Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Pytanie o chudziak

monach

Recommended Posts

tak

No to normalnie zasypiesz wszystko tak jak powinno być , następnie zrobisz stopień i w garażu podobnie jak w domu zrobisz chudziak.

Inaczej będzie jak będziesz ocieplał, ale to zrobisz jak będzie najlepiej dla Twojego ogrzewania

Może teraz to dziwnie wygląda, ale tak jest jak poziom garażu jest niżej niż poziom podłogi w domu -(większość tak ma) :)

Chciałbym jeszcze zapytać o kwestie robienia chudziaka w czasie gdy już stoją mury,czy to poprawna opcja? Mam dużo piachu do wsypania i boję się że nie zdołam tego ubić, fajnie jakby to troszkę jeszcze samo osiadło, przynajmniej tak mi się wydaje. Edytowane przez monach

Będę zasypywał warstwami i ubijał oczywiście jak najsolidniej ale przy warstwie ponad metr piachu mam obawy. Może lepiej byłoby to jeszcze mimo wszystko zostawić, tylko nie wiem czy to jest zgodne ze sztuką budowlaną.

Ależ oczywiście - jeśli masz dom budowany metodą gospodarczą to można zostawić u mnie stał całą zimę z piaskiem - dopiero przed samym chudziakiem dołożony był piach, oczyszczony z elementów organicznych grabiami i zagęszczony ostatni raz.

W tym czasie miałem innych wiele spraw(zmieniałem wewnętrzną kanalizację , wykonałem część instalacji elektrycznej i wodnej) więc mógł sam się uleżeć. U mnie było piachu na 9 bloczków wewnątrz więc miało co się zagęszczać.

Pozdrawiam

Wydaje mi się że jak to będzie zamknięte to samo się nie uleży, u mnie pospółka była zagęszczona warstwami i tak zostawiona przez całą jesień i zimę więc padające deszcze na pewno jeszcze trochę zagęściły, natomiast jak to zakryjesz dachem to w życiu metr piachu ci się nie zagęści