Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominek a może piec kaflowy ???

kominek czy piec kaflowy  

41 użytkowników zagłosowało

1. 1. kominek czy piec kaflowy

Recommended Posts

Jest mozliwe ale nie systemem DGP. System jest nastawiony na ogrzewanie okreslonej zamknietej ilości powietrza a cieplo jest oddawane w formie promieniowania , bez "dmuchania" . Jest to o tylt lepsze od DGP ze NIE : podnosi kurzu , miesza zapachów, chłasuje , przenosi odgłosów [ dotyczy DGP grawitacyjnego ] np pomiedzy sypaialniami rodziców idzieci .... Jak wszystkie systemy ma pewne ograniczenia dletego zawsze wybór jest indywidualny .

To w jaki sposób doprowadzić ciepłe powietrze z pieca w salonie na

parterze do pokoi na poddaszu? :oops: Bardzo mnie to interesuje, ponieważ zastanawiam się nad takim nowoczesnym piecem. Proszę o podpowiedź. I jeszcze jedna istotna rzecz, czy koszt takiego pieca jest większy od kominka z DGP obudowanego kaflami?

Przeczytaj jeszce raz moja odpowiedz , jest w niej wszystko napisane... Dlaczego uparcie myślisz o cyrkulacji powietrza po pomieszczeniach .....pomyśl o cieple . Na wszyskich fotkach [ bedzie ich znacznie wiecej po rozbudowaniu strony ] kafle maja szerokość 22 cm i wyskość 22 lub 24 cm. Wyjatek stanowia kominki Warka i Praga 22 x 28 . Jesli jestes zainteresowany przesle inne fotki jednak bez prawa publikacji na forum.. Darek B http://www.kominki.xip.pl

• 5 months później...
  • 1 year później...

Mnie osobiście te kafle nie za bardzo pasują do całości, ale bardzo interesuje mnie sposób w jaki te kominki oddają ciepło. Może ktoś coś powiedzieć o wkładach Ni22, Ni24 oraz kominkach tzw. norweskich, szamotowych? Znalazłem na allegro takie cudo do samodzielnego montarzu z gotowych elementów za ok. 5000 -7000 tys.

http://www.allegro.pl/item217727731_kominek_norweski_zrob_to_sam_boston_ws_n_24.html