.

Myślałam jeszcze o tym,żeby toaletę zrobić w przedpokoju ( o ile będzie to możliwe) a wejście do łazienki zrobić z sąsiadującej sypialni (mieszkam sama więc nie stanowiłoby to problemu w kwestii użytkowania). Czy mielibyście jakieś pomysły jak zaaranżować kuchnię i łazienkę? A może jest tu ktoś kto wpadnie na pomysł jak wygospodarować miejsce na łazienkę przy opcji kuchni z oknem. Wymiary są widoczne na zdjęciach.

Chciałabym aby w kuchni były: lodówka, kuchenka oraz meble (stół będzie znajdował się w salonie). Marzy mi się zabudowany piekarnik i mikrofala :)

Wszelkie pomysły są mile widziane

2.jpg

3.jpg

3a.jpg

Edytowane przez ej82
https://forum.murator.pl/topic/200510-przechodnia-kuchnia-i-%C5%82azienka-pro%C5%9Bba-o-pomoc-w-aran%C5%BCacji/

1)Po wydzieleniu łazienki z dala od okna powstanie niestety dość długi i waski korytarzyk którego nia da się raczej zagospodarować. W łazience nie ma miejsca na pralkę a żeby ją umieścić w kuchni trzeba by pokombinować.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/6cd5c39d8e2c.jpg

2)Więcej sensu miałoby zrobienie wejścia do kuchni na bocznej ścianie - najlepiej jakby prowadziło do pokoju dziennego ale jeśli jest możliwość przebicia się tylko do sypialni to może dałoby się ją przerobić na salonik. Przykładowe rozmieszczenie - łazienka ma 150cm ale mogłaby być dłuższa - zależy od tego czy wolisz wiekszą wannę czy większą kuchnię.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/7398e82ef4e9.jpg

Jeśli jedyny pion kanalizacyjny w mieszkaniu znajduje sie gdzieś w rogu przy oknie to powyższe propozycje można by zrealizować prawdopoddobnie tylko z zastosowaniem pompy usprawniającej odprowadzanie ścieków w systucji kiedy nie da się zachować odpowiedniego spadku rur(chodzi głównie o kibelek).

Jeśli zostanie obecny układ to drzwi do łazienki niech będą na środku - lepiej moim zdaniem w tym przypadku mieć dwa równoległe ciągi zabudowy w kuchni.

A możesz zamieścić plan całego mieszkania?

Dziękuję za odpowiedź.

Odnośnie drugiego planu...chyba nie ma drzwi do łazienki :)

Musiałabym posklejać plany jakie do tej pory zrobiłam, bo nie mam planu całego mieszkania. Pokój większy (z balkonem) jest w kształcie trapezu więc też się musiałam nagłówkować. Mniejszy pokój jest z kolei za mały żeby pomieścić szafy więc w salonie chcę zrobić małą garderobę. Nie wiem czy to zda egzamin.

Zdjęcia salonu i sypialni wrzucam poniżej. Jak uda mi się plan zrobić (lub zdobyć) to wkleję.

Dorzucam jeszcze zdjęcie obecnego przejścia kuchnia-łazienka. Brakuje mi tylko kibelka na środku :p jak tronu

Zastanawiałam się nad przeniesieniem wanny spod okna na prawa stronę ale nie wiem jak tą część pod oknem zagospodarować, bo musiałabym zmieścić pralkę i umywalkę malutką (zdj ostatnie)

zdj 1.jpg

plan salon.jpg

zdj 2.jpg

bedroom.jpg

P1090403.jpg

Edytowane przez ej82
Odnośnie drugiego planu...chyba nie ma drzwi do łazienki :)

Są - naprzeciwko umywalki.

Mniejszy pokój jest z kolei za mały żeby pomieścić szafy
Bzdura. Jeśli już musisz mieć łóżko dostępne z trzech stron, bez zastawiania okna, to i tak lepiej je ustawić przy przeciwległej ścianie(po prawej od wejścia a nie po lewej) a wtedy po bokach zmieszczą się dwie szafy. Masz 385cm do dyspozycji więc np. łóżko 140cm, dwie szafy po 100cm i szafka nocna 40cm.

Jak uda mi się plan zrobić (lub zdobyć) to wkleję.

Dobrze by było. Na razie możesz napisać czy pokój dzienny sąsiaduje z pomieszczeniem kuchenno-łazienkowym a jeśli tak, to która ściana jest wspólna. I gdzie jest pion kanalizacyjny. Możliwe też, że najsensowniejsze i najprostsze byłoby zrobienie aneksu kuchennego w pokoju dziennym - bierzesz pod uwagę takie rozwiązanie?

Są - naprzeciwko umywalki.

Bzdura. Jeśli już musisz mieć łóżko dostępne z trzech stron, bez zastawiania okna, to i tak lepiej je ustawić przy przeciwległej ścianie(po prawej od wejścia a nie po lewej) a wtedy po bokach zmieszczą się dwie szafy. Masz 385cm do dyspozycji więc np. łóżko 140cm, dwie szafy po 100cm i szafka nocna 40cm.

Dobrze by było. Na razie możesz napisać czy pokój dzienny sąsiaduje z pomieszczeniem kuchenno-łazienkowym a jeśli tak, to która ściana jest wspólna. I gdzie jest pion kanalizacyjny. Możliwe też, że najsensowniejsze i najprostsze byłoby zrobienie aneksu kuchennego w pokoju dziennym - bierzesz pod uwagę takie rozwiązanie?

Niestety planu nie otrzymałam ale sama spróbowałam go wykonać (wymiary jednak nie są do końca poprawne (mogą być drobne różnice do 10cm)

Pomieszczenie kuchenno-łazienkowe sąsiaduje z mniejszym pokojem. Pion kanalizacyjny znajduje się tam gdzie jest obecnie i z tego co mi mówili w spółce przerobić można ale obawiam się o koszty. Nie biorę pod uwagę aneksu kuchennego. Wolę małą ale samodzielną kuchnię.

plan.jpg

Edytowane przez ej82

Dziękuję za podpowiedź.

Myślę,że zostawię układ obecny ale zastanawiam się jedynie czy mogłabym w inny sposób urządzić łazienkę biorąc pod uwagę,że kibelek zostanie w tym samym miejscu (żeby uniknąć ponoszenia dodatkowych kosztów przebudowy instalacji wodno-kanalizacyjnej) Macie jakieś pomysły ?