dropsec 30.04.2015 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 WitamBuduje na III stopniu szkód górniczych, chciałbym okno w kuchni narożne z jednej strony 180szer. a drugiej tylko 60szer. Niestety projektant przestrzega mnie ze nie jest to zalecane. Dom będzie na płycie. Co sądzicie czy zaryzykować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 30.04.2015 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 nie rozumiem czego się obawia przy domu postawionym na płycie.Ja bym ryzykował, ba nie patrzył w ogóle na jego gadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szala18 30.04.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 a co ma do tego że dom jest na płycie ? niby to dobre rozwiązanie pod szkody bo działa jak odwrocona skrzynka, ale i tak jak nie spojrzysz wszyscy robią ławy zbrojone i ściągi między nimi na szkodach górniczych. Beton uzbrojony jest po zęby w stal i pręty w moim przypadki fi 16mm (III kat. szkód) ... okna narozne rowniez mam w projekcie i zbrojone sciany zelbetowe beda pionowo po zewnetrznych stronach okien miedzy puastakiem a oknem az do wienca (takie rdzenie) co do napdroza moja arch przeliczyl obciazenia i moge nadproze zwezic do 20 cm z 25 cm bo chce rolety podtynkowe wszystko bedzie dobrze jest zostanie dobrze wykonane i zazbrojone co potwierdzone bedzie wyliczeniami ewentualnie w nadprozu mozna dac grubszy pret np zamiast 12 np 16 je zagęścić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 30.04.2015 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 To właśnie płyta przewidziana jest pod rejon szkód górniczych czy innych narażonych na wszelkiego rodzaju ruchy podłoża. Konserwatyzm architektów jak i strach przed nowym robi swojeNowe w Polsce gdzie cały zachód, a szczególnie Skandynawowie robią porażającą ilość płyt a nie ław. Można by rzec, że tam to już standard budowania, podobnie w Niemczech i HolandiiAle co tam, my musimy mieć ławę bo tak z dziada pradziada i nie może być inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dropsec 01.05.2015 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 a co ma do tego że dom jest na płycie ? Ja tam widze ze wszyscy buduja obecnie na plycie, ba nawet nie znalazlem osoby z sasiedztwa ktora obecnie buduje na lawach...chyba ze z oszczednosci. Ale pytanie zadalem o okno narozne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nikt ważny 01.05.2015 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 jeśli wykonasz czy płytę czy wzmacniane ławy fundamentowej to nie widzę przeciwwskazań względem okna narożnego Może narożne z szybami klejonymi pod kątem bym jednak nie ryzykował ale na łączniku kątowym - spoko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts