Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Halogeny LED jaka moc ? do oświetlenia tylnej części ogrodu

Recommended Posts

Jaką moc Halogenów LED polecilibyście do oświetlenia tylnej części ogrodu. Nie chcę oświetlać całego ogrodu za domem, tylko miejsce gdzie sie biesiaduje ( miejsce gdzie stoi grill i meble ogrodowe w przyszłości taras). Przewody mam wypuszczone 2 x na ścianie 6 metrowej, licze na zasię tego światła około 7 m x 6 m

http://images57.fotosik.pl/1526/2466a46a16a1d0dagen.jpg

drugie pytanie

Jak połączyć przewody te ze ściany z tymi z lampy ? przewody wystają po prostu z tynku bez puszek

Ewentualnie inne źródło światła ?

Edytowane przez beatagl

xo do halogenów można zamontować takie po 20-50w

podłącza się go normalnie jak zwykłe światła nie trzeba żadnych puszek itp

Przepraszam ale nic nie zrozumiałam z twojej wypowiedzi

Nie wnikając w estetykę - dwa naświetlacze ledowe około 20W każdy w zupełności wystarczą dla tego małego fragmentu.

Do wprowadzenie przewodów masz odpowiednie miejsce w oprawach - wszystko od nich zależy.

Z halognu wystaje 30cm przewodu i tyle

http://www.zarowka-led.com/images/produkty_shop/IdProS444_212182225_s.jpg

Może ktoś mi poleci jakiś inny typ lampy , bo jak kolega kasprzyk zauważył to niezbyt estetycznie wygląda

Edytowane przez beatagl

Beatagi kasprzyk wyjaśnił ci 1 część 2x 20w led (miało być co zamiast xo przepraszam za literówkę

co do podłączenia to zależy jeśli z reflektora są już wypuszczone kable (tak jak na obrazku co kolega załączył ) to trzeba jakąś niewielką puszke hermetyczną dać , jeśli natomiast nie ma kabla wypuszczonego a do reflektora jest jakaś puszeczka przyczepiona to nie ma potrzeby dawać dodatkowej puszki

http://www.conrad.pl/O%C5%9Bwietlenie.htm?websale8=conrad&ci=SHOP_AREA_37369

co do wyglądu to już bym przecierpiał zamiast wydawać 300zł + na jakieś ładniejsze a tak samo działające

Pomyśl bardziej nad takim rozwiązaniem:

boston polux

obi.jpg

Kinkiety na gu10 w których możesz regulować kąt świecenia dzięki czemu doświetlisz pożądany obszar. Jeśli chodzi o żarówki to musiała byś poeksperymentować z ledami smd (maja większy kąt świecenia). Z racji powierzchni myślę że ok 7-8W.

zimna masz białe światło takie coś jak na stadionach w sklepach

ciepłą barwe dają zwykłe żarówki

wg mnie ciepła jest ciut ciemniejsza ale to tylko może moje wewnętrzne odczucie

WP_20150501_010.jpg tu masz porównanie takie byle jakie ale jednak coś jest

pierwsza z lewej to halogen 50w pozostałe to led 5w jak dla mnie biorąc tylko te led i halogen to halogen daje przyjemniejsze światło

zimna masz białe światło takie coś jak na stadionach w sklepach

ciepłą barwe dają zwykłe żarówki

wg mnie ciepła jest ciut ciemniejsza ale to tylko może moje wewnętrzne odczucie

[ATTACH=CONFIG]315570[/ATTACH] tu masz porównanie takie byle jakie ale jednak coś jest

pierwsza z lewej to halogen 50w pozostałe to led 5w jak dla mnie biorąc tylko te led i halogen to halogen daje przyjemniejsze światło

Wiem co to światło zimne i ciepłe :)

Pytam co w ogrodzie bardziej się sprawdzi

Czy 2x 50W rozświetli większą powierzchnię ? czy tylko mocniej tą samą ?

Wiem co to światło zimne i ciepłe :)

Pytam co w ogrodzie bardziej się sprawdzi

Czy 2x 50W rozświetli większą powierzchnię ? czy tylko mocniej tą samą ?

I rozświetli większą powierzchnię i da mocniejsze światło w bliskiej odległości - 100W LED możesz w przybliżeniu liczyć jak 800-1000W oprawy halogenowej - a to całkiem sporo.

Pzdr