Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Koszt robocizny SSO

PeeN150

Recommended Posts

Witajcie,

Wielkimi krokami zbliża się budowa mojego domu. Wybraliśmy http://www.domenadom.pl/produkty/195/heweliusz-ps.html

Powoli spływają wyceny wykonania SSO.

Ciekaw jestem co wy na to ?

Ekipa 1.

Sama zgłosiła się do mnie z forum proponując wycenę. Dali 30 tys za SSO + 14 więźba wraz z kryciem dachówką.

Ekipa 2.

36 tys za SSO reszty się nie podejmują bo nie mają kwalifikacji. W grę wchodzą później tynki i wylewki + ścianki działowe z K-G. To co mnie dziwi u nich to dość znaczna różnica w cenie stropu w stosunku do ekipy nr 1. Jedni dali 12 tys drudzy tylko ? 8 tys. Stropu jest 100m2 mieszany teriva + monolit pod słupy + schody żelbet

Ekipa 3.

Dała 30 tyś. Jutro mam podjechać po całościową ofertę rozbitą na punkty.

Póki co tylko ekipa nr 2 zaproponowała umowę (choć bez rachunku). Reszta raczej robimy na gębę.

Dom jak komuś się nie chce wchodzić stronę projektu ma PU 130 PC ok 200.

• 1 month później...

Koszt budowy zależy od bardzo wielu czynników, najlepiej wyceń ją sobie krok po kroku na naszym kalkulatorze

http://kb.pl/budowa/

potem porównaj sobie stawki proponowane za robociznę za poszczególne prace i na koniec porozmawiaj z wykonawcami na większym poziomie szczegółowości. Inaczej w trakcie prac wyjdzie szereg "nieprzewidzanych okoliczności" za które wykonawca może oczekiwać dodatkowego wynagrodzenia