Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spuszczenie wody na czas remontu w bloku

rdw

Recommended Posts

Planuję generalny remont mieszkania. W budynku wielorodzinnym wymieniana była instalacja CO, powieszono płytowe grzejniki, instalacja idzie w rurkach plastikowych. Mieszkanie jest na ostatnim piętrze z pionami odpowietrzającymi na wys. 120 cm.

W ramach remontu chcę m.in. przenieść grzejnik łazienkowy na inną ścianę co wymaga "rozcięcia" obecnej instalacji. Niezbędne raczej będzie też zdejmowanie grzejniów w innych pokojach z uwagi na robienie gładzi, malowanie itd. Ekipa chce też wkuć w ściany zewnętrzne mieszkania rurki idące obecnie po ścianie.

Spółdzielnia odsyła do firmy obsługującej hydraulikę budynku. Tymczasem Firma poza sezonem grzewczym żąda 150 zł/dzień za spuszczenie wody w instalacji.

Czy to jest normalne?

Jeśli zakłądając 150 zł/dzień to ile ja zapłacę, jeśli ekipa potrzebuje raczej sporo czasu i nie wykona w jeden dzień gładzi, malowania które przecież też się robi dwa razy. Nie wyobrażam sobie płacenia 150 zł/dzień przez np. miesiąc wyłączenia grzejników?

Tymczasem Firma poza sezonem grzewczym żąda 150 zł/dzień za spuszczenie wody w instalacji.

Czy to jest normalne?

Jeśli zakłądając 150 zł/dzień to ile ja zapłacę, jeśli ekipa potrzebuje raczej sporo czasu i nie wykona w jeden dzień gładzi, malowania które przecież też się robi dwa razy. Nie wyobrażam sobie płacenia 150 zł/dzień przez np. miesiąc wyłączenia grzejników?

Chyba coś źle zrozumiałeś jeśli już to 150 zł za spuszczenie wody i w chwili gdy zgłosisz, a najczęściej przed rozpoczęciem sezonu grzewczego zostanie ona ponownie napełniona.Koszt takiej operacji wraz z odpowietrzeniem może zamknąć się w tej kwocie.

Pozdrawiam

Czy to możliwe, by takie spuszczenie dopuszczano "maksymalnie na 3 dni", bo takie coś mi zewnętrzna firma hydrauliczna przez telefon powiedziała? Swoją drogą to skandal, że spółdzielnia płaci jakieś grosze firmie zewnętrznej za zajmowanie się hydrauliką w bloku, a oni dowolnie ustalają zasady, warunki i ceny swoich usług.

Czy to możliwe, by takie spuszczenie dopuszczano "maksymalnie na 3 dni", bo takie coś mi zewnętrzna firma hydrauliczna przez telefon powiedziała? Swoją drogą to skandal, że spółdzielnia płaci jakieś grosze firmie zewnętrznej za zajmowanie się hydrauliką w bloku, a oni dowolnie ustalają zasady, warunki i ceny swoich usług.

Chyba to jest bardzo "w porządku" Wyobraź sobie gdybyś sam pracował w takiej firmie i prowadził utrzymanie w sprawności kilkadziesiąt takich jak Twój bloków wielorodzinnych - ile chciałbyś zarabiać? Więc ja ich rozumiem i uważam, że postępują uczciwie.Inną sprawą jest sam fakt, że potencjalnie ich nie interesuje co w tym czasie będziesz robił. Zaproponuj firmie wykonanie tej pracy przed i po skończeniu robót - może będzie dużo taniej :)

Pozdrawiam

...mało tego policz sobie również koszt tej spuszczonej wody bo deszczówki w wiadra nie nałapią i tam nie napuszczą ;)
Ta woda dużo nie kosztuje dla sieci miejskich PEC to ok 3,40zł/brutto za m3 bo nie wlicza się kanalizacji, a cena wzrasta jedynie od zastosowanego środka zmiękczającego wodę.

Ogólnie ten koszt dolicza się mieszkańcowi który spowodował ubytek w pierwszej opłacie za energię cieplną w nowym sezonie grzewczym. gdy jest awaria w sieci solidarnie ubytek pokrywają wszyscy odbiorcy.

Nic mi nie mówiono o tym, bym miał płacić jeszcze za wodę - na takie warunki się nie umawiam więc ich płacił nie będę.

Swoją drogą to absurdalne - mieszkanie jest na ostatnim, 4 piętrze, piony są do wysokości 120 cm (odpowietrzniki). Czy naprawdę aby odkręcić grzejniki i przenieść jeden z nich trzeba spuszczać wodę z całego bloku na dwie klatki?

A takie pytanie - a gdyby tak odkręcić grzejniki bez spuszczania wody? Gdy zrobiło się ciepło, słychać, że woda nie chodzi w rurach, czy mimo to woda wybije z dołu do góry do odkręconych rur?

Nic mi nie mówiono o tym, bym miał płacić jeszcze za wodę - na takie warunki się nie umawiam więc ich płacił nie będę.

Dziwne podejście, a kto niby ma zapłacić?To jest Twój remont, a kosztami chcesz obciążyć innych?

Swoją drogą to absurdalne - mieszkanie jest na ostatnim, 4 piętrze, piony są do wysokości 120 cm (odpowietrzniki). Czy naprawdę aby odkręcić grzejniki i przenieść jeden z nich trzeba spuszczać wodę z całego bloku na dwie klatki?

Nie to nie jest konieczne.

A takie pytanie - a gdyby tak odkręcić grzejniki bez spuszczania wody? Gdy zrobiło się ciepło, słychać, że woda nie chodzi w rurach, czy mimo to woda wybije z dołu do góry do odkręconych rur?

Poza sezonem grzewczym...nic nie powinno wypłynąć prócz nadmiaru w grzejniku i rozprężeniu ciśnienia które wynosi ok 2 bary.

Wyjątkowo tanio.

Każde spuszczenie wody z instalacji powoduje niszczenie instalacji .Dostarcza tlen ,a po napełnieniu dostarcza kamień kotłowy ,Odpowietrzanie instalacji to długi i pracochłonny proces.

A wodę wylaną z instalacji wlewa się do kanalizacji więc woda kosztuje .

150 zł za taką operację to bardzo tanio